29 Eylül 2024 04:48

Mülteciler dışarı, ucuz iş gücü içeri!

Avrupa Gündemi’nde bu hafta Almanya’nın iki yüzlü göç politikası, İngiltere’de İşçi Partisi Konferansına tepkiler ve Fransa’da 1 Ekim’de gerçekleşecek bütçe protestoları var.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Almanya sığınma hakkını neredeyse yok ettiği gibi, ‘kullanılamayacak’ ve ‘suça karışmış’ mültecileri insan hakları sözleşmelerini çiğneyerek sınır dışı etmeyi planlıyor. Ancak ülkedeki ‘vasıflı’ işçi ihtiyacını gidermek için de dış ülkelerden ucuz iş gücü getirilecek. Bu ikiyüzlü politika ön kapıdan kov, arka kapıdan vasıflı eleman getir şeklinde tarif ediliyor ve ikiyüzlü bulunuyor.

Geçtiğimiz hafta sonu yapılan İşçi Partisi Konferansındaki tartışmalar İngiltere’de bu haftanın en çok konuşulan başlığıydı. Konferansta barış çağrısı ve İklim krizine dikkat çekmek için eylem yapan “Climate Resistance/İklim Direnişi” grubundan Jack McGinn yaşadıklarını ve eleştirilerini The Guardian için yazdı.

Fransa’da ise işçi ve emekçilerin 1 Ekim’de mecliste başlayacak 2025 bütçesi görüşmelerini protesto hazırlıkları sürüyor. Ülkenin en büyük sendikal birliği olan Genel Emek Konfederasyonu CGT, “Ücretler, emekli maaşları, kamu hizmetleri, sanayi: 1 Ekim’de harekete geçiyoruz” diyerek iş bırakmaya ve sokağa çağırdı.

ALMANYA’NIN GÖÇ POLİTİKASI TEHLİKELİ DERECEDE İKİYÜZLÜ:
ÖN KAPIDAN KOV, ARKA KAPIDAN VASIFLI ELEMAN GETİR

Naika FOROUTAN
Süddeutsche Zeitung

Doğu Almanya’daki eyalet seçimlerinden kısa bir süre önce Solingen’deki İslamcı saldırı, kısıtlayıcı bir göç politikası dalgasını tetikledi. Esas olarak Hristiyan Demokrat Birlik CDU’nun yürüttüğü tecrit propagandası koalisyon hükümetini baskı altına aldı. Saldırıdan birkaç gün sonra İçişleri Bakanı, Almanya’nın tüm komşu ülkelerinde sınır kontrolleri yapılacağını açıklarken, bunun yasal olarak geçerli olup olmadığı da kontrol ediliyordu.

Hızlı tepkiler anlaşılabilir çünkü amaç, böylesine vahşi bir eyleme karşılık verileceğini halka anlatmaktır. Ancak kısıtlayıcı bir göç politikasının AfD’yi zayıflatacağı yönündeki temel varsayım yetersiz kalıyor. Son on yılda bitkin görünen insanların ruh hallerinde pandemi, savaşlar, enflasyon ve iklim krizleri de önemli rol oynuyor. Basitçe “tüm sorunların anası” olarak görülen göçten daha rahatsız edici faktörler var.

Mevcut akut göç paniği, yalnızca son İslamcı saldırıların arka planında değil, aynı zamanda son 10 yıldaki bariz yapısal parçalanmanın bilgisiyle de tartışılmalıdır. Borç freninin bir parçası olarak 2009 yılından bu yana uygulanan kemer sıkma tedbirleri, altyapı ve eğitim yatırımlarının eksikliğine yol açtı ve şehirlerin ve belediyelerin harekete geçme kabiliyetini zayıflattı. Ülkenin yapısal olarak eyaletlere parçalanması, 2015’ten itibaren göç yönetimini daha da zorlaştırdı. Sivil toplum bu ihlale adım attı ve barınmadan dil öğretimine kadar temel görevleri üstlendi: Bavyera’dan Bremen’e kadar bu karşılama kültürünü oluşturan birçok insanı hatırlıyoruz. Almanya’nın uluslararası alanda bütünleşmesini de sağladı, yeni bir imajın ortaya çıkmasını sağladı.

Geriye dönük olarak, kolektif hafızada sorunlu yapılar göçle ve ülkenin değişen kültürel yapısıyla ilişkilendirildi; bu korelasyon zihinde bir nedensellik haline geldi: “Her şeyin yok olmasının sorumlusu göç.” - “Hastanelere bakın, okullara bakın.”-“Doktorların uygulamalarına bakın, bir ülke göçle boğuştuğunda ortaya çıkan sonuçlara bakın.”

Almanya’da hak gaspları ve kesintilerin göçle ilgisi yok. Bunlar bağımsız fakat eş zamanlı gelişmeler. Örneğin Doğu Almanya’da pek çok şey sökülmüştü ve oraya çok az göçmen ulaşmıştı. Sağcı söylem göç ve yapısal parçalanma arasında bağlantı kurmaya devam etti. Ancak büyük göç başlamadan önce okullara, uygun fiyatlı konutlara, kırsal alanlara veya sağlık hizmetlerine neredeyse hiç yatırım yoktu. Yani göçmenler şikayetlerden sorumlu değil; eğer şimdi gitselerdi sorun ortadan kalkar mıydı? Kısmen evet; daha az insan daha az konaklamaya, daha az öğretmene, daha az idareye ihtiyaç duyar. Peki bunun bedeli ne olacak?

Şimdi Almanya’ya göçü radikal bir şekilde sınırlamak, Almanya’nın iş gücü piyasasındaki eksiklikleri giderebilmek için önümüzdeki birkaç yıl içinde kalıcı olarak yüksek göçmen sayılarına ihtiyaç duyduğunun farkına varılmasıyla tam bir tezat oluşturacaktır. Her yerde, özellikle hemşirelik mesleklerinde, profesyonel sürücü olarak, çocuk bakımında, otomotiv teknolojisinde ve bilişim teknolojisi alanlarında çalışan sıkıntısı var. Yeni açığı olan meslekler arasında otel ve yiyecek-içecek hizmetleri, metal, inşaat ve otobüs şoförleri yer alıyor. 12 binden fazla doldurulmamış öğretmenlik pozisyonu nedeniyle sosyal ve öğretmenlik meslekleri özellikle etkilenmekte. 2035 yılına gelindiğinde öğrenci sayısının 11 milyondan 12 milyona çıkması bekleniyor. Toplumun yaşlanması dikkate alındığında bu başlangıçta olumlu bir gelişme; ancak bu çocuklara kim eğitim verecek? Yetkililerde de personel eksikliği var. Solingen failinin ortadan kaybolması da idari personel eksikliğinden kaynaklandı.

CDU’nun entegrasyon için zaman kazanmak amacıyla moratoryum getirilebileceği ve göçün askıya alınabileceği fikri kabullenilir gibi görünüyor, ancak yalnızca ABD ve Kanada ile değil, işçilere yönelik küresel rekabeti de göz ardı ediyor. Demografik değişim aynı zamanda Polonya, Büyük Britanya ve İtalya’da yapısal değişikliklere ve iş gücü sıkıntısına da yol açıyor. Yalnızca Kanada geçen yıl ülkeye 1 milyon vasıflı işçi ve işçi getirdi. Uzun süredir kısıtlayıcı göç politikaları uygulayan Güney Kore ve Japonya bile artık göçmen istihdamına güveniyor. Hatta şu anda Körfez fütürizmine yönelik teknolojik açıdan iddialı planlarıyla, yeniden göç etmek isteyen tatminsiz, yüksek vasıflı Müslümanları Avrupa’da arayan Körfez ülkeleriyle bile rekabet halindeyiz.

Bu ülkeyi istikrara kavuşturmak için birçok insanın Asya ve Afrika’dan gelmesi gerekecek

Ancak aşırı sağcı ve popülist politikacılar yıllardır Almanlara “kültüre yabancı” göçmenleri istemediklerini söylüyor. Ancak politikacıların muhtemelen “kültürel açıdan yakın” olduğu düşünülen Meksika, Vietnam veya Brezilya’ya yaptığı işe alma gezileri başarılı olmadı. Scholz Hükümetinin  göç anlaşmaları Kenya, Hindistan, Filipinler, Kolombiya, Fas, Özbekistan ve Kırgızistan, Gürcistan, Moldova ve Gana ile imzalanıyor. Önümüzdeki on yılda siyahi, Asyalı ve Müslüman vasıflı işçilerin göç etmesi bekleniyor.

Ancak arka planda çok önemli işe alım anlaşmaları yapılırken, cephede savunma söylemleri yoğunlaşıyor. Bu dürüst olmayan iletişim AfD’nin popülaritesini azaltamaz. Ancak Almanya’nın göç olmadan gerilemeye doğru gittiğinin farkında olan nüfus kesimi de tedirgin oluyor ve yüz çeviriyor.

2036 yılına kadar tüm kamu yönetimi çalışanlarının yarısından fazlası emekli olacak. Davranışları nedeniyle Almanya’da kalmaları istenmeyen kişilerin “toplu olarak sınır dışı edilmesi” yönünde ilan edilen hedefin yanı sıra, gerçekte mümkün olduğu kadar çok kişiyi Almanya’da tutmak için sığınma izninden oturma iznine geçiş politikasının da aynı anda uygulanması gerekiyor.

 Bu çelişkilidir ve AfD tarafından her zaman istismar edilebilir. Ancak, manipülatif bir söylemin onları demografların, ekonomi araştırmacılarının ve işverenlerin uzun zamandır öngördüğü bir krize sürüklemesine izin vermek yerine, onlarca yıldır siyasi ve sosyal krizler yaşayan bir nüfusa neler olduğunu anlatmak gerekiyor. Zorunluluğa karşı nihai olarak rasyonel olmayan eylem, Brexit’ten önceki siyasi güdümlü yılları güçlü bir şekilde hatırlatıyor. Sonuçları herkes için korkutucu olacak.

Çeviren: Semra Çelik

İŞÇİ PARTİSİ KONFERANSINI DAĞITTIK ÇÜNKÜ BRİTANYALILARIN OY VERDİĞİ ŞEY SAVAŞ VE İKLİMİN BOZULMASI DEĞİLDİ

Jack McGINN
The Guardian

Pazartesi sabahı, İşçi Partisinin Liverpool’daki yıllık konferansının ana salonuna, Bakan Rachel Reeves’in açılış konuşmasından önce girdik. Daha sonra ne yaptığımızı görmüş olabilirsiniz.

Reeves konuşmasına başladıktan kısa bir süre sonra, ikimiz İşçi Partisinin şüpheli İsrail savaş suçlarındaki suç ortaklığı ve partinin iklim yıkıcı şirketlerle olan bağları hakkında konuşmak için ayağa kalktık. Siyaset ve fosil yakıt endüstrisi arasındaki samimi ilişkiyi sona erdirmek için kampanya yürüten bir grup olan Climate Resistance adına oradaydık. Tıpkı silah üreticileri gibi, petrol şirketleri de bağışlar ve lobi faaliyetleriyle demokratik süreçleri engellemekten ve kendi kârları için insan hayatını tehlikeye atmaktan suçludur.

Gazze ve Lübnan’a yönelik saldırılar ve iklim değişikliğinin tüm dünyadaki ölümcül etkileri karşısında sessizliğe son vermemiz gerekiyordu. İşçi Partisine, bu kuruluşlarla bağlarını koparana ve anlamlı adımlar atana kadar kutlama yapmanın zamanı olmadığını hatırlatmamız gerekiyordu.

Eylemimizin yuhalanması bekleniyordu ama tartaklanmamız beklenmiyordu. Çıkarıldık, gözaltına alındık ve bir saat boyunca bir polis minibüsünde sorgulandıktan sonra mekandan çıkarıldık ve 10 dakika sonra yolun aşağısına bırakıldık. Karşıdaki barın sahibi, polisin gözaltına aldığı kişileri bırakmak için bu noktayı seçmesi konusunda ne hissettiğinden emin olmadığını belirtti.

Bir duvara çarpıldım, kelepçeler iz bıraktı ve beklenmedik sözlü tacizler oldu. Ancak pazartesi günkü kargaşanın ana hikayesinin bize yapılan kaba muamele olmaması önemli.

O sırada duyamamış olsak da Reeves cevap verdi: “Bu değişen bir İşçi Partisi. Çalışan insanları temsil eden bir İşçi Partisi, bir protesto partisi değil.” Bunu söylemek, kanıksadığımız özgürlüklerin ardındaki zengin protesto tarihini ve bir zamanlar İşçi Partisini doğuran geleneği inkar etmektir.

İşçi hareketinin kökleri, 40 saatlik çalışma haftasının boş bir hayal olduğu, sendikaların yasaklandığı ve kadınların oy hakkının olmadığı bir döneme kadar uzanmaktadır. İşçi Partisi liderliği her ne kadar bunu unutmak istese de, grevci işçilerin ve sendikacıların omuzları üzerinde durmaktadır. İşçi haklarından ırk ayrımcılığının sona ermesine kadar, değişim hiçbir zaman oturup alkışlayarak kazanılmadı.

Ancak bir noktada Reeves haklıydı. Bu değişen bir İşçi Partisi. Bugün iktidardadır ve önceliği çalışan insanlar olmak yerine, bağlılığını en yüksek teklifi verene satmaya hazırdır.

Konferansta yürürken kimin en çok para verdiğini görmek zor değil. Birleşik Krallık’ın en büyük karbon salınımını yapan elektrik santrali olan Drax, gaz şirketi Cadent ile birlikte konferans etkinliklerinin sponsorları arasında yer alıyor. Bu durum, İşçi Partisinin tartışmalı Rosebank petrol sahası da dahil olmak üzere Muhafazakarlar tarafından verilen düzinelerce petrol ve gaz lisansını onaylama ve Drax’a sübvansiyon olarak verilen milyarlarca sterlinlik kamu parasını sona erdirmek için kararlı bir şekilde hareket etmeme kararı ışığında anlamlıdır.

Reeves, partinin yeşil yatırımlar için yılda 28 milyar sterlin harcama taahhüdünden vazgeçmesinden kısa bir süre önce, iklimi inkar eden önde gelen bir düşünce kuruluşunun eski başkanı olan Lord Donoughue’dan 10 bin sterlinlik bir bağış kabul etti.

Silah Ticaretine Karşı Kampanya tarafından yapılan yeni araştırma, silah endüstrisi ile hükümet arasında da benzer bir ilişki olduğunu ve BAE Systems’in 2012-23 yılları arasında diğer tüm özel şirketlerden daha fazla bakanlık görüşmesi yaptığını ortaya koyuyor. Bu arada hükümet, uluslararası ceza mahkemesi tarafından İsrailli liderler tarafından işlendiğinden şüphelenilen savaş suçları ve insanlığa karşı işlenen suçlarla ilgili soruşturmanın devam etmesine ve İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında tutuklama emri talep edilmesine rağmen, acil bir silah ambargosuna duyulan ihtiyaç konusunda ayak sürümeye devam ediyor.

Dışişleri Bakanlığı kısa süre önce İsrail’e verilen 30 silah lisansını iptal ederek manşetlere çıktı, ancak lisansların yüzde 90’ı hâlâ yürürlükte ve İngiliz yapımı bileşenler Gazze’deki mülteci kamplarının bombalanmasını kolaylaştırıyor. 40 bin sivilin hayatını kaybettiği, okulların ve hastanelerin bombalandığı ve kitlesel açlık tehdidinin baş gösterdiği bir ortamda gösterişli manşetler yeterli değildir.

Eğer oy verdiğimiz değişim buysa, dikkat çekici bir şekilde kayıtsızlık ve suç ortaklığına benziyor.

Çeviren: Sarya Tunç

ÜCRETLER, EMEKLİ MAAŞLARI, KAMU HİZMETLERİ: 1 EKİM’DE HAREKETE GEÇİYORUZ

CGT*

Demokrasiye saygısızlık! Michel Barnier'in başbakan olarak atanması Fransız halkının oylarına sırtını dönmektir: Emmanuel Macron sadece aşırı sağın iktidara gelmesini engelleyen cepheyi görmezden gelmekle kalmıyor, aynı zamanda sandıkta reddedilen sosyal gerilemeler devam edecek ve hatta (aşırı sağcı Ulusal Birlik) RN’nin desteğiyle daha da kötüleşebilir.

Başta hastaneler ve okullar olmak üzere kamu hizmetlerinin ciddi tehlike altında olduğu bir dönemde, kamu harcamalarının kısılmasına yönelik yeni ve şiddetli bir politika vadediliyor.

Çalışma, sağlık, eğitim, araştırma ve çevre gibi ilgili politikalar mutlak öncelikler olmalıdır. Açıkla karşı karşıyayız, gelirleri arttırmalıyız! Ancak bu çözüm, en zenginlerin vergilendirilmesi ve patlayan temettülerin vergilendirilmesini masaya koymayı dogmatik bir şekilde reddederek sistematik olarak reddedilmektedir.

(Fransız patron örgütü) Medef'in başını çektiği işverenlerin onayıyla, sosyal haklarımıza yönelik politikanın daha da kötüleştirilmesi de gündemde: Emekli maaşları, işsizlik sigortası, sosyal güvenlik... Aynı zamanda, ücretlerimiz dışında her şey artıyor ve satın alma gücümüz düşmeye devam ediyor!

1 Ekim’de harekete geçme ihtiyacı iki yönlüdür:

Kamu hizmetlerimizi finanse edecek önlemler, emeklilik reformunun iptali ve ücretleri fiyatlara endeksleyen bir yasa için milletvekillerinin oylamasını kazanmak için TEPKİ GÖSTERİN. Hükümetin siyasi kırılganlığı somut ilerleme için bir sıçrama tahtasıdır!

Ücret artışlarını kazanmak ve her şirkette müzakerelerin başlatılması için GREV YAPIN. Kâr payları artarken ücretlerimizin fiyatların gerisinde kalmasına izin veremeyiz!

*Genel Emek Konfederasyonu

Çeviren: Dış Haberler Servisi

ÖNCEKİ HABER

Okullarda hijyen sorunu, sağlıkta şiddet, şehir hastanelerinde usulsüzlükler... | Sağlık Olsun

SONRAKİ HABER

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası: Çankaya Belediyesi'nde güvencesiz çalışma koşulları dayatılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa