28 Eylül 2024 04:33

Bugün dur demezsek yarın daha kötü olacak

"Şimdi birlik olup o ipleri elimize alacağız ya da aynı şekil susup armut piş ağzıma düş diye bekleyeceğiz. Bu devran böyle dönmez, bu çarka da çomağı yine bizden başka sokacak kimse yok"

Fotoğraf: Andaç Aydın Arıduru/Evrensel

Paylaş

Ford Otosan işçisi
Kocaeli

Gün geçmiyor ki Türk Metal bizi yine şaşırtmasın. Bu sefer bir ihtimal dedim belki yaparlar, hani konfederasyon karar almış ya… Ama baktık ki yine yapılmadı. Ondan önceki akşam fabrikadan bir grup arkadaşın kurduğu sosyal medya hesabından karar uygulasın diye tweetler attık. O da pek etkili olmadı. İnternetteki video gibi, “Ama yine de iyi ilerledik” der gibiydi.

Bu süreçte iki şeyi çok net gördüm, öncelikle ve en önemlisi arkadaşlarımın bezmişliği. Kimse hiçbir şey yapmak istemiyor ama bir şeyler de olsun istiyor. Vergi vermek istemiyor ama bunun karşısında mücadele de etmiyor. Eskişehir’deki işten atmalar buraya da gelecek diye düşünüyoruz, zaten ara ara çıkarmalar oluyor. Bundan korktuklarını düşünüyorum ama bazı arkadaşlar atılmak istediği için beni ilgilendirmez deyip uğraşmıyor. Ancak Türkiye’de tüm işçi sınıfı vergi altında eziliyor, nereye gidersen git bu büyük bir sorun.

Diğer türlü düşündüğümüzde de atılmaktan korkuyoruz belki ama atılmamak için de mücadele etmiyoruz. Anlayacağınız ilginç bir ruh hali var. Diğer gördüğüm şeyi ise hep beraber her zaman görüyoruz: Türk Metal işçinin sendikası değil.

Bu gerçek de bize şunu gösteriyor, sendikayı değiştiremiyoruz, madem öyle işleyişi değiştirmek zorundayız. Onların zaten keyfi yerinde, yüzleri bile kızarmıyor. Ama birçoğumuz dışarıda ek iş yapmaya başladık, kışı geçirmek için. Böyle bir durumda yüzü bile kızarmayan sendikacılar yarın daha kötüye gideceğinin işaretidir. Biz bugün dur demezsek yarın daha acı reçetelerle karşılaşacağız. Zaten ülkede tasarrufu bile işçiye yaptırıyorlar. Ali Koç’tan bizim kadar vergi almıyorlar.

Bu yüzden ya şimdi birlik olup o ipleri elimize alacağız ya da aynı şekil susup armut piş ağzıma düş diye bekleyeceğiz. Bu devran böyle dönmez, bu çarka da çomağı yine bizden başka sokacak kimse yok.

Üretimden gelen o gücün farkına varmak zorundayız. Onlar bunun farkında olduğu için hiçbir eylem yapılmıyor. O zaman biz de farkına varacağız. Bölümlerimizde birlik olacağız. Buradan bir şey olmaz demeyin. Eminim Pulver Kimya işçileri de öyle diyordu ama Gebze’de en iyi eylemi onlar yaptı. Demek ki olabiliyormuş. 14 bin kişilik bir fabrikada herkes birbirine güvensin demiyoruz. Ama eminim birçoğumuz aynı düşünüyoruz. O zaman, konuşacağız ki birbirimizi bulup o birliği sağlayalım. Vergide adaleti de iş güvencesini de bizlerden başka sağlayacak başka bir güç yok! Sendikacıların göstermelik de olsa yapmadığı eylemlere de artık karnımız tok!

ÖNCEKİ HABER

Sultangazi'de DEM Parti binasına silahlı saldırı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa