27 Eylül 2024 12:14

DEM Parti’li Koçyiğit: Taşımalı eğitim ve pansiyon sorunları çığ gibi büyüyor

Taşımalı eğitim yönetmeliği ile kırsal bölgelerdeki çocukların eğitim hakkının darbe aldığını belirten DEM Parti’li Koçyiğit, birçok çocuğun okul pansiyonlarına mecbur bırakıldığını söyledi.

Fotoğraf: DEM Parti Basın

Paylaş

DEM Parti Grup Başkanvekili ve Kars Milletvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, kırsal bölgelerde eğitim hakkının korunmasına yönelik bir önerge vererek, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in konuya ilişkin yazılı açıklama yapmasını talep etti.

Koçyiğit, eğitim hakkının Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi'ne göre her çocuğun doğuştan sahip olduğu temel bir hak olduğunu vurgulayarak, Türkiye'de son yıllarda yaşanan bütçe kısıtlamaları ve eğitim politikalarındaki yanlış uygulamaların özellikle kırsal bölgelerde yaşayan çocukların bu haktan adil bir şekilde yararlanmasını engellediğini ifade etti.

“OKUL PANSİYONLARINA MECBUR BIRAKILIYORLAR”

Yeni yürürlüğe giren taşımalı eğitim yönetmeliği ile birlikte kırsal bölgelerdeki çocukların eğitim hakkının ciddi şekilde darbe aldığını belirten Koçyiğit, köylerde yaşayan birçok çocuğun okula erişimini imkânsız hale getirdiğini ve onları okul pansiyonlarına mecbur bıraktığını dile getirdi.

KIZ ÇOCUKLARININ OKULU TERK ETME ORANI ARTABİLİR

Koçyiğit, pansiyonların yeterli güvenlik, temizlik, beslenme ve pedagojik koşullara sahip olmadığını ve özellikle kız çocuklarının bu pansiyonlarda kalmasının aileler tarafından güvenli bulunmadığını belirtti. Bu durumun, kız çocuklarının okulu terk etme oranlarını artırma riski taşıdığını vurguladı.

Önergesinde, çocuk haklarına dayalı, halkçı ve adil bir eğitim politikası geliştirilmesinin kaçınılmaz olduğunu ifade eden Koçyiğit, kırsal bölgelerde köy okullarının yeniden açılması ve nitelikli öğretmenlerin atanması gerektiğini vurguladı. Eğitimdeki süreklilik ve kalitenin sağlanması için ücretli ve geçici öğretmen istihdamının sona erdirilmesi gerektiğini belirtti.

Koçyiğit, Kars gibi dağınık yerleşimlere sahip illerde, taşımalı eğitim sisteminin daha dikkatli ve kapsamlı bir şekilde planlanması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, yerel okulların yeniden açılması ve öğrencilere daha yakın eğitim imkânlarının sunulması gerektiğini belirterek, eğitime daha fazla kaynak ayrılması çağrısında bulundu.

“KARS’A AYRILAN YILLIK BÜTÇE NEDİR?​”

Koçyiğit, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin tarafından cevaplandırılması talebiyle aşağıdaki soruları sordu:

  1. 30 km sınırlaması kırsal bölgelerdeki çocukların okula erişimini nasıl etkiledi? Bu yönetmelik sonrası eğitim hakkından mahrum kalan çocuk sayısı nedir?
  2. 10'dan az öğrencisi olan köyler taşımalı eğitimden çıkarıldı. Bu karardan kaç köy etkilendi, kaç öğrenci taşımalı eğitimden mahrum kaldı?
  3. Kars genelinde, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri için ayrı ayrı kaç pansiyon bulunmaktadır? Bu pansiyonların kapasitesi nedir ve öğrenci sayıları cinsiyetlerine ve yaş gruplarına göre nasıl dağılmaktadır?
  4. Kars'taki pansiyonların kapasite ve güvenlik durumları nedir? Temizlik, hijyen, beslenme koşulları yeterli midir? Denetim sıklığı nedir?
  5. Kars iline Bakanlığınız tarafından ayrılan yıllık bütçe nedir ve hangi alanlara dağıtılmaktadır? 2002 yılından beri bu bütçede, yıllara göre nasıl bir değişim gözlemlenmiştir?
  6. Kars'ta kapatılan köy okullarının sayısı nedir ve yeniden açılması planlanmakta mıdır?
  7. Kars'ta kadrolu, sözleşmeli ve ücretli öğretmen sayıları nedir? Branş öğretmeni açığı olan dersler hangileridir ve bu derslerdeki açık sayıları nedir?
  8. Kars'ta taşımalı eğitimde kullanılan araçların güvenlik standartları ve denetim sıklığı nedir?
  9. Kars'ta taşımalı eğitim ihale süreçlerinde yaşanan gecikmelere dair soruşturma başlatılmış mıdır? Bu gecikmelerden etkilenen öğrenci sayısına ilişkin bir etki analizi yapılmış mıdır?
  10. Kars il ve ilçelerinde ayrı ayrı kız çocuklarının okulu terk oranı nedir? Bu sorunu çözmeye yönelik çalışmalar var mı?
  11. Son beş yılda Kars'ta okuldan ayrılan öğrenci sayılarında nasıl bir değişim gözlemlenmiştir? Özellikle kız çocukları ve kırsal bölgeler açısından veriler nedir?
  12. Son beş yılda pansiyonlarda kalan öğrenci sayılarındaki değişim nedir?
ÖNCEKİ HABER

Eker’de sendikalaştıkları için işten atılan işçilerin mücadelesi sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa