29 Eylül 2024 14:58

Rusya'dan Türkiye'ye S-400 uyarısı: Bizden izinsiz satamazsınız

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye'nin S-400'leri başka ülkelere satabilmesi için Rusya'nın onayının şart olduğunu söyledi.

Sergey Lavrov | Fotoğraf: Rusya Dışişleri Bakanlığı

Paylaş

Türkiye ile ABD arasında S-400 sistemleri ve F-35 programı üzerindeki anlaşmazlık sürerken Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı S-400'leri başka ülkelere satma konusunda uyarılarda bulundu. Lavrov, Türkiye’nin S-400 sistemlerini satma hakkı olsa da, bu satışın ancak Rusya’nın izniyle gerçekleşebileceğini söyledi.

Bir basın toplantısında konuşan Lavrov, Türkiye’nin S-400 sistemlerini başka ülkelere, özellikle Amerikan F-35 uçakları karşılığında satma ihtimalinin bulunduğunu, bu tür bir satışın “Rusya’nın rızası olmadan mümkün olmayacağını” ifade etti. Bu durum, S-400 satışında yer alan “son kullanıcı sertifikası” maddesine dayanıyor. Sertifikaya göre, Türkiye’nin bu silah sistemlerini başka bir ülkeye devredebilmesi için

Türkiye, Rusya’dan S-400 sistemlerini satın aldıktan sonra ABD tarafından F-35 programından çıkarılmıştı.  Türkiye'nin F-35 programına yeniden dahil edilmesi için ABD'den S-400’lerin İncirlik Üssü’nde ABD kontrolünde muhafaza edilmesi şartıyla Ankara’nın F-35 programına dahil edileceği iddiası gündeme gelmişti. MSB kaynakları, "F-35 programına tekrar dahil edilme karşılığında S-400'lerin İncirlik'te ABD kontrolünde bulundurulacağına" ilişkin iddialara dair "her iki ülkenin de tutumunda değişiklik yok" açıklaması yapmıştı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Gazze'de can kaybı 41 bin 595'e yükseldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa