27 Eylül 2024 19:44

Eğitim Sen İzmir Üniversiteler Şubesi İKÇÜ’deki mobbinge tepki gösterdi

İKÇÜ artan mobbing vakalarına dikkat çeken Eğitim Sen İzmir Üniversiteler Şubesi, “Mücadelemiz, baskıların değil, eleştirel düşüncenin hâkim olduğu özgür üniversiteler kurulana kadar sürecektir” dedi.

Fotoğraf: Eğitim Sen 

Paylaş

Eğitim Sen İzmir Üniversiteler Şubesi, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Sosyoloji Bölümünde Araştırma Görevlisi olarak görev yapan Eğitim Sen üyesi Damla Topbaş’ın uzun süredir maruz kaldığı sistematik mobbing sonucunda işi bırakmasının ardından yazılı açıklama yayımladı.

Eğitim Sen İzmir Üniversiteler (3 Nolu) Şube Başkanı Lülüfer Körükmez imzasıyla yayımlanan açıklamada, “Mücadelemiz, baskıların değil, eleştirel düşüncenin hâkim olduğu özgür üniversiteler kurulana kadar sürecektir” denildi.

Damla Topbaş’ın amirlerinin sistematik mobbingine maruz bırakıldığını söyleyen Körükmez, “Damla Topbaş’ın doktora eğitimi engellenmiş ve vasıflı bir akademik personel olmasına rağmen idari görevlerde çalıştırılmıştır. Üyemizin doktora eğitimi için talep ettiği görevlendirme hukuksuz bir şekilde reddedilmiş, bu yetmezmiş gibi mesnetsiz bir soruşturma başlatılarak baskı altına alınmıştır. Tüm bu süreç, adeta bir cezalandırma aracı olarak işletilmiştir” dedi.

Bu durumun şahsi bir mesele değil, tam tersine tüm üniversite emekçilerini etkileyen bir korku iklimi oluşturma çabası olduğunu ifade eden Körükmez, “Sosyal ve Beşerî Bilimler Fakültesinde (SBBF) 2024 yılında öğretim üyeleri ve asistanlara açılan pek çok soruşturma açılmış, temelsiz tutanaklar tutulmuş, mesai dayatması gibi pek çok hukuksuz uygulama çalışanlara dayatılmıştır” diye ekledi. Körükmez, süreç boyunca karşılaşılan hukuksuzlukları ve görmezden gelinen şikayetleri kayıt altına alarak raporlaştırdıklarını da belirtti.  

“HUKUKSAL TÜM YOLLARI KULLANACAĞIZ”

Damla Topbaş’la aynı bölümde 2015 yılından bu yana görev yapan ve Yürütme Kurulu üyesi Selin Önen’in uzun süredir maruz kaldığı sistematik mobbing şikayetlerinin 2023 itibariyle artmasıyla birlikte bu durumun yazılı olarak pek çok kez SBBF Dekanlığına bildirdiğini dile getiren Körükmez, “Ancak üyemizin çalışma ortamını tekinsiz hale getiren ve huzurunu bozan bu duruma ilişkin Dekanlık tarafından yapılan Ön İnceleme sonucunda herhangi bir soruşturma açılmasına gerek görülmemiştir. Üyemiz, bu karara itiraz ederek şikayetlerinin dikkate alınmaması ve maddi delillerin incelenmemesi üzerine konuyu YÖK’e taşımıştır. Buna rağmen Rektörlük, üyemizin yanlı ve eksik soruşturması nedeniyle şikâyetçi olduğu Dekanlık makamına tekrar ön inceleme yaptırmış ve ikinci kez soruşturma açmama kararı iletilmiştir” dedi.

Eğitim Sen olarak, Damla Topbaş’ın ve İKÇÜ’deki tüm eğitim emekçilerinin yanında olduklarını vurgulayan Körükmez, sendikanın hukuksal tüm yolları kullanacağını belirtti. Son olarak, “Üniversite yönetimlerini bir an önce mevcut mobbing şikayetlerini incelemeye ve sorumlulara yaptırım uygulamaya, yeni vakaların ortaya çıkmasını engelleyecek adımlar atmaya davet ediyoruz” diyen Körükmez, “Bu sürecin sonuna kadar takipçisi olacağımızı ve benzer süreçlerle karşılaşan tüm meslektaşlarımızla dayanışma içinde olacağımızı kamuoyuna duyururuz” ifadelerini kullandı. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İsrail'in hava saldırısında Güney Beyrut'ta büyük patlamalar meydana geldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa