28 Eylül 2024 11:25

İsrail ordusu, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın öldürüldüğünü iddia etti

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın öldürüldüğünü iddia etti. İddiaya dair Hizbullah'tan herhangi bir açıklama gelmedi.

Hasan Nasrallah Fotoğraf: Khamenei.ir /CC BY 4.0/Wikimedia Commons

Paylaş

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın öldürüldüğünü iddia eden bir açıklama yaptı.

IDF'nin X hesabından yapılan açıklamada “Hasan Nasrallah artık dünyayı terörize edemeyecek” denildi. 

Açıklama, İsrail'in Nasrallah ve diğer Hizbullah komutanlarını hedef aldığını söylediği Beyrut'taki bir dizi gece saldırısının ardından geldi.

İddiaya dair Hizbullah'tan herhangi bir açıklama gelmedi. İsrail en son 20 Eylül'de Beyrut'a düzenlediği saldırıda Hizbullah’ın “Rıdvan" biriminin komutan vekili İbrahim Akil'i öldürmüştü. İsrail, Akil'in öldürüldüünü açıklamasının ardından Hizbullah yetkilileri uzun süre açıklama yapmamış daha sonra haberleri doğrulamıştı.

İsrail'in Dahiye'de gerçekleştirdiği saldırının ardından 18 saatten uzun bir süre geçti ancak Hizbullah kanadından Nasrallah'ın akıbetine ilişkin bir açıklama gelmedi.

HEDİYE LEVENT: NASRALLAH KOSUNUNDA BELİRSİZLİK SÜRÜYOR

Evrensel Yazarı Hediye Levent,  X hesabından yaptığı paylaşımlarda şu ifadelere yer verdi:

"Hizbullah lideri Nasrallah'ın durumu konusunda belirsizlik sürüyor. Hizbullah'a yakın kaynaklar yaşıyor derken bazı kaynaklar ölmüş olabileceğini iddia ediyor. İsrail'in Hizbullah'ın kontrolündeki Beyrut'un Dahiye bölgesine yönelik şiddetli saldırısının üstünden neredeyse 5 saat geçti. Hizbullah'tan hala resmi açıklama yok."

YIL İÇERİSİNDE 5 ÜST DÜZEY KOMUTAN ÖLDÜRÜLDÜ

İsrail yıl başından bu yana düzenlediği saldırlarda Hizbullah'ın üst düzey 5 önemli ismi öldürdü. Ocak ayında 1975 doğumlu Wissam al-Tawil İsrail'in güney Lübnan'da düzenlediği bir hava saldırısında öldürülmüştü. Taleb Abdullah ise Haziran ayında İsrail'in Güney Lübnan'a düzenlediği bir saldırıda öldürüldü. Hizbullah, Abdullah'ın İsrail'e karşı çeşitli askeri operasyonları yönettiğini ve 1990'larda Bosnalı Müslümanlarla birlikte savaşmak da dahil olmak üzere uzun bir askeri geçmişi olduğunu açıkladı.

Temmuz ayına gelindiğinde ise güney Lübnan'da İsrail'e karşı faaliyet gösteren Aziz Birimi'nin başı olan Muhammed Nimah Nasır, Sur kentinde İsrail'in düzenlediği bir hava saldırısında öldürüldü.

Temmuz ayının sonlarına gelindiğinde Fuad Şükr isimli Hizbulla komutanı Beyrut'ta bir İsrail saldırısında öldürüldü. Hizbullah onu grubun savaş planlarının ve merkezi komutasının kurulmasına yardımcı olan kilit bir askeri figür olarak andı.

Son olarak ise 20 Eylül'de Beyrut'taki bir binanın hedef alındığı saldırıda örgütün “Rıdvan" biriminin komutan vekili İbrahim Akil öldürülmüştü.

BEYRUT YOĞUN SALDIRI ALTINDA

İsrail ordusu, Lübnan’ın başkenti Beyrut'un güneyindeki Dahiye bölgesinin çeşitli noktalarındaki binalara 40’tan fazla saldırı düzenledi. Beyrut halkı güvenli bölge arayışında sokaklarda geceledi.

İsrail savaş uçakları, İsrail ile 8 Ekim’den bu yana çatışan Hizbullah Hareketi’nin kalesi niteliğindeki Dahiye’nin Burj el-Beracine, Kifaat, Şuveyfat, Hades ve Leylaki bölgelerindeki binalara 40'tan fazla saldırı gerçekleştirdi.

İsrail saldırıları, başkentin güneyinde birçok yer ve binada yangınlara ve büyük yıkımlara yol açtı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Maraş’ta 69 kişinin öldüğü Hacı Ömer Apartmanı’nın ilk duruşması 2 Ekim’de

SONRAKİ HABER

Cezaevine sedyeyle götürülen Hatice Yıldız’a ATK'den "Cezaevinde kalabilir" raporu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa