30 Eylül 2024 04:36
Son Güncellenme Tarihi: 30 Eylül 2024 07:37

İDÇ büyüyor ücretler küçülüyor

İzmir Demir Çelik (İDÇ), yeni açtığı çelikhanesiyle birlikte üretimini katladı. İDÇ'de çalışan işçiler ise ağır çalışma koşullarına rağmen ücretlerin yetersiz olduğunu söylüyor.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Emre GÖKMEN
İzmir

İzmir Aliağa’da bulunan, Türk Metal’in örgütlü olduğu İzmir Demir Çelik’te (İDÇ) işçiler açılan yeni çelikhane ile birlikte artan iş yüküne karşılık ücretlerde artış olacağı sözü veren patronun sözünde durmamasına tepkili. 1.5 milyon tonluk üretimin yapıldığı çelikhane kapasitesi, yenisiyle birlikte 3.1 milyon tona ulaştı. İşçi alımı yapılsa da kapasitesi iki katına çıkan çelikhaneler yetersiz sayıda işçiyle çalıştırılıyor. “Az işçi çok iş” mantığıyla işleyen İDÇ’de işçiler, “Fabrika büyüyor, bize düşen pay büyümüyor” diyor. Demir çelik fabrikaları arasında en yüksek ücretleri kendilerinin aldığını ama burada dahi ortalamanın 35-40 bin bandında olduğunu söyleyen işçiler, ağır çalışma koşullarına karşın ücretlerin yetersiz olduğunu söylüyor.

‘SÖZLER UÇTU GİTTİ’

“Çelikhane açıldığında bir eskiye bir yeniye gidip ihtiyaca göre ikisinde de çalışıyorduk, bu yoğunluğu gözeterek patron ücretlere zam yapılacağını dillendirdi” diyen bir işçi, zor olan süreç atlatıldıktan sonra sözün de uçup gittiğini dile getirdi. Yönetimin talebi görmezden geldiğini söyleyen işçi, “Sözleşmeden dolayı hakkımız olan enflasyon zammını aldık. Şimdi bize onu gerekçe göstererek ‘Zaten zam yapıldı’ diyorlar. Yöneticiler patronun çıkarını düşünmekten işçileri dinlemiyorlar. Zaten bu kişi HABAŞ’ta yöneticilik yaparken de işçinin yanında gibi görünüp işçiyle muhatap olmaz, taleplerini dinlemezdi. Sonradan öğrendik ki bizi görmezden gelen müdürün İDÇ’de hissesi varmış. O yüzden büyük patron gibi işçilere zam vermemek için çabalıyor” diye konuştu.

‘TÜRK METAL SES ÇIKARMIYOR’

Üyesi oldukları Türk-İş’e bağlı Türk Metal yöneticilerine taleplerini ilettiklerini söyleyen işçi, “Bu zammın toplu sözleşme ile alakası yok, biz zaten sözleşmedeki zammı aldık ve bunun için bir şey yapamayız” cevabını aldığını söyledi. Enflasyon zammını yetersiz bulduğunu belirten işçi, “Yüzde 21.30 enflasyon zammı aldık. Gerçek enflasyon karşısında bu zammın bir karşılığı yok. Bir sonraki döneme ve sözleşmeye kadar maaşlarımız eriyip gidecek” dedi.

Türk-İş’in ülke genelinde iş bırakma çağrısıyla yaptığı eylemi duymadığını, sendikacıların bilgilendirmediğini ve örgütlemediğini söyleyen işçi, “Sendikaya güven azaldı, yapılan eylem ve çağrılar hem göstermelik hem de duyurulmadan yapılıyor” diye konuştu.

‘PATRON KÂRINI KATLIYOR, BİZİ GÖRMEZDEN GELİYOR’

Önceden aldığı kütüklerle maliyetten kâr eden patronun avantaj sağladığını belirten işçi, “Aldığı kütükler sayesinde eli rahatladı. Eski çelikhaneyi neredeyse iki buçuk ay sürecek bakıma soktu. Şimdi o kütüklerle yaptığı stoktan siparişlerini verecek ve çelikhane bakımda çalışamaz durumdayken bile zarar etmeyecek. Ama o kâr ederken, bizim o yoğun tempoda çalışarak çıkardığımız ürünlerle kendini garantiye alırken, bizi görmezden geliyor. Zaten diğer fabrikalarında da özellikle İzDemir ile yaptığı işten çok fazla para kazanıyor. Fabrika büyüyor, işler büyüyor, kapasite artıyor fakat bize düşen pay büyümüyor. Çok zor koşullarda, ölüm tehlikesiyle burun buruna, ağır bir sektörde çalışıyoruz. Biz emeğimizin, bu zorlukların karşılığını istiyoruz. Talebimizin duyulmasını, verilen sözlerin yerine getirilmesini istiyoruz" diye konuştu.

Ege Bölgesi Sanayi Odasının açıklamasına göre 2023 yılı üretimden satışlar kategorisinde İzmir Demir Çelik Fabrikası 25 milyon 391 bin 405 TL’Lik satışla dördüncü sırada, grubun diğer şirketi İzdemir Enerji ise 6 milyon 156 bin 527 TL satışla 24. sırada yer aldı.

ÖNCEKİ HABER

Nepal'deki sel ve heyelanlarda en az 100 kişi yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

Termo Teknik işçileri: Patronundan daha fazla vergi veriyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa