27 Eylül 2024 17:34

Paşinyan: Azerbaycan ile anlaşmaya yakınız

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda konuşan Ermenistan Başbakanı Paşinyan, Azerbaycan ile süren müzakerelere dair "Barış sadece mümkün değil, aynı zamanda ulaşılabilir" dedi.

Nikol Paşinyan | Fotoğraf: DHA 

Paylaş

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda konuştu. Azerbaycan ile süren ve büyük oranda uzlaşmaya varılan barış anlaşması müzakerelerine dair Paşinyan, mutabık kalınan maddeleri imzalamayı önerdi. Paşinyan ayrıca Barış Kavşağı projesi hakkında da bilgi verdi.

Paşinyan'ın konuşmasından öne çıkan bölümler şöyle: 

"BARIŞ SADECE MÜMKÜN DEĞİL, AYNI ZAMANDA ULAŞILABİLİR"

"Bu, BM Genel Kurulu'ndaki dördüncü konuşmam ve bu konuşma öncekilerden önemli ölçüde farklı olacak. Önceki konuşmalarımın temel mesajları Ermenistan ve Azerbaycan arasında barışı sağlamadaki çıkmazlarla ilgiliydi, ancak bugün Ermenistan ve Azerbaycan arasında barışın sadece mümkün olmadığını, aynı zamanda ulaşılabilir olduğunu söylemek istiyorum.

"MUTABIK KALDIĞIMIZ MADDELERİ İMZALAYALIM"

"İki ülkenin birbirlerine karşı toprak iddialarının olmadığı de jure (hukuki) olarak yeniden teyit edildi. Şimdi yapmamız gereken bir sonraki adımı atmak ve Ermenistan Cumhuriyeti ile Azerbaycan Cumhuriyeti arasında Barış ve Devletlerarası İlişkilerin Kurulması Anlaşması'nı imzalamaktır. Azerbaycan Cumhurbaşkanı ve ben, söz konusu Anlaşma'nın en az yüzde 80'inin kabul edildiğini birçok kez belirttik.

Şimdi bu tarihi fırsatı değerlendirmek ve çıkmaza girme riskinden kaçınmak için Ermenistan, taslak anlaşmada daha önce kabul edilenleri imzalamayı, Ermenistan ile Azerbaycan arasında bir barış anlaşması yapmayı ve ardından bekleyen konular üzerinde müzakerelere devam etmeyi öneriyor. Bunu hemen şimdi yapmaya hazırız.

Barış anlaşması taslağının üzerinde anlaşılan maddeler şöyledir: Barış, birbirlerine karşı toprak iddialarında bulunmama ve gelecekte böyle iddialarda bulunmama, diplomatik ilişkiler kurma ve Barış Anlaşması'nın uygulanmasını denetlemek üzere ortak bir komisyon kurma, birbirlerinin iç işlerine karışmama, güç ve güç tehdidi kullanmama hükmü ve diğer önemli hükümler.

Mutabık kalınan maddelerle imzalanması, anlaşılamayan sorunların çözümünü önemli ölçüde kolaylaştıracaktır. Barışa odaklanmalıyız, çünkü barış Ermenistan ve Azerbaycan halkının anlayabileceği tek gerçektir. Ve bu gerçek gözlerimizi açacak, düşmanlığın kaynaklarını kapatacak ve hepimiz geleceğe bakacağız."

BARIŞ KAVŞAĞI PROJESİ

"Barış Kavşağı projesinin amacı sadece Ermenistan ve Azerbaycan arasında motorlu araç rotaları, demiryolları ve diğer ulaşım iletişimlerini açmak değil, aynı zamanda Ermenistan, Azerbaycan, Türkiye ve tüm bölge arasında iletişim sağlamak, boru hatları ve kabloların geçişi için fırsatlar yaratmak ve sonunda barışı sağlamada önemli ve kritik bir faktör olan halklar arası temaslar için fırsatlar sağlamaktır.

Barış ve kalkınma için önemli bir faktör de tüm bunların ülkelerin egemenliğine, yargı yetkisine, toprak bütünlüğüne, eşitlik ve karşılıklılık ilkeleri temelinde gereken saygı gösterilerek gerçekleşmesidir. Ve ulaşım iletişimlerimizi hem Azerbaycan'a hem de Türkiye'ye ve diğer komşularımıza ve ortaklarımıza açmaya hazırız. Ve bunu bugün bile yapmaya hazırız.

Barış Kavşağı 'Orta Koridor'un bir parçası olabilir ve malların buradan geçişinin daha hızlı ve verimli olmasını sağlayabilir. Ermenistan Cumhuriyeti, topraklarında kargo, araç ve insanların geçişinin güvenliğini tam olarak sağlamaya hazırdır. Bu bizim dileğimiz, taahhüdümüz ve bunu yapabiliriz." (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

BM kürsüsünde soykırımcı şovu: Netanyahu elinde işgal haritasıyla konuştu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa