Depremzedeler Araban'da 1,5 yıldır “devlet nerede" sorusuna yanıt bulamadı

Emek Partisi Milletvekili Sevda Karaca, depremden etkilenen ve yaşam koşulları bir buçuk yıldır değişmeyen Araban'lı yurttaşların sorunlarını Meclis gündemine taşıdı.

27 Eylül 2024 13:08
Paylaş

Emek Partisi (EMEP) Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, Gaziantep’in Araban ilçesindeki köylerde konteynerlerde kalan depremzedelerin durumlarını Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a sordu. Henüz konut yapımı için çalışmaların başlamamasını eleştiren Karaca köylülerin şikayetlerini aktararak depremin ilk gününden başlayan "Devlet nerede?” sorusunun bir buçuk yıldır Araban’da cevap bulamadığını söyledi.

“KONTEYNERDE REZİL OLDUK”

Gaziantep’in Araban ilçesi, 6 Şubat 2023 tarihli depremlerden en çok etkilenen 3 ilçeden biri oldu. Kamu binaları dahil çok sayıda yapının hasar aldığı ilçede, tarihi Raban Kalesi de zarar gördü. Ne konutlar ne kamu binaları ne de tarihi yapılar için adım atılmamasını eleştiren Sevda Karaca, Bakan’a verdiği yazılı soru önergesinde Araban köylülerinin aktarımlarını paylaştı. Sarıkaya köyünden bir vatandaşın annesi ve babası evsiz kalmış, konteynerde kalıyorlar. Dağdancık köyünden bir vatandaşın eşi engelli, kendisi yevmiyecilik yapan bir çiftin kaldığı konteynarın tabanı şişmiş, evleri yıkıldığı için kalacak başka yerleri yok.  Sarıtepe köyünden bir vatandaş depremden beri konteynerda kaldıklarını belirtiyor ve "Kış geliyor ne ısıtıcı ne klima hiçbir şey yok. Her şeyi kendi imkanlarımız ile halletmeye çalışıyoruz. Yazın kendi imkanlarımız ile soğutucu, kışın aynı şekilde ısıtıcı alıyoruz fakat 1 hafta sürmeden sobalar patlıyor. Kısacası iki yıl olacak hala kredi çıkmıyor, evler yapılmıyor, konteynerler çöküyor. İçinde oturulacak gibi değil. Kendi imkanlarımızla tadilat yaptırıyoruz en fazla 3 ay sürüyor, sonra yine aynı.” diyor.

DEPREM İKTİDAR İÇİN REKLAM, HALK İÇİN SEFALET

İktidarın ve bakanlığın deprem sonrası yaptıklarını "reklam malzemesine" dönüştürdüğünü, halkın yaşadıklarının ise asıl gerçeklik olduğunu vurgulana Karaca Bakan Murat Kurum’dan şu soruların yanıtını istedi:

  • Araban’da depremlerden etkilenen kaç yapı olmuştur? Bunların hasar durumları nedir? Kaç tanesi ilçe merkezinde, kaç tanesi köylerdedir? Yıkılan köy yapılarından kaç tanesinin yapımı tamamlanmıştır?
  • Kaç hane konteynerda kalmaktadır?
  • Araban merkezindeki konteynerlar için klima verilirken köylerdeki konteynarlara neden klima verilmemektedir?
  • Araban’da yıkılan kamu binası sayısı kaçtır? Yıkılan kamu binaları ne şekilde hizmet vermektedir? Bu binalar yerine yeni yapılardan kaç tanesi tamamlanmıştır?
  • Araban’da yıkılan ve başka okullarla birleştirilen 5 eğitim kurumunun son durumu nedir? Buralarda kaç öğrenci eğitim görmektedir?

"HALKA NE KADAR DAHA YALAN SÖYLEYECEKSİNİZ?"

Konuya ilişkin sosyal medya hesaplarından video yayınlayan EMEP Milletvekili Karaca, "Söz konusu şey deprem olunca, iktidar temsilcileri büyük lafları kimseye bırakmıyor. Sorsan en çok onların yüreği yandı, deprem bölgesi için canhıraş çalışıyorlar. Oysa depremin ta ilk gününden başlayan ‘devlet nerede?’ sorusu, 1,5 yıldır Araban’da cevap bulamadı" dedi.

Okullarda yapılan anketlerin sonucunda okulların fiziki koşullarından hem velilerin, hem öğrencilerin hem de öğretmenlerin tedirgin olduğunu ifade eden Karaca, süslü laflar eden, "tasarrufu deprem bölgesine uygulamayacağız” diyen iktidarın gözünü halka kapattığını söyledi.

Kışın yaklaşmasıyla koşulların daha da zorlaşacağını vurgulayan Karaca "Depremin ardından yaşanan iki kış, konteynerler için sefaleti büyüttü. 21 metrekare içinde soğuktan korunmaya çalışan depremzedelere verilen klimalar, Araban’ın köylerine verilmedi bile. Kış demek; soğuk, hastalık, yoksulluk, yoksunluk… Kısaca eziyet demek" ifadelerini kullandı.

İktidara seslenen Karaca, "Kaç depremzedeyi konteynerin eziyet koşullarına mahkum bıraktınız? Kaç çocuğu sıkış tepiş okullarda ders görmeye zorluyorsunuz? Halka ne kadar süre daha yalan söyleyeceksiniz? Ülkenin her türlü zenginliğini bir grup sermayedarla sömürenlerin, bir ev fiyatına saatler çantalar takanların, ıstakoz partilerinde sefa yapanların deprem için sahte gözyaşlarına tahammülümüz kalmadı. Bu halk yaşattıklarınızı unutturacak.” sözleriyle tepki gösterdi. (POLİTİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Fernas işçilerinin yürüyüşü 3. gününde: Eminiz ki biz kazanacağız

SONRAKİ HABER

DSÖ: İsrail saldırıları sebebiyle Lübnan'da 37 sağlık merkezi kapandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa