30 Eylül 2024 04:27
Son Güncellenme Tarihi: 30 Eylül 2024 07:36

Termo Teknik işçileri: Patrondan daha fazla vergi veriyoruz

Termo Teknik patronu üretimdeki düşüşü kapatmak için işçileri zorla fazla mesaiye bırakmak isterken, vergi matrahının arttığını belirten işçiler ise fazla mesaiye kalmıyor.

Ekran görüntüsü Termo Teknik isimli YouTube kanalında yayımlanan videodan alınmıştır.

Paylaş

Tuncay SAĞIROĞLU
Çorlu

Çorlu’da bulunan, Özçelik-İş’in örgütlü olduğu Termo Teknik’te işçilerin ücretlerinin neredeyse yarısı yasal kesintiler adı altında kesiliyor. Termo Teknik patronu üretimdeki düşüşü kapatmak için işçileri zorla fazla mesaiye bırakmak isterken, fazla mesai yaptıklarında ücretlerinden daha fazla kesinti yapıldığını belirten işçiler ise baskılara karşın fazla mesaiye kalmıyor. Termo Teknik işçileri, “Biz işçiler patrondan fazla vergi veriyoruz” diyor.

Yılın sonlarına gelirken işçilerin en çok dikkat çektiği noktalardan biri ücretlerdeki vergi kesintilerinin artması. Termo Teknik fabrikasında işçilerin brüt ücretinin yarısı yasal kesintiler kapsamında kesiliyor. Termo Teknik’te çalışan bir işçi, “Bu ay bordroda brüt ücret 60 bin liranın üzerinde yazıyor ama benim elime 31 bin 614 lira geçti. Kesintiler sürekli artıyor. Kesintileri karşılamak için önceden fazla mesai yapıyorduk. Ama bir baktık ki fazla mesai yaptıkça matrah da artıyor. Daha çabuk bir üst vergi dilimine giriyoruz. Şimdi artık fazla mesai de yapmak istemiyoruz. Fazla mesai yaptıkça devlet daha çok kesiyor” diyor.

‘YATIRIM GEREKÇESİYLE VERGİ VERMİYOR’

“Fabrikadaki 750 işçinin ödediği vergiyi toplasak Termo Teknik’in ödediği vergiden fazla çıkar” diyen işçi şöyle devam ediyor: “Ben fabrikaya girdiğimde 5 üretim hattı vardı şimdi 8’e çıktı. Termo Teknik kazanırken yatırım yapıyor diye vergi vermiyor. Sanki kurduğu hatların gelirini bize veya devlete veriyor. Devletin almadığı vergi ile yatırım yapıyor ama kârı cebe atıyor. Ama daha ücret elimize geçmeden bizden vergi kesmesini biliyor. Bu tam bir adaletsizlik.”

‘ONLAR DA BİZİM DEĞERİMİZİ BİLSİNLER’

İşçiler ağır çalışma koşullarından dolayı işe yeni başlayan işçilerin çok önemli bir kısmının neredeyse aynı gün çıktığını söylüyor. İşçi bulmakta zorlanan Termo Teknik yönetimi, bu açığı işçileri hafta içi 12 saat çalıştırarak, pazar günleri de fazla mesaiye getirerek kapatmaya çalışıyor. Bir işçi, “Şu an fabrikada düzenli olarak 6 hat çalışıyor. Çünkü bir taraftan fazla mesai paralarını devlet kesiyor. Bu paraya da bu şekilde çalışılmaz. Bir de iş yerinde yöneticilerin baskıları var. Bir taraftan da bu baskıya karşı bir tepki olarak çok zorda kalmazsak fazla mesaiye kalmıyoruz. Onlar da bizim değerimizi bilsinler” diyor.

“Baskılar o kadar arttı ki mola yerleri sürekli kontrol ediliyor. Hatta bazı hatların sorumlularından izin alınmadan tuvalete bile gidemiyor” diyen bir işçi şunları söylüyor: “Şeflere selam versen niye verdin, vermesen başka nedenle sürekli tutanak yeniyor. Yevmiye kesintisi yapılıyor. Müdür yaptığı toplantıda yüzde 14 üretim gerilemesi var diyerek fazla mesai istiyor. Sen işçiye ne veriyorsun ki işçi üretim çıkarsın. İşçiyi insan yerine koymazsan işçi de ne yapacağını bilir.”

ÖNCEKİ HABER

İDÇ büyüyor ücretler küçülüyor

SONRAKİ HABER

Tersane işçisi Soner: Yoksulluk her hastalığın sebebi olmuş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa