28 Eylül 2024 11:25
Son Güncellenme Tarihi: 28 Eylül 2024 14:59

Hizbullah, Hasan Nasrallah'ın öldürüldüğünü doğruladı

Hizbullah, Genel Sekreterleri Hasan Nasrallah'ın öldürüldüğünü doğruladı.

Hasan Nasrallah Fotoğraf: Khamenei.ir /CC BY 4.0/Wikimedia Commons

Paylaş

Lübnan Hizbullahı, Genel Sekreterleri Hasan Nasrallah'ın dünkü İsrail saldırısında öldürüldüğünü doğruladı.

İsrail ordusu dün Lübnan'ın başkenti Beyrut'a şiddetli hava saldırıları gerçekleştirmişti. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) bugünkü açıklamasında Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın öldürüldüğünü iddia eden bir açıklama yapmıştı.

IDF'nin X hesabından yapılan açıklamada “Hasan Nasrallah artık dünyayı terörize edemeyecek” denildi.

İddiaya dair Hizbullah'tan uzun süre herhangi bir açıklama gelmedi. Ancak daha sonra yapılan açıklamada Nasrallah'ın öldürüldüğü doğrulandı.

Hizbullah'tan yapılan açıklamada, "Hizbullah Genel Sekreteri Muhterem Seyyid Hasan Nasrallah, yaklaşık otuz yıl boyunca yürüyüşlerine önderlik ettiği, zaferden zafere koşturduğu, 1992'de İslami direniş şehitlerinin efendisinin yerine geçerek 2000'de Lübnan'ın kurtuluşuna, 2006'daki ilahi zafere ve Filistin, Gazze ve mazlum Filistin halkına destek ve kahramanlık savaşına kadar diğer tüm onur ve kurtuluş savaşlarına katılan yoldaşlarına, büyük ve ölümsüz şehitlere katıldı." denildi.

YIL İÇERİSİNDE 5 ÜST DÜZEY KOMUTAN ÖLDÜRÜLDÜ

İsrail yıl başından bu yana düzenlediği saldırlarda Hizbullah'ın üst düzey 5 önemli ismi öldürdü. Ocak ayında 1975 doğumlu Wissam al-Tawil İsrail'in güney Lübnan'da düzenlediği bir hava saldırısında öldürülmüştü. Taleb Abdullah ise Haziran ayında İsrail'in Güney Lübnan'a düzenlediği bir saldırıda öldürüldü. Hizbullah, Abdullah'ın İsrail'e karşı çeşitli askeri operasyonları yönettiğini ve 1990'larda Bosnalı Müslümanlarla birlikte savaşmak da dahil olmak üzere uzun bir askeri geçmişi olduğunu açıkladı.

Temmuz ayına gelindiğinde ise güney Lübnan'da İsrail'e karşı faaliyet gösteren Aziz Birimi'nin başı olan Muhammed Nimah Nasır, Sur kentinde İsrail'in düzenlediği bir hava saldırısında öldürüldü.

Temmuz ayının sonlarına gelindiğinde Fuad Şükr isimli Hizbulla komutanı Beyrut'ta bir İsrail saldırısında öldürüldü. Hizbullah onu grubun savaş planlarının ve merkezi komutasının kurulmasına yardımcı olan kilit bir askeri figür olarak andı.

Son olarak ise 20 Eylül'de Beyrut'taki bir binanın hedef alındığı saldırıda örgütün “Rıdvan" biriminin komutan vekili İbrahim Akil öldürülmüştü.

BEYRUT YOĞUN SALDIRI ALTINDA

İsrail ordusu, Lübnan’ın başkenti Beyrut'un güneyindeki Dahiye bölgesinin çeşitli noktalarındaki binalara 40’tan fazla saldırı düzenledi. Beyrut halkı güvenli bölge arayışında sokaklarda geceledi.

İsrail savaş uçakları, İsrail ile 8 Ekim’den bu yana çatışan Hizbullah Hareketi’nin kalesi niteliğindeki Dahiye’nin Burj el-Beracine, Kifaat, Şuveyfat, Hades ve Leylaki bölgelerindeki binalara 40'tan fazla saldırı gerçekleştirdi.

İsrail saldırıları, başkentin güneyinde birçok yer ve binada yangınlara ve büyük yıkımlara yol açtı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Maraş’ta 69 kişinin öldüğü Hacı Ömer Apartmanı’nın ilk duruşması 2 Ekim’de

SONRAKİ HABER

Cezaevine sedyeyle götürülen Hatice Yıldız’a ATK'den "Cezaevinde kalabilir" raporu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa