27 Eylül 2024 12:39

Patates üreticisi düşük fiyatlar karşısında ürünü depoya kaldırıyor

Niğde’de patates üreticileri, tüccarların düşük fiyatları nedeniyle patateslerini depolara kaldırıyor. 6 ay dayanım ömrü olan tonlarca patates maliyetini karşılayamazsa çöp olacak.

Fotoğraf: CHP Basın

Paylaş

Niğde’de patates haşatının ardından üreticiler tüccarların verdiği düşük fiyatlarla zarar ettiklerini, dolayısıyla patatesleri depolamak zorunda kaldıklarını belirtiyor. Küresel ısınma nedeniyle farklı ürünlerde görülen vaktinden önce olgunlaşmanın her ürünü etkilediğini belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, patates üreticilerinin yaşadığı sıkıntıları dile getirdi. Gürer, “Tüccarlar bölgeye geliyor ancak fiyatlar maliyetin altında veriyor. Mutlaka kamu sürece müdahale etmelidir. TMO, TÜRKŞEKER ve tarım kredi maliyeti ve makul kar ile alım yapmalıdır, üretici hasata başladı. Tüccar maliyet altında fiyat verince üretici de   belki patates değer bulur umuduyla ürünlerini depolamaya başladı” şeklinde konuştu.

 

TÜCCARLARIN VERDİĞİ DÜŞÜK FİYATLAR ÜRETİCİYE ZARAR ETTİRİYOR

Patates üreticisi Cesim Battal ise yaşadığı zorlukları dile getirerek, “Şu an söküm yapıyoruz, söktüğümüz patatesi depoya kaldıracağız. Bunu çaresizlikten yapıyoruz çünkü şu an patatesi alan yok. Maliyetimiz 6-7 lira, tüccar ise 3 lira veriyor. Bu şekilde zarar ediyoruz. Ekim için Arazimizi kiraladık, işçilik, gübre, mazot masrafı var, zarardayız” dedi. Battal, bankalara olan borçlarını ödemekte zorlandıklarını belirtti: “40 dekar arazide ekim yaptım, dönümde 3,5-4 ton patates alıyoruz. Sulama suyu giderlerimiz arttı, son faturamız daha da yüksek geldi. Şu anda maliyetini kurtaramıyorum. Seneye nasıl ekim yapayım? Ekonomik anlamda bittik. Bankalara da kredi borcum var, çiftçinin borcu olmaz mı?​” dedi.

Battal tüccarların verdiği düşük fiyatlardan ve don mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte patatesleri topraktan sökerek depolara kaldırmaya başladıklarını belirterek, “Ama para kazandığımız için değil, çaresizlikten söküyoruz” şeklinde konuştu

 

“PATATESLER DEPODA ÇÖP OLACAK. BAKANLIĞIN BU DURUMA EL ATMASI GEREKİYOR”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Çiftçilerin bankalara olan borçları 715 milyarı aşmış durumda, diğer borçlarıyla beraber 800 milyarın üzerinde borçları var. Öyle olunca tüm çiftçiler borçlanarak üretim yapıyorlar.” diye konuştu.

Patates üreticilerinin zarar etme halinin bu yıl daha da derinleştiğini vurgularken, “Eğer üreticinin bu mağduriyeti devam ederse, önümüzdeki yıl patatesin fiyatı artacak ve zararı yine tüketici görecek. Üretici, tüccar gelmeyince patatesi söküp depoya kaldırmak zorunda kalıyor. Depoda patates yaklaşık 6 ay dayanır, ancak 6 ay boyunca satılmazsa çillenir ve çöp olur” dedi.

Tarım Kredi Kooperatifi ve Toprak Mahsulleri Ofisi gibi kurumların acilen devreye girmesi gerektiğini vurgulayan Gürer, “Bu sene çiftçi ne ektiyse tüm ürünlerden zarar etti. Ancak patates gibi ürünlerin, özellikle kışlık patatesin 6 aylık dayanım süresi olduğu için depodaki patates de değer bulmazsa, bu patatesler çöp olacak. Bakan Bey bu konuya el atsın, kamu kuruluşlarına sadece tüketim için alın demesin. Devletin bu konuda destek verebileceği kuruluşlar var. Onlar gelsin, çiftçiden en azından maliyetin üstüne makul bir kâr koyarak patatesi alsın.” ifadelerini kullandı. (EKONOMİ SERVİSİ)

 

ÖNCEKİ HABER

TÜİK: Dış ticaret açığı ağustosta 4,9 milyar dolar oldu

SONRAKİ HABER

Lübnan BM kürsüsünden seslendi: İsrail işgali devam ettiği sürece savaş olacak 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa