29 Eylül 2024 18:00

İsrail saldırılarında öldürülen Hizbullah'ın üst düzey isimleri kimler?

İsrail, 8 Ekim 2023'ten bu yana Hizbullah'ın birçok üst düzey ismini öldürdü. Öldürülenler arasında Hizbullah'ın lideri Hasan Nasrallah da bulunuyor.

Görsel: AA

Paylaş

İsrail'in Beyrut’ta Hizbullah karargahına düzenlediği saldırıda Hizbullah Lideri Hasan Nasrullah ve Hizbullah'ın askeri kanadının 3 numaralı ismi güney komutanı olan Ali Karaki öldürüldü. İsrail, 8 Ekim 2023’ten bu yana Hizbullah’ın lideri Nasrallah ve birçok üst düzey ismi hedef aldı. 

İsrail saldırısında ölen Hizbullah'ın üst düzey isimleri şöyle:

VİSM ET-TAVİL

20 Eylül 1975 tarihinde Lübnan’ın güneyindeki Hirbet es-Slim beldesinde doğan, 1989 yılında Hizbullah saflarına katılan ve örgütün eğitim kadrosunun oluşturulması ve geliştirilmesinde önemli roller üstlenen Visam eet-Tavil 8 Ocak'taki saldırıda Hırbet Silm beldesinde öldü.  Örgütün, 2013 yılından itibaren Suriye savaşında aktif yer almasının ardından düzenlediği birçok operasyonunda aktif rol aldı. 7 Ekim 2023 tarihinde Gazze’de başlayan savaşın ardından İsrail’in kuzeyindeki askeri hedeflere yönelik Hizbullah operasyonlarından sorumluydu. 

TALİB SAMİ ABDULLAH

İsrail sınırındaki şeridin orta kesimindeki operasyonlardan sorumlu olan "Nasır Birimi" komutanı Talib Sami Abdullah 12 Haziran'da Hizbullah yöneticilerinin hedef alındığı saldırıda öldü. 

MUHAMMET NİMET NASIR

2016'dan bu yana Aziz Birliği'ni komuta eden Muhammet Nimet Nasır 3 Temmuz'da Lübnan'ın güneyindeki Sur kentinde arabasının İHA ile hedef alınması sonucu öldü.

FUAD ŞÜKÜR

Nasrallah'ın askeri işlerden sorumlu kıdemli danışmanı olan Fuad Şükür 30 Temmuz'daki saldırı sonucu Beyrut'ta öldü. Hizbullah'ı kuranlar arasında yer alıyordu.

Hizbullah'ın kurulduğu yıllardan itibaren örgütte aktif rol alan Fuad Şükür, ABD'nin arananlar listesinde bulunuyordu. Bunun nedeni, ABD'nin Şükür'ün 1983'te Beyrut'ta düzenlenen saldırıda kilit rol oynadığını düşünmesi. Saldırıda 300'e yakın ABD ve Fransa askeri ölmüştü. Hizbullah saldırıyı üstlenmemişti. Şükür, Hizbullah'ın üst düzey komutanlarından İmam Mugniye'nin 2008'de, Mustafa Bedreddin'in de 2016'da İsrail'in Suriye'de düzenlediği saldırılarda ölmesinin ardından örgütün askeri hiyerarşisinde yükseldi. İsrail ordusu Fuad Şükür'ün, Hizbullah'ın elindeki en gelişmiş silahlardan sorumlu olduğunu öne sürüyordu.

İBRAHİM AKİL

Şükür'ün ölümünün ardından yerine gelen, askeri kanadın iki numaralı ismi olduğu belirtilen İbrahim Akil, İsrail'in 20 Eylül'de Beyrut'a düzenlediği saldırıda öldü. Akil, örgütün en yüksek askeri organ olan Cihat Konseyi'nin üyesiydi. 

 

 

AHMET MAHMUD VEHBİ

Visam et-Tavil'in öldürülmesinin ardından merkezi eğitim birimi denetleme görevine getirilen Ahmet Mahmud Vehbi 20 Eylül'deki saldırı sonucu Beyrut'ta öldü.

İBRAHİM MUHAMMED KUBEYSİ

Hizbullah'ın füze sistemlerinden sorumlu komutanı olan İbrahim Muhammed Kubeysi 24 Eylül'de Beyrut'ta düzenlenen saldırıda öldü

MUHAMMED HUSEYİN SURU 

Hizbullah'ın silahlı insansız hava aracı (SİH) biriminden sorumlu komutanı olan Muhammed Huseyin Suru 26 Eylül'de Beyrtu'ta düzenlenen saldırıda öldü.

HASAN NASRALLAH

Abbas Musevi'nin 1992'de İsrail tarafından öldürülmesinden sonra 12 Şubat 1992'de Hizbullah'ın genel sekreterliğine seçilen Nasrallah 27 Eylül'de İsrail'in saldırısında öldü.

ALİ KARAKİ

Hizbullah'ın askeri kanadının 3 numaralı ismi güney komutanı olan Ali Karaki 27 Eylül'de Beyrut'taki saldırıda öldürüldü.

NEBİL KAVUK

1980'lerde Hizbullah'a katılan Nebil Kavuk, Hizbullah'ta Yürütme Konseyi Başkan Yardımcılığı ve Güney Lübnan bölgesi başkanlığı görevlerinde bulundu. Hizbullah'ın Önleyici Güvenlik Birimi komutanı olan Nebil Kavuk, 28 Eylül'de Beyrut'taki saldırıda öldü. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Kıbrıs’taki İngiliz üssünde İsrail saldırılarına destek protesto edildi  

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa