27 Eylül 2024 15:59

CHP’li Özçağdaş, Bakan Tekin'e Sayıştay raporlarına yansıyan MESEM tespitlerini sordu

CHP'li Özçağdaş, Sayıştay'ın denetim raporlarında yer alan MESEM ilişkin tespitleri sordu; "Beklemeli öğrenci olmasına rağmen bu öğrenciler adına hangi işletmelere mevzuata aykırı katkı ödenmiştir"

Arşiv | Fotoğraf: DHA

Paylaş

CHP Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, Sayıştay Başkanlığı'nın denetim raporlarında yer alan Mesleki Eğitim Merkezi'ne (MESEM) ilişkin tespitleri TBMM gündemine taşıdı. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Özçağdaş, ''Beklemeli öğrenci olmasına rağmen bu öğrenciler adına hangi işletmelere mevzuata aykırı bir şekilde devlet katkısı ödemesi yapılmıştır? Bahsi geçen işletmelere toplamda kaç TL fazladan devlet katkısı ödemesi yapılmıştır? Mevzuata aykırı bir şekilde devlet katkısı ödemesi yapan yöneticiler hakkında soruşturma başlatılmış mıdır?'' diye sordu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, Sayıştay Başkanlığı’nın denetim raporlarında MESEM'lere ilişkin tespitleri TBMM gündemine taşıdı. Özçağdaş, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi.

Özçağdaş, soru önergesinde MESEM'lere ilişkin tespitleri şöyle sıraladı: ''Mesleki ve Teknik Liselerde örgün eğitime devam eden öğrenciler için işletmelere yapılan devlet katkısı ödemelerinde hatalı uygulamaların bulunması işletmelerde mesleki eğitim gören, staj veya tamamlayıcı eğitime devam eden örgün eğitim öğrencilerine ödenen ücretlere yönelik olarak işletmelere yapılan devlet katkısı uygulamasında; işletme personel sayılarının gerçeği yansıtmadığı, yirmi personele sahip işletmelere hatalı oranda ödeme yapıldığı, stajını okulda yapan ortaöğretim öğrencileri için bazı özel okullara devlet katkısı ödendiği, staj yapmayan beklemeli durumundaki bazı öğrenciler için Devlet katkısı ödendiği, kamu kurum ve kuruluşlarına ödeme yapıldığı tespitlerine yer verilmiştir.

''DESTEK ÖDEMESİ ALAN İŞLETMELERİN PERSONEL SAYILARININ OKULLAR İTİBARIYLA SİSTEME FARKLI GİRİLDİĞİ TESPİT EDİLMİŞTİR''

Ayrıca, işletmelerde mesleki eğitim gören, staj veya tamamlayıcı eğitime devam eden öğrencilere ödenen ücretlere yönelik olarak işletmelere yapılan devlet katkısı uygulamasında e-Okul sisteminde yer alan işletmelerin personel sayılarının gerçeği yansıtmadığı bilgilerine yer verilmiştir. Yapılan incelemelerde e-Okul sisteminde yer alan işletmelerin personel sayıları ile ilgili olarak; personel sayısı 0 veya 1 olarak görünen çok sayıda işletme olduğu, bu işletmeler arasında çok sayıda limited ve anonim şirketin bulunduğu ve farklı okullar nezdinde destek ödemesi alan işletmelerin personel sayılarının okullar itibarıyla sisteme farklı girildiği tespit edilmiştir.

''FİİLEN STAJ YAPMAYAN BAZI ÖĞRENCİLER İÇİN DEVLET KATKISI ÖDENDİĞİ GÖRÜLMÜŞTÜR''

Örneğin, e-Okul sisteminde personel sayısı 0 görünmesine rağmen 62 öğrenci, personel sayısı 1 görünmesine rağmen 87 öğrenci için katkı ödemesi yapılan işletmeler bulunmaktadır. Bunun yanı sıra sistemde; bir işletmenin okullardan birinin girdiği verilere göre 0, farklı bir okulun girdiği verilere göre 450 personele, yine bir başka işletmenin okullardan birinin girdiği verilere göre 1, farklı bir okulun girdiği verilere göre bin 250 personele sahip göründüğü örnekler mevcuttur. Öte yandan, işletmelerde mesleki eğitim gören, staj veya tamamlayıcı eğitime devam eden öğrencilere ödenen ücretlere yönelik olarak stajını okulda yapan ortaöğretim öğrencileri için bazı özel okullara Devlet katkısı ödendiği görülmüştür. Bunun yanı sıra, e-Okul sisteminde beklemeli öğrenci durumunda olan dolayısıyla fiilen staj yapmayan bazı öğrenciler için devlet katkısı ödendiği görülmüştür. Yapılan incelemelerde, 12’nci sınıfı bitirmesine rağmen sorumluluk sınavlarını veremediği için mezun olamayan öğrenciler, fiili olarak staj yapmamasına rağmen önceki dönemlerde e-Okul sistemine bir işletmenin staj öğrencisi olarak kaydedildiğinden işletmelere bu öğrenciler için devlet katkısı ödenmeye devam edildiği tespit edilmiştir.''

Özçağdaş'ın, Bakan Tekin'e yönelttiği sorular şöyle:

''2023 yılı içerisinde personel sayısı 20’nin üzerinde olmasına rağmen personel sayısını 20’den az göstererek haksız kazanç elde eden işletmeler hangileridir? Bu işletmelere Milli Eğitim Bakanlığı tarafından toplam kaç TL fazla ödeme yapılmıştır? Bu işletmelerin personel sayısını 20’den az gösteren okul yöneticileri kimlerdir? Bu okul yöneticileri hakkında soruşturma başlatılmış mıdır?

Stajını okulda yapan ortaöğretim öğrencileri için hangi özel okullara devlet katkısı ödemesi yapılmıştır? Bahsi geçen özel okullara mevzuata aykırı olarak ödeme yapan il/ilçe milli eğitim müdürlükleri hangileridir? Bu il/ilçe milli eğitim müdürlüklerince özel okullara mevzuata aykırı bir şekilde toplamda kaç TL ödeme yapılmıştır?

Yapılan incelemelerde ayrıca, 12’nci sınıfı bitirmesine rağmen sorumluluk sınavlarını veremediği için mezun olamayan öğrenciler, fiili olarak staj yapmamasına rağmen önceki dönemlerde e-Okul sistemine bir işletmenin staj öğrencisi olarak kaydedildiğinden işletmelere bu öğrenciler için devlet katkısı ödenmeye devam edildiği tespit edilmiştir. Beklemeli öğrenci olmasına rağmen bu öğrenciler adına hangi işletmelere mevzuata aykırı bir şekilde devlet katkısı ödemesi yapılmıştır? Bahsi geçen işletmelere toplamda kaç TL fazladan Devlet katkısı ödemesi yapılmıştır? Mevzuata aykırı bir şekilde devlet katkısı ödemesi yapan yöneticiler hakkında soruşturma başlatılmış mıdır?

Mevzuata aykırı olmasına rağmen hangi kamu kurum ve kuruluşlarına toplam kaç TL devlet katkısı ödemesi yapılmıştır? Bu ödemeleri yapan yöneticiler hakkında soruşturma başlatılmış mıdır?'' (ANKA)

ÖNCEKİ HABER

Karadeniz ormanlarına taş ocakları açılıyor

SONRAKİ HABER

DEM Partili Türkoğlu: "Yüzyılın Kadın İstihdam Projesi" dedikleri kadınları sömürü projesidir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa