27 Eylül 2024 23:48

Norveç Ukrayna’dan daha az mülteci almaya başlıyor

Norveç’e “toplu koruma” ile sığınan Ukraynalılar için yeni karar açıklandı. Artık değerlendirme savaş öncesi kriterlere göre yapılacak ve mülteci sayısı azalacak.

Fotoğraf: Darya Tryfanavaa/Unsplash

Paylaş

Mahmut ALGÜNERHAN
Oslo

Norveç hükümeti, Batı Ukrayna’daki Lviv, Volyn, Zakarpatska, Ivano Frankivsk, Ternopil ve Rivne bölgelerinden daha az sığınmacı alacak ve Ukraynalılara daha az oturum verecek.

Norveç Adalet Bakanı Emilie Enger Mehl ile Çalışma ve Sosyal Katılım Bakanı Tonje Brenna bir basın açıklaması yaparak kararın hızla yürürlüğe gireceğini duyurdular.

Adalet Bakanı Mehl, bugünden itibaren Norveç Yabancılar Dairesi UDI’nin Ukrayna’nın güvenli olarak değerlendirdiği bölgelerinden Norveç’e gelen kişilere olağan sığınma düzenlemelerine göre muamele edileceğini söyledi.

Dolayısıyla bu bölgelerden gelen mülteciler Norveç’te “otomatik koruma” alamayacak ancak bireysel değerlendirmeye tabi tutulacak. Bu nedenle başvuruları reddedilebilir.

UDI rakamlarına göre, Norveç’te şu anda geçerli bir oturma iznine sahip kayıtlı 75 bin 728 Ukraynalı mülteci bulunuyor. Savaşın başladığı 2022’den bu yana bu tür koruma için başvuran 84 bin kişiden neredeyse 82 bine “toplu koruma” verildi.

Norveç Adalet Bakanı Mehl açıklamasında, “Norveç’e göçün kontrollü ve sürdürülebilir olması ve diğer İskandinav ülkelerinden orantısız şekilde fazla olmaması gerektiğini” savundu.

BM’nin Ukraynalı mültecilere ilişkin devam eden incelemesine göre, Danimarka’da savaştan kaçan 36 bin, İsveç’te 32 bin ve Finlandiya’da 67 bin mülteci bulunuyor.

Bu yıl şu ana kadar Ukrayna’dan toplu koruma başvurusunda bulunan 11 bin 965 mülteci geldi. Ağustos ayında, bir önceki aya göre 1446 olan kayıtlı kişi sayısı 1902’ye yükseldi.

NORVEÇ HALK YARDIMINDAN MİSKET BOMBASI TEPKİSİ

Öte yandan ABD’nin Ukrayna’ya 375 milyon dolar daha yeni askeri yardım göndereceği ve bu yardım paketi içinde misket bombalarının da yer alacağı haberine, Norveç Halk Yardımı kurumundan tepki geldi.

İşçi Partisinde (AP) 2015 ile 2023 yılları arasında Oslo Belediye Başkanlığı yapan, şimdi ise Norveç Halk Yardım Başkanı olan Raymond Johansen, misket bombaları ile sivil halkın, özellikle de çocukların en büyük bedeli ödediğini belirtti. Johansen, “Ukrayna’ya cephane ve silah gönderilmesine karşı değiliz, ancak ABD’nin şu anda yaptığı şey stoklarındaki eski pislikleri boşaltmak” dedi. Norveç devlet kanalı NRK’ya açıklama yapan Johansen, “Bu silahlar kullanıldığında en büyük bedeli ödeyen daima sivil halktır. Özellikle çocuklar savunmasızdır” ifadelerini kullandı.

Norveç, misket bombalarının kullanımını, üretimini ve depolanmasını yasaklayan sözleşmeyi 2008’den itibaren başlatan ülkelerden. Anlaşmayı 112 ülke imzaladı. ABD, Ukrayna ve Rusya anlaşmayı imzalamayan ülkeler arasında bulunuyor.

ÖNCEKİ HABER

Mersin'de inşaattan düşen işçi Öner S. hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa