Eğitim Sen Hatay Şubesi: Elektrik faturaları emekçilerin sırtına yüklenemez
Şehit Öğretmen Aybüke Yalçın Konteyner Kent'te kalan eğitim emekçilerinden istenen elektrik aboneliğine karşı Eğitim Sen, "Faturaların eğitim emekçilerinin sırtına yüklenmesini kabul etmiyoruz" dedi.
Fotoğraf: Evrensel
Hatay’da eğitim emekçilerinin çoğunlukta olduğu Şehit Öğretmen Aybüke Yalçın Konteyner Kent'te elektriklerinin kesilmesi ve ardından bireysel abonelik istenmesine karşı Eğitim Sen Hatay Şubesi basın açıklaması yaptı.
Konteyner kent önünde yapılan basın açıklamasına eğitim emekçilerin yanı sıra CHP Milletvekili Servet Mullaoğlu ve TTB Merkez Konseyi Üyesi Ali kanatlı da katıldı.
Açıklamayı okuyan Eğitim Sen Hatay Şube Başkanı Özgür Tıraş, “Şehit Öğretmen Aybüke Yalçın Konteyner Kent'te 23.09.2024 tarihinde bir gün boyunca elektrikler kesilmiştir. Elektrik kesintisi ciddi sıkıntılar yaratmıştır. Kesilen elektriğin sonrasında 27 Eylül Cuma gününe kadar konteyner kent sakinlerinin elektrik aboneliği işlemlerinin yapılmasının yetkililer tarafından bildirilmesi manidardır. Depremin üzerinden 20 aya yakın süre geçmesine rağmen yaşam koşullarının iyileştirilmesini beklerken sorunlarımızın her geçen gün arttığını görüyoruz. Temizlik, ilaçlama, güvenlik gibi insanca yaşam koşullarımızın oluşturulmasını beklerken elektrik faturaları ödemelerinin eğitim emekçilerinin sırtına yüklenmesini kabul etmiyoruz” dedi.
“İNSANCA KOŞULLAR OLUŞTURULANA DEK MÜCADELE ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ”
AFAD’ın 10 Eylül 2024 tarihli valiliklere attığı yazısının da hatırlatıldığı açıklamada Tıraş, “Yazıda, yeterli konut arzı bulunmayan yerlerde hak sahibi olmamasına rağmen kamu hizmetlerinin aksamaması için farklı geçici yerleşmelerin sağlanması ve bu merkezlerin işletim giderlerinin (elektrik, su vb.) bağlı oldukları kurumlarca karşılanması” gerektiği belirtilmesine rağmen depremi, her türlü zorluğu yaşamış ve yaşamaya devam eden ile deprem bölgesinde zor koşullarda görev yapan eğitim emekçilerine elektrik aboneliği dayatmasını reddediyoruz” ifadelerine yer verildi.
Son olarak Tıraş, “Yaşadığımız felakette hem maddi hem de manevi anlamda yıpranmış, yaşamlarını 21 metrekare de sürdürmeye çalışan eğitim emekçilerine reva görülen uygulamayı geri çekin. Bu uygulama geri çekilene ve insanca yaşam koşulları oluşturana kadar takipçisi olacak, mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.
“KOŞULLARIMIZ İYİLEŞTİRİLENE KADAR HİÇBİR ŞEY ÖDEMİYORUZ”
Eğitim Sen Eğitim Sekreteri Sunay Elataş Kadayıfçı, “Bu kentte yaşayan bir birey olarak, ilk yerleşmeye başladığımızda güvenlik görevlerimiz yeteri kadar çalışan personel vardı. Bir baktık önce güvenlik gitti, çalışan personeller azaldı. Sonra böcekler sardı, içi çöken su sızdıran konteynerlarda yaşam mücadelesi verirken şimdi de sayaçlar takılacakmış. Yetkililer yememiş içmemiş kar ve zarar hesaplarına düşmüşler. Bizler kent sakinleri olarak sağlıklı bir ortam hesabı, çocuklarımıza oyun oynayacakları güvenli bir ortam hesabı yapmalarını isterdik. Yetkililere sesleniyoruz, insani yaşam koşullarımızın iyileştirilene kadar hiçbir şeyi ödemiyoruz” diye konuştu.
“EĞİTİM EMEKÇİLERİNİN DAHA İYİ KOŞULLARA TAŞINMASINI İSTİYORUZ”
TTB Merkez Konsey Üyesi Ali Kanatlı da “20’inci aydayız 230 bine yakın insanımız hala konteynerlarda. Halen barınma sorunu çözülmedi. 21 metrekarede yaşamanın zorluğunu biliyoruz. İnsanlar 18’inci aydan itibaren artık rehabilite edilmesi gerekirken bu koşullarda burada hizmet vermeye devam eden öğretmenize bu yapılanı kabul etmiyoruz. Biz TTB olarak yaşamdan ve yaşatmaktan yanayız. Refah, sağlıklı yaşamdan yanayız. Eğitim emekçilerine yapılan bu zulmü kabul etmiyoruz. Eğitim emekçilerimizi daha iyi koşullara taşımasını istiyoruz” dedi. (Hatay/EVRENSEL)