28 Eylül 2024 14:54

Manisa’da pamuk üreticileri: Bizler üretiyoruz ama kazanamıyoruz

Pamuk hasadının başladığı Manisa'nın Salihli ilçesinde pamuk üreticileri, maliyetlerinin geçen yıla göre en az iki kat arttığını ancak pamuk alım fiyatının azaldığını söyledi.

Fotoğraf: ANKA

Paylaş

Domates, kavun, karpuz, biber, soğan, patlıcanın ardından pamuk üreticisi de emeğinin karşılığını alamıyor. Manisa'nın Salihli ilçesinde başlayan pamuk hasadında üreticiler, maliyetlerinin geçen yıla göre en az iki kat arttığını ancak pamuk alım fiyatının buna rağmen azaldığını belirterek tepki gösterdi.

Salihli Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç da bu şekilde devam ederse bütün ürünlerde dışa bağımlı bir ülke haline gelineceğini kaydetti.

"EMEĞİMİZİN KARŞILIĞINI ALAMIYORUZ"

Tarla sahibi İbrahim Çiftçi bu yıl pamuğun dekar maliyetinin 7-8 bin lirayı bulduğunu belirterek, “Pamuk fiyatları çok düşük. Geçen seneye göre daha da çok düşük. Geçen sene 25- 26 lira pamuk sattım. Bu sene 22- 23 lira bandında geziyor. Aldığımız her şey yüzde 100- 200 arttı. Bizler üretiyoruz ama kazanamıyoruz. Domates de aynı, pamuk da aynı diğer mahsullerin hepsi aynı. Emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Devlet arkamızda değil” dedi.

“MASRAFLARI ÇIKARDIKTAN SONRA ELDE BİR ŞEY KALMIYOR”

Tarım ilaçlarının da yüzde 200-300 oranında arttığını hatırlatan Çiftçi, “Pamuğun açılması için kullandığımız malzeme geçen sene 3 bin liraydı maliyeti, şimdi ise 5 bin lira açtırıcı ve döktürücü. Her fiyat artarken pamuk halen yerinde sayıyor. Pamuk toplama maliyetimiz bin 350 liraya anlaştık çırçırımızla, topluyorlar. Geçen yıl ben bunu 750- 800 liraya toplattım. Sadece dekar başına bu parayı veriyoruz. Buraya kaç kilo vereceğini şu anda bilemiyorum ama diğer tarlalardan dekar başına 450- 500 kilo pamuk alıyor. Girdiğimiz kapıdan çıkamıyoruz. Burada da 500- 550 kilo pamuk versen bize bir şey kalmaz masraflarını çıktıktan sonra” diye konuştu.

"ÇİFTÇİNİN EKTİĞİ MAHSUL AYNI YERİNDE SAYIYOR"

Pamuk toplama makinesi işletmecisi İsmail Erkan ise bu yıl verimin hayli düşük olduğunu söyledi. Erkan, “Makineyi çalıştırırken de makinenin girdi maliyetleri geçen yıla göre iki katına yükseldi. Şoför maliyeti, basıcı arkadaşların maliyeti... Geçen yıl hasadımıza başladığımızda mazot 20-22 lira arasındaydı. Şu anda mazot 42 liraya yükseldi. Çiftçinin ektiği mahsul aynı yerinde sayıyor. Makinenin dönüm parasını biraz yükselttiğimiz zaman çiftçiye zarar oluyor. Bu şekilde toparlarsak biz bir şey kazanamıyoruz. Her şey iki katına yükseldi. Çiftçiler bu sene çok mağdur durumda” dedi.

“SEZON BİTTİKTEN SONRA GÜBRE VE MAZOT DESTEĞİ ALIYORUZ”

Desteklerin de yetersiz olduğunu söyleyen Üretici Faik Turanlı, “Yapılan en büyük eksikliklerden bir tanesi, üretmiş olduğunuz ürünün gübre ve mazot desteklerini sezon bittikten sonra alıyoruz. Bunların üretim esnasında bölgelere göre yatırılmasını rica ediyoruz. İklim krizinden dolayı su kıtlığının tarımda çok handikap oluşturacağını tahmin ediyoruz. Burada yaşanan handikaplardan bir tanesi suların gitgide azalması, elektrik maliyetlerinin artması Türkiye ekstra bir maliyet yüklemektedir" dedi.

20 YILDA 7 KAT AZALDI

Salihli Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç şu ifadeleri kullandı:

"Pamuğumuz beyaz altınımız odamızın eski kayıtlarına baktığımızda 2005 yıllarına kadar 80 bin dekara kadar bulan pamuk ürünü maalesef şu an 10- 12 bin dekara düşmüştür. Bunun en büyük sebebi, maalesef para yapmaması, çiftçilerin maliyetlerinin artması. Pamuğu elimizden geldiğince artırmalıyız. Dış ülkelere bağımlı olmamalıyız.” (ANKA)

ÖNCEKİ HABER

Ukrayna: Rusya'nın son 24 saatteki saldırılarında 8 kişi öldü, 33 kişi yaralandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa