26 Eylül 2024 16:39
Son Güncellenme Tarihi: 26 Eylül 2024 21:38

ABD'de Türkiye'den "yasadışı bağış" soruşturmasının iddianamesi hazırlandı

New York Belediye Başkanı Eric Adams hakkında federal dava açıldı: Türkiye'yle bağlantılı rüşvet ve yasadışı kampanya bağışı almakla suçlanıyor.

Eric Adams | Fotoğraf: nycmayorsoffice/Flickr

Paylaş

ABD'de seçim kampanyası sırasında Türkiye’den yasadışı bağış alıp almadığı soruşturulan Demokrat Partili New York Belediye Başkanı Eric Adams hakkında iddianame hazırlandı. İddianamede hediyeler karşılığında, Adams'ın New York'taki 36 katlı Türkevi binasıyla ilgili gerekli yasal düzenlemeler için "devreye girdiği" belirtiliyor.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre New York Belediye Başkanı Eric Adams hakkında, aralarında yolsuzluk ve rüşvet dahil beş konuda suçlamaların yöneltildiği iddianame hazırlandı. 57 sayfalık iddianamenin önemli bir bölümünü Türk iş insanları ve en az bir Türk yetkiliyle bağlantılı suçlamalar oluşturuyor.

25 BİN DOLARDAN FAZLA BAĞIŞ 

Bunlardan birinde Adams, yabancı uyruklu bir kişiden bir yılda 25 bin dolardan fazla bağış almakla suçlanıyor. İddianamede Adams'ın "bilerek haksız çıkar kabul ettiği" yabancı uyruklu kişiler Türk iş insanları ve en az bir "Türk yetkili" olarak anılıyor.

BEDAVA THY BİLETİ, OTELDE UCUZ KONAKLAMA

İddianamede Adams'a verilen hediyeler arasında İstanbul'a ve İstanbul üzerinden aktarmalı Türk Hava Yolları uçuşlarında bedava business class biletler de sayılıyor.

Varlıklı bir Türk iş kadınının, Adams'a sahip olduğu bir lüks otelde bedava ya da büyük bir indirimle kalma imkanı sağladığı belirtiliyor.

İddianamede ismi geçen otellerden biri İstanbul'da gecelik konaklamanın 7 bin doları bulduğu lüks St Regis otel. Adams'ın bu otelde 600 dolara kaldığı iddia ediliyor. Bunun yanında iş kadınının 2021 seçim kampanyası için bağış topladığı iddia ediliyor.

100 BİN DOLARIN ÜZERİNDE HEDİYE VE İNDİRİM

ABD Savcısı Damian Williams, Adams'ın varlıklı Türkler ve en az bir Türk yetkiliden aldığı hediyelerin ve seyahat indirimlerinin 100 bin doların üzerinde olduğunu belirtti. Savcı, hediyeler arasında, İstanbul'da yat turlarını ve lüks restoranlarda ve eğlence mekanlarında ağırlamayı da saydı. Williams, "Bunlardan hiçbiri kamuoyuna açıklanmadı" dedi ve Adams'ın sahte belgelerle bunları örtbas ettiğini iddia etti.

TÜRKEVİ BİNASIYLA İLGİLİ DEVREYE Mİ GİRDİ?

İddianamede bu hediyeler karşılığında, Adams'ın New York'taki 36 katlı Türkevi binasıyla ilgili gerekli yasal düzenlemeler için "devreye girdiği" belirtiliyor. Binada Türkiye'nin New York'taki Başkonsolosluğu, Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği ve Merkez Bankası New York Temsilciliği gibi önemli misyonlar yer alıyor. İddianameye göre, New York itfaiyesi binanın yangın güvenliğiyle ilgili kaygılar nedeniyle, açılış için onay vermemekte diretti.  Binanın açılışının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın New York ziyaretine yetişmesi için bir Türk yetkilinin Adams'ın yardımcılarından birine mesaj atarak "Sıra sizde" dediği belirtildi. Adams da New York itfaiyesinin yangın güvenliğinden sorumlu yetkililerine baskı yaptı ve binanın yangın güvenliği sistemleriyle ilgili çekincelerini dile getirmelerine karşın, açılış için gereken onayın verilmesini sağladı İddianamede "Adams müdahale etti ve gökdelen Türk yetkilinin istediği gibi açıldı" deniliyor.

Adams, belediye başkanlığı seçimi kampanyasında kamu fonlarını milyonlarca dolarlık zarara uğratmakla suçlanıyor.

Kampanya sırasında halkın bağışlarına karşılık kamu fonlarından sekiz kata kadar katkıda bulunuyordu. Adams'ın sahte bağışlar göstererek bu fonlardan 10 milyon dolara yakın para aldığı iddia ediliyor.

Suçlamaların ardından kısa bir basın açıklaması yapan Adams, suçsuz olduğunu ve tüm seçim kampanyası boyunca kanunlara uyduğunu söyledi. Adams istifa etmeyeceğini ekledi.

KONUTU FBI TARAFINDAN ARANDI

VoaTürkçe'nin haberine göre Federal Soruşturma Dairesi (FBI), Adams'ın konutunda bu sabah arama yaptı. Reuters'a konuşan bir görgü tanığına göre, ön panelinde “Federal Kolluk Kuvvetleri” yazan siyah bir araç, Adams'ın Manhattan'ın Yukarı Doğu Yakası semtindeki Gracie Malikanesi adı verilen konutunun önüne park halinde görüldü.

New York eyaleti Valisi Kathy Hochul, Adams'ı görevden alma yetkisine sahip. Hochul'un sözcüsü Avi Small, Çarşamba günü geç saatlerde bir açıklama yaparak, “Vali Hochul bu kaygı verici gelişmelerden haberdar, durumu takip ediyor. Konu kolluk kuvvetleri tarafından teyit edilene kadar daha fazla yorum yapmak için erken olacak” demişti.

FBI ADAMS'IN ELEKTRONİK CİHAZLARINA EL KOYMUŞTU

2 Kasım'da FBI, Adams'ın eski kampanya saymanı, Türkiye ile ilişkilere odaklanan bir yardımcısı ve Adams'ın geçiş ekibinde görev yapan eski bir Türk Hava Yolları yöneticisi Cenk Öcal da dahil olmak üzere Adams'la bağlantılı birçok kişinin evlerine baskınlar düzenlemişti. FBI, Türkiye vatandaşlarından usulsüz bağış topladığı iddiasıyla 6 Kasım'da Adams'ın üç cep telefonuna ve iki tabletine el koymuştu.

Adams'ın 2021'deki seçim kampanyası sürecinde Türk hükümetinden ve ABD'de Türklerin işlettiği firmalardan sahte bağışçılar aracılığıyla para alıp almadığı soruşturuluyor.

Adams, 8 Kasım'da yaptığı açıklamada, 2014-2021 döneminde birden fazla kez Türkiye'ye gittiğini ve yatırım çekmek için iş insanlarıyla görüştüğünü, katıldığı yemeklerden birinde de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la konuştuğunu belirtmişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Kadın cinayetini protesto edenlere ceza istemi

SONRAKİ HABER

İsrail ordusu Beyrut’u dördüncü kez hedef aldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa