29 Eylül 2024 11:14

Suudi Prens Selman'dan Blinken’a: Kişisel olarak Filistin meselesi umurumda değil

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’a "Filistin meselesini umursamadığını" söylediği iddiası tartışılıyor.

Fotoğraf: Suudi Arabistan Krallığı

Paylaş

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’a “Filistin meselesini kişisel olarak umursamadığını" söylediği iddiası tartışılıyor.

Geçen çarşamba günü The Atlantic’te yayımlanan habere göre, ocak ayında Suudi Arabistan’a yaptığı bir ziyaret sırasında Blinken ve Veliaht Prens, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları sürerken Körfez krallığının İsrail ile ilişkilerini normalleştirme olasılığını görüştü. 

Suudi kenti El Ula’da bir araya gelen ikilinin görüşmesinde Blinken, Suudilerin İsrail’in kuşatması altındaki Gazze Şeridi’ni vurmak için periyodik olarak bölgeye yeniden girmesini “tolere edip edemeyeceğini” sordu. 

Prens Muhammed bin Selman ise böyle bir şeyin altına imza atmasının mümkün olmadığı söyledi. 

Veliaht Prens Blinken’e “Nüfusumun yüzde yetmişi benden daha genç” diyen 38 yaşındaki Suudi Prens şu ifadeleri kullandı: “Çoğunun Filistin meselesi hakkında pek bilgisi yoktu. Ve bu çatışmayla ilk kez tanışıyorlar. Bu çok büyük bir sorun. Filistin meselesi kişisel olarak umurumda mı? Değil ama halkım umursuyor, dolayısıyla bunun anlamlı olduğundan emin olmam gerekiyor.” 

Gazeteye konuşan bir Suudi yetkili ise bu ifadelerin kullanıldığını reddetti.

Suudi Arabistan yetkilileri, kamuoyuna yaptıkları açıklamalarda başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin devleti kurulmadan Suudi Arabistan’ın İsrail ile ilişkilerini normalleştirmeyeceğini açıklamıştı.

The Atlantic’in bir iddiası da “İsrail’le normalleşme” anlaşması karşılığında Suudi Arabistan Washington’la karşılıklı savunma anlaşması yapmak istediği yönünde. Bunun için ABD Senatosu’nun üçte ikisinin onayı gerekiyor ki Veliaht Prens, Blinken’a, bunun Biden yönetiminde büyük olasılık olduğunu söyledi. Bu kısmen, anlaşmaya bir Filistin devletinin eklenmesi halinde ABD’li ilericilerin bunu destekleyebileceği algısından kaynaklanıyordu.

Muhammed bin Selman, Blinken’a, İsrail ile normalleşme anlaşması yapmanın kendisi için büyük bir kişisel maliyet getireceğini söyledi. İsrail ile barış anlaşması imzaladıktan birkaç yıl sonra 1981’de suikasta kurban giden Mısır Devlet Başkanı Enver Sedat’ı örnek gösterdi. Suudi lider, “Danışmanlarımın yarısı bu anlaşmanın risk almaya değmeyeceğini söylüyor. Bu anlaşma yüzünden öldürülebilirim” dedi.

Savaşın ilk dönemlerinde yapılan anketler Suudilerin yüzde 90’ından fazlasının Arap devletlerinin İsrail ile ilişkilerini kesmesi gerektiğine inandığını gösteriyordu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

ABD'de Helene Kasırgası'nda hayatını kaybedenlerin sayısı 63'e yükseldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa