26 Eylül 2024 15:17

Bakanlık, İsrail'le ticareti yine yalanladı, dolaylı yoldan ticaret iddialarına ise değinmedi

Ticaret Bakanlığı İsrail ile ticaretin devam ettiği iddialarını bir kez daha yalanladı ancak İsrail'e üçüncü ülkeler aracılığıyla ihracatın sürdüğü iddialarına ise yine yanıt vermedi.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Ticaret Bakanlığı İsrail ile ticaretin devam ettiği iddialarını yalanlayan açıklamasında Filistin'e ihracattaki şüpheli artışı dikkat çekmeden sadece gönderilen malların Filistin'in onayı ile olduğunu savundu.

İsrail ile ticaretin devam ettiğine ilişkin haberleri "asılsız ve manipülatif" diye nitelendiren bakanlık, İsrail'e üçüncü ülkeler aracılığıyla ihracatın sürdüğü iddialarına ise yine yanıt vermedi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Ülkemiz ihracatının sekteye uğratılması yoluyla ekonomimize darbe vurmayı amaçlayan karalama kampanyasının halihazırda devam etmekte olduğu görülmektedir. Ülkemizin kararlılıkla uygulamakta olduğu kısıtlama kararlarına karşın ülkemizden İsrail'e ürün gönderildiğine yönelik tamamen kötü niyetli ve spekülasyon amaçlı olduğu açık olan haberlerin kamuoyu vicdanını yaralamak ve devletimizin haklı duruşunu gölgelemek amacıyla yapıldığı ve İsrail'in kanlı siyasetinin bir tezahürü mahiyetinde olduğu aşikardır" denildi.

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Birleşmiş Milletler 79. Genel Kurulunda yaptığı konuşmaya dikkat çekilen açıklamada, Türkiye'nin ateşkesin sağlanması, rehine-mahkum takası, insani yardım gibi konularda çabalarını sürdürdüğü ifade edildi.

'TİCARETİ KES' DİYENLERİ HEDEF ALMIŞ, SONRA KISITLAMA GETİRMİŞLERDİ

7 Ekim'in ardından İsrai'in Gazze'de uyguladığı katliama karşı Türkiye kamuoyunda aylarca süren "İsrail ile ticareti kes" talebine kulak tıkayan iktidar, İsrail ile ticareti 'koca bir yalan' diye karşılıyordu. Önce İsrail ile ticarete kısmi kısıtlama getiren bakanlık, ardından tamamen ambargo geldiğini duyurulmuştu. Halk zoruyla ticareti kısıtlayan Bakanlık, açıklamasında "Bu haklı duruşun bir yansıması olarak ülkemiz, hakkı haykırmaktan çekinmeyerek İsrail'le olan ticari işlemlerini tümüyle durdurmuş, bu konuda dünyada katliamı tenkit etmenin bir adım ötesine geçen ve proaktif bir adım atan tek ülke olarak mazlumun yanındaki dimdik duruşunu perçinlemiştir" dedi.

ŞÜPHELER ARTMAYA DEVAM ETTİ

Ancak İsrail ile tciaretin devam ettiğine yönelik şüpheler dinmedi, Türkiye İhracatçılar Meclisinin verileri bu şüpheleri daha da artırdı. Örneğin Filistin’e ihracat ağustos ayında, 2023 ağustos ayına göre yüzde 115 arttı. 2023 yılı ağustosunda 10.1 milyon dolar olan ihracat tutarı ise 128 milyon dolara çıktı.

İsrail ile ticaretin sürdüğü iddialarına ilişkin ilk bakanlık açıklaması 18 Eylül'de gelmişti. Konuya herhangi bir açıklık getirmeyen bakanlık, sadece İsrail’e doğrudan ticaretin olmadığını ve Filistin’e yönelik artan ticaretin Filistin tarafından da doğrulandığını savunmakla yetinmişti. Bugün yapılan açıklamada da İsrail ile üçüncü ülkeler aracılığıyla ihracatın sürdüğü iddialarına yanıt veremedi.

AÇIKLIK GETİRMEDİ

Açıklamanın devamında süren ticaretin Filistin'in onayıyla olduğu şu ifadelerle anlatıldı:

"Diğer taraftan ülkemiz, ilk günden itibaren Filistinli kardeşlerimize yönelik insani yardım faaliyetlerini sürdürmektedir. 60 bin tonu aşan yardım miktarıyla Türkiye, Gazze'ye Gazze'ye en fazla yardım gönderen ülke konumundadır. İsrail'in abluka altına alarak en temel ihtiyaçlarına erişimlerini dahi engellediği Filistinli kardeşlerimizin dünya ile arasındaki köprü vazifesi görmek amacıyla ülkemiz, Filistin Milli Ekonomi Bakanlığının onay verdiği ve Filistin topraklarındaki ihtiyaçlara yönelik sevkiyatı, Filistin Milli Ekonomi Bakanlığının kontrolünde ve Filistin varışlı olduğu teyit edilerek gerçekleştirmektedir. Bu malların münhasıran Filistin tarafından kullanıldığı, Filistin Milli Ekonomi Bakanlığı tarafından da müteaddit defalar açıklanmış bulunmaktadır."

Bakanlık açıklamasında İzmir'den İsrail'e gittiği iddia edilen gemilere dair ise şu ifadeleri kullandı:

"Nitekim, bahse konu yalan haberde İzmir Nemrut Limanı (Aliağa Gümrük Müdürlüğü) hareketli olduğu belirtilen iki gemiden; Türk bayraklı BURAK DEVAL isimli geminin gideceği ülkenin ÜRDÜN, gideceği limanın ise Akabe Limanı olduğu, geminin yükünün gideceği ülkenin ise ilgili ihracat beyannamelerinde FİLİSTİN olarak kayıtlı bulunduğu, Panama bayraklı MAYFAIR isimli geminin gideceği ülkenin ÜRDÜN, gideceği limanın ise Akabe Limanı olduğu, geminin yükünün gideceği ülkenin ise ilgili ihracat beyannamesinde FİLİSTİN olarak kayıtlı bulunduğu, tespit edilmiştir.

İki geminin seyir güzergahları üzerinden yalan haber yapılmasının kamuoyunu yanlış yönlendirme amacı taşıyan, basın ahlakından uzak eylemler olduğu açıktır.

İsrail'in bugüne değin yürüttüğü katliama sessiz kalarak ortak olan bu cenahın ülkemizin haklı duruşunu desteklemek yerine, bu tür kötü niyetli haberler üzerinden sözde duyarlılık gösterilerini kamuoyunun vicdanına bırakıyoruz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

Son olarak ise Karar gazetesinde İÇDAŞ şirketinin Türkiye’den İsrail’e çelik ve çimento taşıyan gemisinin 10 Eylül’de Haifa Limanı’na ulaştığı bildirilmişti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Mansur Yavaş'tan İmamoğlu'na destek: Gerekirse hepimiz görevi bırakırız 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa