27 Eylül 2024 14:44

Erdoğan 'sitemli' döndü: BM'nin bizi daimi üye yapmak gibi bir hesabı yok

BM Genel Kurulu için gittiği ABD'den dönen Erdoğan, "BM'nin daimi üyelerinin bizleri daimi üye yapmaları gibi hesapları yok" dedi.

Fotoğraf: Arif Hüdaverdi Yaman/AA

Paylaş

Birleşmiş Milletler 79. Genel Kurulu için gittiği New York’ta 4 gün geçiren ancak ABD Başkanı Joe Biden ile görüşemeden Türkiye'ye dönen Cumhurbaşkanı Erdoğan Üsküdar'da cuma namazı sonrası açıklamalarda bulundu.

BMGK'deki 15 geçici üyenin etkisi olmadığını söyleyen Erdoğan "2 dudak arasında her kararı rahatlıkla onlar verebiliyor. 15 tane geçici üyenin zaten hiçbir yapacağı bir iş söz konusu değil ve bu 5 daimi ülke dünyayı adeta yönete, idare eden ülkeler konumunda. Dolayısıyla burada şu anda Japonya, Çin, bizler, Almanya vs. gibi üyeler her ne kadar daimi üye olma teşebbüsü varsa da şu an itibarıyla daimi üye olamadıkları için tesirleri de söz konusu değil. Şu anda Türkiye olarak daimi üye olmanın gayretindeyiz, ama şu ana kadar aldığımız bir netice yok ve daimi üyelerin de bizleri daimi üye yapma gibi bir hesapları yok" dedi.

Erdoğan, ABD'de görüştüğü Yunanistan Başbakanı Miçotakis ile 2025'te yüksek düzeyli stratejik konsey toplantısı yapılma kararı alınması ile ilgili de "Şu anda benim büyükelçi konumunda Çağatay Bey muhatabıyla görüşmelerini sürdürüyor. Büyük ihtimal önümüzdeki yılın başında bir araya gelme durumumuz olacak. O zaman da bu konuyu masaya yatıracağız. Ağırlıklı olarak yüksek stratejik konsey toplantısı, Ege'de yaşanan sıkıntılar. Bu konuları sayın başkan masaya yatıracağını ve sorunlarını da çözeceğini ifade etti." diye konuştu.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'la New York'taki görüşmesi sorulan Erdoğan, "Daha çok tabi Paşinyan'la olan görüşmede öne çıkan Azerbaycan-Ermenistan arasındaki yaşanan sıkıntılardı ve bu konularda Paşinyan'ın olumlu yaklaşım içerisinde olduğunu gördüm. Temennimiz odur ki bu yaklaşımı bir araya gelmek suretiyle çözmektir. Bu konuyla Azerbaycan'ın da anlayış içerisinde olduğunu biliyorum. Bu iki ülke, bu yaklaşımı ortaya koyarak bu sorunu inşallah çözerler." ifadesini kullandı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Alpargün Apartmanı davası: 62 kez müebbet ve 865 yıl hapis cezası kararı

SONRAKİ HABER

Çalıştığı inşaattan düşen 14 yaşındaki çocuk ağır yaralandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa