Türk Telekom işçileri: Sudan ucuz olan işçi ücretleri
2024'ün ilk 6 ayında 63.2 milyar lira kâr eden Türk Telekom’da taşeron statüsünde çalışan işçiler yoksulluk sınırının üçte biri kadar ücret alıyor.
Fotoğraf: DHA
Türk Telekom işçileri, “Türkiye’de internet tarifeleri sudan ucuz” diyen Türk Telekom CEO’su Ümit Önal’a “Sudan ucuz olan şey işçi ücretleri” sözleriyle yanıt verdi. 2024 yılının ilk 6 ayında 63.2 milyar lira kâr eden Türk Telekom’da kadrolu işçilerin ortalama aylık ücreti 27 bin lira iken, taşeron statüsünde çalışan işçilerin aylık ücreti 20 bin lira. Fahiş zamlarla fiyat artıran şirkette taşeron işçiler yoksulluk sınırının üçte biri kadar ücret alıyor.
1 Temmuz tarihi ile geçerli olan tarifelerde yapılan zamlar sonrasında bireysel ve kurumsal tariflerde 12 Mbps’ye kadar hızlanan en düşük internet paketinin fiyatı 650 TL’den 755 TL’ye yükseldi. En pahalı paket ise 1000 Mbps’ye kadar hız sunan limitsiz paketin fiyatı ise 1500 TL’den 1720 TL’ye çıktı. Diğer bir yandan hat dondurma işlemi 300 liradan 360 liraya çıkarken hat kapatma fiyatı ise 179 liradan 255 liraya yükseldi. Devir bedeli ise 209 liradan 249 liraya çıkarılırken nakil bedeli ise 450 liradan 540 liraya çıkarıldı.
Türk Telekom, 2024 yılının ilk 6 ayında 2.5 milyar liraya net kâr elde etti.
TÜRK TELEKOM İŞÇİSİNİN ÜCRETLERİ YERLERDE
Türk Telekom bünyesinde çalışan kapsam içi işçilerin aylık ücreti 27 bin lira dolaylarında seyrediyor. Taşeron çalışan işçiler ise aylık asgari ücret üzerine yüzde 20, yani yaklaşık 20 bin lira civarı ücret alıyor. Türk-İş’in açıkladığı verilere göre ise dört kişilik bir ailenin açlık sınırı yaklaşık 19 bin lira iken, yoksulluk sınırı 61 bin 820 lira. Türk Telekom’a bağlı çalışan taşeron işçiler açlık sınırında çalışırken, kapsam içi çalışan yaklaşık 10 bin işçi yoksulluk sınırının yarısının bile altında çalışıyor.
TÜRK TELEKOM İŞÇİLERİ: ‘SUDAN UCUZ’ OLMAK İSTEMİYORUZ
İletişim işçileri, Türk Telekom’un yönetimine ve Haber-İş Sendikasına oldukça tepkili. Farklı illerde çalışan işçiler, CEO Ümit Önal’ın “sudan ucuz” açıklamasına tepki göstererek, “Sudan ucuz çalışan biz işçileriz” dedi. Bir işçi, “Şu an aldığımız aylık ücretlerimiz, beklentimizin oldukça altında. Bunun nedeni ise yoksulluk sınırının epey altına çalışıyor olmamız. Belediyelerde, elektrik şirketlerinde çalışan bizim gibi teknikerler 40-45 bin liranın altında maaş almazken bizler 27 bin liraya çalışıyoruz. Hakkımız olan emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Türk Telekom tarifelerine zam üstüne zam yapıyor, yıllık milyarlarca lira kar açıklıyorlar. Bunu da ‘sudan ucuz’ olarak açıklıyorlar. Esas sudan ucuz çalışan biz işçileriz” ifadelerini kullandı.
ŞİRKET CEO’SU VE SENDİKACILAR 27 BİN LİRA İLE GEÇİNEBİLİR Mİ?
Yeni eğitim öğretim hayatının başlamasıyla bir öğrencinin okul forması, kırtasiye masrafları, ayakkabı, beden dersi için eşofman, test kitapları masraflarının 6-7 bin liradan aşağı olmadığını ifade eden bir başka işçi, “Aldığımız ücretle en temel ihtiyaçlarımızı zor karşılar, faturalarımızı zor öderken çocuklarımızı okutmak için yolladığımız okul malzemelerine yetişemez olduk. Türk Telekom yönetimi ve Haber-İş Sendikası yöneticileri gelsin de aylık 27 bin liraya geçinmeye çalışsınlar. Aylık yüz binlerce lira maaş alanlar bize sormadan bizim hakkımızda karar veriyorlar. Haber-İş yönetimi dönüp kendi konfederasyonun yaptığı yoksulluk sınırı açıklamasına baksın. İşlerine gelince kör, sağır ve dilsiz oluyorlar. Biz Türk Telekom işçileri insanca yaşayacak bir ücret ve çeşitli sosyal haklar talep ediyoruz. Hakkımızı istiyoruz” şeklinde konuştu.
İLETİŞİM-İŞ ÖRGÜTLENME ÇAĞRISI YAPTI
DİSK İletişim-İş Genel Başkanı Gürkan Emreoğlu, Türk Telekom işçilerine örgütlenme çağrısı yaptı. Emreoğlu, “Bugün Türk Telekom işçileri yoksulluk sınırının çok altında çalışıyor. Taşerona bağlı çalışan işçiler ise açlık sınırına yakın çalışıyorlar. İşçiler, ay sonunu nasıl getireceğini kara kara düşünürken, pazar alışverişine çıktığında hesaplara boğulurken, çocuğunun okul alışverişinden kısmak zorunda kalırken, Türk Telekom kâr rekorları açıklıyor. Bir de üzerine zam yaptığı tarifelere “sudan ucuz” açıklaması yapıyor. Sudan ucuz olan ne yazık ki tarifeler değil, Türk Telekom işçisi. Belediyelerde, elektrik şirketlerinde veya devlet kurumlarda çalışan teknikerler nereden baksak Telekom işçisinin iki katı ücret alıyor. Telekom işçisi izne çıkmaya korkar oldu, maaşımdan kesilecek diye. Gelinen noktada işçiler tabiri caizse açlığa ve yoksulluğa mahkum edildi. Bu gidişata Telekom işçisi dur demelidir. Bir araya gelmeli, birbirine güvenmeli, örgütlenmeli ve gidişatı değişi. Bütün Türk Telekom işçilerini sendikamızda üye olmaya ve insanca yaşam için mücadele etmeye çağırıyoruz” ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)