26 Eylül 2024 16:19

Gergerlioğlu kendisini duruşmadan çıkaran hakimi HSK’ye şikayet etti

DEM Parti Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, kendisini duruşma salonundan dışarı çıkartan Hakim Şenol Kartal hakkında HSK ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na şikayette bulundu.

Fotoğraf: TBMM

Paylaş

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, İstanbul 24’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görev yapan Hakim Şenol Kartal’ı, katıldığı bir duruşmada yaşanan hukuksuzluklar nedeniyle Hakim ve Savcılar Kurulu (HSK) ile İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na şikayet etti. Gergerlioğlu, Kartal’ın taraflı tutumu ve adil yargılama ilkelerini ihlal eden kararları nedeniyle yargı güvenliğinin tehlikeye girdiğini belirtti.

TARAFSIZLIK İHLAL EDİLDİ

Gergerlioğlu, konuya dair yaptığı açıklamada, duruşma esnasında hakimin tarafsızlığını yitirdiğini ve kendisini mahkeme salonundan çıkardığını belirterek, “Hakim Şenol Kartal, yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığını ihlal eden bir şekilde duruşma sırasında beni mahkeme salonundan çıkardı. İstanbul Çağlayan Adliyesi’nde yaşanan bu durum, hukuka aykırı ve kabul edilemez bir tutumdur. Mahkeme salonu bir hakim için şahsi bir alan değil, adaletin tecelli ettiği yerdir” ifadelerini kullandı.

"HUKUKSUZLUĞA GÖZ YUMULMAMALI"

Hakim Kartal’ın bu tutumunun sadece kendisine değil, adalet arayan herkese yönelik bir tehdit olduğunu ifade eden Gergerlioğlu, “HSK ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, hakimlerin tarafsız davranmadığı durumlarda derhal müdahale etmesi gerekir. Hakim Kartal’ın bu hukuk tanımaz davranışı, yargı sistemimize olan güveni sarsıyor. Mahkeme salonları adaletin değil, keyfi tutumların sergilendiği yerler olamaz” dedi.

"HAKİMLERİN HESAP VEREBİLİR OLMASI ŞART"

Gergerlioğlu, şikayet dilekçesinde Kartal’ın yalnızca taraflı davranmakla kalmayıp, aynı zamanda adil yargılama ilkesine aykırı hareket ettiğini belirterek, “Bir milletvekili olarak hukukun üstünlüğü için mücadele veriyoruz. Ancak adalet dağıtmakla yükümlü olan bir hakimin, şahsi husumetle hareket ederek beni duruşma salonundan çıkarması kabul edilemez. İstanbul Çağlayan Adliyesi 24’üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde yaşanan bu durumun üzerine gidilmeli ve gereken disiplin cezaları verilmelidir” diye belirtti.

HSK VE BAŞSAVCILIĞA ÇAĞRI

HSK ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın derhal devreye girmesi gerektiğini vurgulayan Gergerlioğlu, “Adalet sistemini korumanın yolu, yargı mensuplarının sorumluluklarını bilmesinden geçer. HSK ve Başsavcılık, bu hukuksuzluğa derhal müdahale etmeli ve Hakim Şenol Kartal hakkında gerekeni yapmalıdır” diye konuştu. (MA)

ÖNCEKİ HABER

İnsan hakları savunucusu Fatin Kanat beraat etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa