Mülakat mağduru öğretmenler: Mülakat kaldırılsın, adil bir atama yapılsın
2024 öğretmen atamalarının mülakat sonuçlarındaki usulsüzlükler öğretmen adaylarını mağdur etti. KPSS’de derece yapmasına rağmen mülakat mağduru olan öğretmenler adil bir atama istiyor.
Fotoğraf: ANKA
Eda AKTAŞ
İzmir
2024 yılı için yapılacak öğretmen atamalarının mülakat sonuçları usulsüzlüklerle gündeme geldi. Mülakat puanlarının KPSS puanlarına göre belirleyici olması kontenjanda atama bekleyen birçok öğretmeni mağdur etti. Verilen mülakat puanlarının bölgelere göre değiştiğini dile getiren öğretmenler, kaldırılmasını bekledikleri mülakatların adaletsiz olduğunu ifade etti.
KPSS’de derece yaptığı halde atanamayan bir öğretmen, “Mülakat puanlarının adaletsiz olmasından dolayı kontenjan sıralamasında geride kalma durumum söz konusu. Özel okullar da sözleşme yapıyor atamam olabilir diye. Şu an işsizim” diye konuştu.
Mezun olduğu 2017’den beri atama bekleyen coğrafya öğretmeni, “2023 yılında KPSS’ye girmeden önce mülakatlar kaldırılacak diye vaat verildi hem cumhurbaşkanı tarafından hem de AKP’nin seçim reklamlarında bu söylendi. Bir önceli Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer de ‘Artık mülakat olmayacak, 7-10 gün içinde atamaları yapacağız, KPSS ile atacağız’ demişti. Biz tüm bunlara rağmen mülakata girdik. Mülakat sistemi sınavdan önce haber verilmedi, sınav sonuçları açıklandı haberimiz yok, sonuçlardan 9 ay sonra 20 bin atama sayısı açıklandı. Mülakata girdik” dedi.
“MÜLAKAT YÜZDE 51 ETKİLİ HALE GETİRİLİYOR”
Kontenjanların, atama tarihlerinin, tercihlerin yer aldığı Öğretmenlik Atama Takvimi’nin yarım yayımlandığını ifade eden coğrafya öğretmeni, “Yönetmelik değişti. KPSS puanlarının etkisi yüzde 50 denilmişti ama zaten KPSS’de ne alıyorsa o veriliyordu. Yuvarlama dediğimiz bir sistem vardı. Yani mülakat yüzde sıfır etkiliydi. Şu an aslında mülakat yüzde 51 etkili hale getiriliyor” diye ekledi.
Mülakatta ders anlatmadıklarını dile getiren coğrafya öğretmeni, “Bakan 45 dakika ders anlatılıyor dedi ama biz ders anlatmadık, sadece ders planını işledik. Bize branş branş değişen ünite çıktı bunu nasıl işlerdiniz şekilde soru soruldu. Kimisi 12 dakika, kimisi 23 dakikada çıktı. Bu planı anlattık. Normalde eğitim bilimleri sorusu, genel kültür, genel yetenek sorusu da sorulmayacaktı bunlarda soruldu. Hiçbir şey anlatıldığı gibi değil. Biz bunlara rağmen mülakata girdik. İzmir, Erzurum hatta yan yana aynı okulda olan komisyonlar bile farklı puanlama yapmış. İlden ile değişen puanlama sistemi oldu” dedi.
“BELİRSİZLİKTEN DOLAYI İŞSİZİM”
KPSS puanlamasında sıfır virgüllük puanın dahi sıralamayı fazlasıyla etkilediğini belirten coğrafya öğretmeni, “Başka bir yerde işe giremiyorum. Çünkü bize geçen sene Şubat’ta göreve başlayacağımız ve Ekim’de atama sayıları ve takviminin açıklanacağı söylendi. Ancak ben eylül ayı oldu hâlâ takvim açıklanmadı. Kabineleri takip ettirdiler, açılışları takip ettik, maliyeyi bekledik, beklemediğimiz hiç kimse kalmadı ve bu belirsizlikten dolayı işe giremiyorum. Bir markette ya da kurye olarak bile işe alınmıyorum. En başından söyleselerdi. Seçimlerde oyalama taktiği yapılmış. Okullarda açıldı 23 bin emekli var 20 bin atama hâlâ başlatılmadı. Bizler boş boş bekliyoruz. Baştan bize söyleselerdi bir iş bulup çalışırdık. 14-15 ay bekleme üzerine binlerce insanı eliyorlar. 15 ay bugün yarın diye bekledik, kontenjan doldu, komisyonlar arası farklılardan dolayı eleniyoruz. Hem ekonomik hem de psikolojik olarak çökmüş durumdayız” diye konuştu.
“MÜLAKAT PUANLARI NEDENİYLE KONTENJAN DIŞINDA KALABİLİRİZ”
2017 mezunu olan ve 2023 KPSS’de Türk Dili Edebiyatı branşında derece yapan öğretmen ise, “Biz sınava hazırlanırken mülakat sisteminin bu şekilde olmadığını biliyorduk. 2018 yılından beri yuvarlama yapılıyordu mülakatlarda. Daha sonra yeni sistemin uygulanacağını duyduk, Temmuz’da bizim mülakatlarımız gerçekleşti. Ben Siyavuşpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde girdim. 3 branş arkadaşımla aynı komisyonda mülakata girdik ve KPSS puanlarımız yuvarlandı. Fakat mülakat sonuçları açıklandığında gördük ki farklı illerde mülakata giren İzmir, Erzurum, Adana, Samsun gibi bölgelerde KPSS ve mülakat puanlarında yaklaşık 10 artı puan verildiğini gördük. KPSS’de yarım puanlarının bile çok büyük etkisi var. Yarım puanla bile kontenjan dışında kalabiliyorsunuz. Derece yapmama rağmen kontenjan içindeyken kontenjan dışına çıkma durumum var. Bunun için endişeliyim. Bu durumun düzeltip KPSS sıralamasına göre atamanın yapılmasını istiyoruz, herhangi bir hak kaybı yaşanmasın” dedi.
Daha önce özel okullarda çalıştığını anlatan kadın öğretmen, “Haftada 54 saat derse girip asgari ücretin biraz üstünde ücret alarak çalıştım. Şu anki durum bizi fazlasıyla mağdur etti. Eylül ayı içinde 3 farklı özel okulla görüştüm. Branşımda yaptığı puanı ve dereceyi öğrenen özel okullar benimle sözleşme yapmak istemedi. Çünkü dönem ortasında atanabileceğimi ön görerek ‘bizi yarı yolda bırakabilirsin’ diyerek 3 iş görüşmemde reddedildi. Şu an işsizim. Evliyim ve sadece eşim çalışıyor. Ekonomik olarak sadece onun aldığıyla geçinmek zor oluyor” diye konuştu.
“MÜLAKAT PUANINDAN DOLAYI KONTENJAN DIŞI BIRAKILDIM”
2012 yılında mezun olan Biyoloji öğretmeni de “Biyoloji öğretmenliği bölümüne verilen kontenjan sayısı 176 ve ben bu kontenjan içindeyim. Ancak mülakatlarda her şehirde farklı puanlama uygulandığı için ben kontenjan dışında bırakıldım. Psikolojik olarak büyük sorunlar içindeyiz. Yaklaşık 2 yıldır atama bekliyoruz ve üstüne bir de bu mülakat puanları sonucunda KPSS sıralamalarımız hiçe sayıldığı için çok kötü durumdayız” dedi.
İllere göre verilen puan uygulamasını eleştiren biyoloji öğretmeni, “Mülakatların iptal olmasını ve KPSS sıralamalarımızla atanmayı istiyoruz” diye ekledi. Biyoloji öğretmeni, yaklaşık 10 yıldır özel sektörde çalıştığını ancak atanma durumundan dolayı yaklaşık 2 yıldır görüşme yaptığı özel okulların atanma durumundan dolayı kendisiyle sözleşme imzalamadığını dile getirdi. “Maddi ve manevi olarak çok kötü durumdayız. İstanbul’da kalıyorum, kiracıyım ve 25 bin liralık kirayı ödeyemiyorum. Ailem emekli onlarla yaşıyorum ama destek olamıyorum. Tek temennim KPSS puanımla adil bir şekilde atanmak” dedi.