27 Eylül 2024 04:44

Salgın hastalıklar kapıda, çocuklar açlığa terk

Deprem bölgesinde inşaatlar bitmediği için eğitim birleştirilmiş okullarda devam ediyor. Okullarda hijyenden beslenmeye kadar çocuklar pek çok sorun yaşıyor.

Çarmuzu İlkokul ve Ortaokulu’nun yıkımı| Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Elif Ekin SALTIK
Diyarbakır

6 Şubat 2023’te 11 ilde yıkıma neden olan depremlerin üstünden 19 ay geçmesine rağmen deprem bölgesinde eğitimin yaraları sarılamazken, eğitim kurumları yeni eğitim-öğretim dönemine de pek çok sorunla başladı. Birleştirilmiş okullardan, inşaatı devam eden okullarda eğitim görmeye, okullardaki hijyen durumundan, çocukların beslenmesine kadar pek çok sorun devam ediyor. Malatya özelindeki sorunları konuştuğumuz Eğitim Sen Malatya Şube Başkanı Nevzat Millioğulları bugün ikili eğitim ve yetersiz çalışan nedeniyle okullarda hijyen sorunu yaşandığını söyleyerek, “Kışın gelmesiyle salgın hastalıklar ortaya çıkacaktır” dedi.

Öncelikle okullardaki hijyen sorununu anlatan Millioğulları, “Çoğu okullarda kadrolu hizmetliler yok. Daha sonra MEB’in uyguladığı iş gücüne uyum programı dahilinde 8 bin liraya haftanın 2-3 günü personel geliyor, bunlar da yeterli olmuyor. Şu anda Malatya’da bir salgın bilgisi yok ancak sonbahar geldi, havalar biraz soğuduğunda özellikle lavaboların, okul koridorlarının, okul bahçelerinin temiz olmaması nedeniyle salgın ortaya çıkacaktır. Malatya’da deprem sonrası kalan insanların çoğu ya dezavantajlı ya mecbur olarak burada kalan insanlar. Malatya’da 23 bin öğrenci azaldı, bu da yaşanan göç açısından bir veri. Siyasal erki elinde bulunduranların okullardaki eğitimi aksatmadan çocukların sağlığını da korumaları gerekiyor. Çocuklar sağlıklı bir ortamda okumaları gerekirken bunu sağlayamamışlardır” dedi.

“SAĞLIKLI BESLENMEK İMKANSIZ”

Beslenme ve temiz suya erişim konusunu da dile getiren Millioğulları, deprem sonrası suların sağlıklı olmadığını, çocuklara günlük en az 500 ml’lik su verilmesi gerektiğine dikkat çekti. Millioğulları bu soruna ilişkin tespitlerini de şöyle sürdürdü: “Çocuklar lavabodan su içiyorlar. Öğretmenlerin çoğu da okulda su içmiyor ya da hazır su kullanıyor. Kendimizi korurken çocuklarımızı da korumamız gerekiyor. Yoksul mahallelerde yaşayan çocuklar konteynerde ya da derme çatma evlerde kalıyor. Onlar daha dezavantajlı durumdalar. Deprem sonrası en azından okul öncesinde bir öğün ücretsiz yemek verildi, sonra kaldırdılar. Bu çocukların sağlıklı beslenme olanağını da ortadan kaldırmış oluyorlar. Çocuklar simit ve poğaçayla, devletin dahi yasakladığı gıdalarla beslenmek zorunda kalıyorlar.”

“BİLİMSELLİKTEN UZAK BİR EĞİTİM MODELİ YARATILDI”

Deprem bölgesinde yaşayan insanların halihazırda pek çok sorunla boğuştuğunu söyleyen Millioğulları, bugün eğitimin yükünün de velilerin sırtına kaldığını söyledi. Ekonomik sıkıntıların yanında iktidarın eğitime ideolojik temelde yaklaştığını belirten Millioğulları, “Bu müfredatla 18 defa oynadılar, bilimsel yaklaşmadılar. Eğitim alanında bir uygulamanın en kısa vadesi 10 yıldır. Verdiğiniz eğitim beceriye dönüşüp katma değer yaratabiliyorsa başarıyorsunuz demektir. Ancak iktidar ideolojik emelleri doğrultusunda bir eğitim modeli yaratmaya çalıştı, bunun sonuçlarını da bugün görüyoruz” dedi.

Eğitim Sen Malatya Şube Başkanı Nevzat Millioğulları

“ÇOCUKLARA YATIRIM YAPMAYACAKLARSA NEYE YAPACAKLAR”

Malatya’da görevlendirme ile her yıl farklı okullarda eğitim veren bir eğitim emekçisi ise okulların durumuna ilişkin şu bilgileri verdi: “Okullar, sınıflar pislik içinde. Henüz inşaat halinde olan okullar var ve buralarda öğrenciler eğitim alıyor, bu durum sağlık problemlerine davetiye. Bu okulların ekstra temizlenmesi gerekir ancak yeterli personel yok. Sadece çöpler toplanıyor onun dışında bir temizlik yok. Okullar eğitim kurumundan başka her şeye benziyor. İkili eğitim verilen okullarda sabahçı öğrenciler 7.30’da dersi başlıyor, öğlenci grubunun ise akşam 6’da dersi bitiyor. Öğretmenler bu konuda mustarip.” Eğitim emekçisi son olarak “Bu ülkenin çocuklarına yatırım yapmayacaklarsa neye yapacaklar” dedi.

MALATYA’DAN VERİLER

Eğitim Sen Malatya Şubesinin verdiği bilgiye göre Malatya’da;

■ 654 devlet okulu

■ 89 Kur’an kursu

■ 111 özel okul

■ 158 ikili eğitim veren okul

■ 159 bin 16 öğrenci

■ 10 bin 925 öğretmen bulunuyor.

■ Deprem öncesi öğrenci sayısı ise 182 bin 396.

ADIYAMAN’DA ÖĞRENCİLER ÖLÜMLE BURUN BURUNA

Adıyaman’ın Kahta ilçesine bağlı Büyükbağ köyünde eğitimde tasarruf tedbirleri nedeniyle ilkokul ve ortaokul öğrencilerinin okula servis araçlarıyla değil traktör römorku ile ulaşım sağladığı bilgisini veren Eğitim Sen Adıyaman Şube Başkanı Zeynel Polat ise “Büyük bir tehlikeyle yapılan yolculuk ulaşımı riskli hale getiriyor. Edindiğimiz bilgiye göre ihale ücretinin düşük tutulması nedeniyle servisçiler servis yapmayı kabul etmemiş, ‘Bu ücretlerle taşıma yaptığımız zaman cebimizden para eklememiz gerekiyor’ diyorlar. Veliler de çocuklarının derslerden geri kalmamaları için traktör römorkunu çözüm olarak bulmuşlar. Bu taşıma durumu öğrencileri ölümle burun buruna getiriyor. İtibarda tasarruf olur, ancak eğitimde tasarruf olmaz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Abbas, uluslararası toplumu İsrail'e yaptırım uygulamaya çağırdı: İsrail'e silah göndermeyi bırakın

SONRAKİ HABER

Denetimciler gelince önlem var, gidince yok!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa