27 Eylül 2024 12:07

İspanya'da işçi ve emekçiler "Filistin için Grev" yapıyor!

İspanya'da 200'den fazla sendika ve kitle örgütünün çağrısıyla işçi ve emekçiler "Filistin'deki soykırıma ve işgale karşı" başlığı altında birçok iş yerinde iş bıraktı.

Fotoğraf: @cgtzonasur/X

Paylaş

İsrail, Filistin ve Lübnan’a saldırılarını sürdürürken İspanya’da bazı sendikalar ve Filistin’le dayanışma örgütlerinin “Filistin için Grev” çağrısı yapmasıyla birçok iş yerinde işçi ve emekçiler iş bıraktı. Gün boyunca birçok kentte yürüyüş ve eylemler de yapılacak.

Sosyal medyada paylaşılan haber ve görüntülerde Madrid yakınlarındaki Airbus fabrikası çalışanlarının da iş bırakarak işletme önünde “İsrail katlediyor, Airbus destekliyor” sloganlarıyla eylem yaptıkları görülüyor.

Barselona'da da binlerce kişi yürüyüş düzenledi.

Ülkenin önemli sendikal birliklerinden Genel Emek Konfederasyonu (CGT) öncülüğünde yapılan çağrıya 200’e yakın örgütten destek geldiği bildirilmişti. Buna göre, askeri malzeme üreten fabrikaların yanı sıra başkent Madrid’de saat 13.00'te Dışişleri Bakanlığı önünde bir miting ve saat 19.00’da yürüyüş düzenlenecek. Ayrıca İspanya genelinde onlarca miting ve eylem de örgütleniyor.

CGT internet sayfasından yapılan açıklamada şu ifadeler kullanılmıştı:

“İspanyol hükümetinin İsrail ile diplomatik, ticari ve askeri ilişkilerini derhal kesmesini, tüm Filistinli mültecilerin geri dönüş hakkını tanımasını ve korumasını ve devletin İsrail’deki Siyonist işgalinin sona ermesine yol açacak gerekli tüm önlemleri uygulamasını talep ediyoruz. Kurumlarımızın ve hükümetlerimizin suç ortaklığına karşı, Filistinli işçilerin çağrısına kulak vererek, 27 Eylül’de bir mücadele günü ve genel grev çağrısında bulunuyoruz.”

"İSRAİL İLE TÜM İLİŞKİLERİ KESİN"

Genel greve öncülük eden Genel Emek Konfederasyonunda (CGT) Sosyal Faaliyetler Sekreteri Carmen Arnaiz de AA muhabirine verdiği demeçte, "Bu eylemi, Filistinli işçilerin bizden taleplerine cevap vermek için birçok örgütün desteğiyle organize ettik. İşçi sendikaları olarak yapabileceğimiz en büyük eylem genel grevdir ve bunu şimdi Filistinlilere destek için yaptık. Sembolik olsa da anlamı çok büyük" dedi.

"İspanya hükümetine ve tüm dünyaya vermek istediğimiz mesaj, İsrail ile hemen tüm ilişkilerini kesmeleri" diyen Arnaiz, "İsrail, uluslararası hukuk ve insan haklarının tamamen ihlal ediyor, soykırım yapıyor. İlk adım İsrail hükümeti ile ilişkileri kesmek olacaktır. Ayrıca bu ülkeye silah ihracatı da kontrol altına alınmalı. Yatırımlar yaşama, sağlığa, eğitime, sosyal hizmetlere yapılmalı silaha değil" diye konuştu.

Filistin'e destek eylemlerin tüm dünyada devam etmesi gerektiğini vurgulayan Arnaiz, "Binlerce kadının ve çocuğun da aralarında olduğu sivillerin öldürülmesinin, normal bir şeymiş gibi bir kısır döngüye girmesini önlemek gerek" ifadesini kullandı.

"YASAKLAR SKANDAL"

Diğer yandan Almanya, Fransa, İngiltere ve İtalya gibi bazı Avrupa ülkelerinde ve ABD'de Filistin'e destek gösterilerine yasak veya sınırlama getirilmesinin "faşizm" olarak tanımlanması gerektiğini vurgulayan Arnaiz, sözlerini şöyle tamamladı:

"Protesto hakkının, ifade özgürlüğünün yasaklanması, özellikle bu konuda dünyada önder olduğunu savunan Avrupa için çok büyük bir ikilem. Bizim için bu yasaklar skandal. Almanya'nın sadece Filistin bayrağı taşıdığı için 10 yaşındaki bir çocuğun izini sürmesi, şiddet uygulayarak bayrağı alması anlaşılmaz bir şey. Bu tip yasaklarla ve şiddetle hemfikir olmadığını düşündüğüm Avrupa'daki sivil toplumun tepki vermesini bekliyorum. Soykırıma karşı yapılan bir gösteriyi yasaklamak korkunç bir şey."

NETANYAHU'NUN BM KONUŞMASI ÖNCESİ NEW YORK'TA PROTESTO

Öte yandan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun yarın BM'de yapacağı konuşma öncesi, Filistin destekçileri ve savaş karşıtları New York'ta protesto gösterisi düzenledi. Eylemde çıkan arbedede çok sayıda kişi kolluk güçleri tarafından gözaltına alındı.

(DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

DEM Parti’li Koçyiğit: Taşımalı eğitim ve pansiyon sorunları çığ gibi büyüyor

SONRAKİ HABER

Okulları temizlemiyorlar, temizleyeni de engelliyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa