27 Eylül 2024 11:46
Son Güncellenme Tarihi: 27 Eylül 2024 21:26

Gözaltına alınan Kürtçe eğitmenlerden 28'i serbest bırakıldı | MED-DER eski Eşbaşkanı Ronî tutuklandı

Diyarbakır'da 4 gündür gözaltında tutulan Kürtçe eğitmenlerden 28 kişi serbest bırakılırken, MED-DER eski Eşbaşkanı Rıfat Ronî “örgüt üyesi” iddiasıyla tutuklandı.

Fotğraf: DHA

Paylaş

Diyarbakır'da 24 Eylül’de Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği (MED-DER), Payîz Pirtûk ile Anka Dil ve Sanat Eğitim Kooperatifi ile çok sayıda eve yapılan baskınlarda 30 kişi gözaltına alındı. Payîz Pirtûk’un sahibi Cihat Güney, 25 Eylül’de, Mustafa Açmaz ise dün savcılık ifadesinin ardından serbest bırakıldı.

Gizli tanık ve itirafçı Ümit Akbıyık’ın iddiaları üzerine gözaltında tutulan Kürtçe eğitmenlerin de aralarında olduğu 28 kişinin emniyetteki işlemleri tamamlandı. 28 kişi, sabah saatlerinde adliyeye sevk edildi.

Niştiman Gül, Nazan Çelik, Şehriban Akçatulum, Mehmet Selim Temel, Hebun Yağmur, Hasan İkvanise de emniyetteki ifadelerinin ardından bugün serbest bırakıldı.

Emniyette ifadesi alınanlara, günlük ve olağan konuşmaların “örgütsel faaliyet” gibi lanse edildiği ve polislerin bu şekilde yönlendirmeli soru yönelttiği belirtildi. Diğer yandan Zarok MA’ya çocuklarını gönderen ailelere de gidişlerin “örgütsel olup, olmadığı” yönünde sorular yöneltildiği öğrenildi.

SAVUNMALAR KÜRTÇE YAPILDI

Geriye kalan 22 kişi ise Diyarbakır Adliyesine sevk edildi. Savcılık ifadesi alınan 22 kişiye, “MED-DER’in faaliyetleri nelerdir?​”, “Ne iş yapıyorsunuz?​”, “Bu faaliyetleri yürütmek için kimden talimat alıyorsunuz?​”, “Örgüte elemen kazandırdığınız doğru mu? Kim ve kimler kazandırıyor?​” ve “MED-DER’le Payîz Pirtûk ve Anka Dil ve Sanat Eğitim Kooperatifi arasında bir ilişki var mı?​” sorularının sorulduğu öğrenildi. 6 saat süren ifade işlemi sırasında, gözaltına alınanların büyük bir kısmı savunmasını Kürtçe yaptı. 

Savcılık ifadesi alınanlardan Hasan Gürpınar, Rabia Karayıl, Ramazan Holat, Yaşar Aslan, Ahmet Boltan, Fatma İgin ve Cihat Cağrıcı serbest bırakıldı.

MED-DER Eşbaşkanları Şükran Yakut ile Mehmet Remzi Azizoğlu, İpek Oyur, Berivan Duman, Rezan Aktulum, Beritan Gürbet Orak, Belkisa Süleymanoğlu Bitkin, Şilan Elmas Kan, Mine Karakaş, Mehmet Salih Öngün, Jineoloji Dergisi Yayın Kurulu üyesi Rojda Yıldız, Ayhan Karatekin ve İlyas Gün adli kontrol tedbiriyle; Dilan Güvenç ve Rıfat Ronî ise “Örgüt üyeliği” iddiasıyla, tutuklama istemiyle Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi.

1 KİŞİ TUTUKLANDI

Gözaltına alınan isimlerden 28 kişi serbest bırakılırken, gözaltına alınan Kürtçe eğitmen ve MED-DER eski Eşbaşkanı Rıfat Ronî “örgüt üyesi” iddiasıyla tutuklandı. Tutuklamaya sevk edilen Dilan Güvenç ise adli kontrol tedbiriyle serbest bırakıldı. 

Adli kontrol ile sevk edilen MED-DER Eşbaşkanları Şükran Yakut ile Mehmet Remzi Azizoğlu, İpek Oyur, Rezan Aktulum, Beritan Gürbet Orak, Belkisa Süleymanoğlu Bitkin, Şilan Elmas Kan, Mine Karakaş, Mehmet Salih Öngün, Jineoloji Dergisi Yayın Kurulu üyesi Rojda Yıldız, Ayhan Karatekin Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’nde alınan ifadeleri ardından adli kontrol uygulanmadan, Berivan Duman ise adli kontrol tedbiri ile serbest bırakıldı. 

RIFAT RONÎ’NİN TUTUKLANMASINA TEPKİ

MED-DER eski Eşbaşkanı Rıfat Ronî’nin tutuklanması adliye önünde protesto edildi. Serbest bırakılanlar adliye önünde aileleri, sivil toplum örgütü ile siyasi parti temsilcileri ve Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) milletvekilleri tarafından alkış, zılgıt ve “Bê ziman jiyan nabe” sloganıyla karşılandı. 

Açıklamada ilk olarak konuşan DEM Parti Dil ve Kültür Komisyonu Eşsözcüsü Cemile Turhallı, dil ve kültür üzerine çalışma yürütenlere dönük baskıların kabul edilemez olduğunu vurguladı. Baskıların Kürt dili üzerindeki çalışmaları engelleyemeyeceğinin altını çizen Turhallı, “Bu dosya kapsamında tutuklanan arkadaşlarımıza yönelik yapılanlar hukuksuzdur. Rıfat Ronî’yi Kürtçe üzerindeki çalışmalarıyla biliyoruz, öyle tanınıyor. Biz arkadaşımızın bir an önce serbest bırakılmasını istiyoruz. Rıfat Ronî adına yaptığı çalışmaları aynen sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı. 

“İSTEĞİMİZ SADECE KÜRT DİLİNDE EĞİTİMDİR”

MED-DER yöneticilerinden avukat Eyüp Aydeniz de Ronî’nin tutuklanması ve Kürt dili üzerindeki baskıları kabul etmediklerini vurguladı. Aydeniz, “Biz Ehmedê Xanî’nin, Faqiye Teyran’ın torunlarıyız. Herkes bilsin MED-DER çalışmalarını kanuna göre yapıyor. Arkadaşlarımız, öğretmenimiz hiçbir zaman kanunsuz bir şey yapmamış. İsteğimiz sadece Kürt dilinde eğitimdir. Herkesin bildiği gibi Türkiye kanunlarına göre Türkçe dışında hiçbir dilde eğitim görülmüyor. Bu ülke bizim ülkemiz, babamızın, dedelerimiz toprağı. O yüzden bu topraklarda dilimizin mücadelesini yürüteceğiz, anadilde eğitim isteyeceğiz. İsteğimiz Kürt dilinin resmi dil olmasıdır. Dilimizin okullarda da resmi dil olmasını istiyoruz. Arkadaşlarımız hakkında açılan soruşturmanın içi boş, arkadaşlarımızın yolunda olacağız. Rıfat mamoste tutuklandı ama burada bir sürü öğretmen var. Her yeri dil yeri yapacağız. Kürt dilini öğretmek için eğitimlerimiz var. Herkese sesleniyoruz: Dilinize sahip çıkın” şeklinde konuştu. (Diyarbakır/MA)

ÖNCEKİ HABER

İsrail'in Gazze'ye saldırılarında 7 Filistinli yaşamını yitirdi  

SONRAKİ HABER

Antep Narlıdere’de yaşanan iş cinayetinde iki şüpheli tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa