30 Eylül 2024 04:53
Son Güncellenme Tarihi: 30 Eylül 2024 07:37

Ek zam isteyen işçiye pamuk şeker indirimi

Sakarya’da Türk-İş’e bağlı sendikalara üye işçilere ve birinci derece yakınlarına pamuk şeker, Osmanlı macunu ve patlamış mısır yüzde 20 indirimle verilecek!

Demiryol-İş Adapazarı Şubesinin, anlaşmayı duyururken paylaştığı fotoğraflardan biri.

Paylaş

Murat UYSAL
İstanbul

Türk-İş’e bağlı sendikalara üye işçiler ek zam taleplerinin karşılanması için sendikacıları etkili eylem kararları almaya çağırırken, sendika bürokratları ise yapılan bir anlaşmanın müjdesini verdi: Sakarya’da Türk-İş’e bağlı sendikalara üye işçilere ve birinci derece yakınlarına pamuk şeker, Osmanlı macunu ve patlamış mısır yüzde 20 indirimle verilecek!

Asgari ücretin; Türk-İş’in rakamlarına göre 19 bin 271 TL’lik açlık sınırının altında kaldığı, ortalama ücretlerin 62 bin 772 TL’lik yoksulluk sınırını bulmadığı dönemde milyonlarca işçi geçinemiyor. Sendikalı işçiler uzun bir süredir sendikacıları eylem kararı almaya çağırırken, Türk-İş’in aldığı karar doğrultusunda geçen hafta işçiler bir saat iş bırakma eylemi yaptı. Sendikacıların öncülük ettiği eylemlere katılım tam olurken, sarı sendikacıların eylemi baltaladığı iş yerlerindeyse yaprak kımıldamadı. Türk-İş’in en büyük sendikası Türk Metal’in, örgütlü olduğu iş yerlerinde eylem kararını gizlediği ortaya çıktı.

YÜZDE 20 İNDİRİMLİ OSMANLI MACUNU

İşçiler, sendikacıları etkili eylem kararları almaya çağırırken, sendika bürokratları ise işçilerle dalga geçer gibi bir anlaşmaya imza attı. Türk-İş Sakarya İl Temsilcisi, Demiryol-İş Adapazarı Şube Başkanı Cemal Yaman, ekmek isteyen kamu işçisine pamuk şeker indirimini müjde diye duyurdu.

Demiryol-İş Adapazarı Şubesinin sosyal medya hesabından, Türk-İş Sakarya İl Temsilciliği ile Ultra Organizasyon şirketi arasında imzalanan anlaşma paylaşıldı. Anlaşmaya göre Türk-İş’e bağlı sendikalara üye işçiler ve birinci derece yakınları sünnet, aile günü, doğum günü, şenlik gibi günleri Ultra Organizasyon isimli şirkete yaptırdıkları takdirde; şişme oyun parkları, pamuk şeker, patlamış mısır, Osmanlı macunu, ahşap ve panayır oyunları, mini golf ve mini bowling, animatör ve maskot gibi ‘hizmetleri’ yüzde 20 indirimli alabilecek.

‘BİZİMLE DALGA GEÇİYORLAR’

Şube Başkanı Cemal Yaman’ın müjde verir gibi duyurduğu anlaşma işçilerin tepkisini çekti. Demiryol-İş üyesi bir işçi, “İşçinin ihtiyacı olan pamuk şeker indirimi değil, işçinin pamuk şekerle Osmanlı macunuyla, maskotla ne işi var? İşçi evine ekmek götürmekte zorlanıyor, faturalarını ödeyemiyor, aldığı maaş ortada, geçinebilmek için çoluğundan çocuğundan kısıyor. İşçinin bu derdine kafa yorması gereken sendikacılar pamuk şeker indirimi paylaşıyor. Pamuk şeker indirimiyle bir şeyler yapıyormuş gibi görünmeye çalışıyorlar da işçi pamuk şekeri de bunların bu oyunlarını da yemiyor artık. Hepimiz görüyoruz artık. Bu işçiyle dalga geçmek, işçiyi aptal yerine koymaktır” dedi.

Yamanın paylaşımlarını, ‘promosyon sendikacılığı’ olarak tarif eden bir başka kamu işçisi, “İşçinin sözleşmesine bir puan daha ekleyelim kavgası vermiyorlar. İşçinin kapısının önünden dahi geçmediği yerlerden aldıkları indirimleri müjde gibi duyuruyorlar. Bu tuhaf indirimler sendikacıların işçiden ne kadar uzak bir yaşamı olduğunu da gözler önüne seriyor” diye konuştu.

‘İŞÇİ EKMEK BULAMIYOR ARTIK’

Ek zam talebiyle başlattıkları eylemler sırasında Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay’ı ve onu savunan Şube Başkanı Cemal Yaman’ı istifaya çağıran Demiryol-İş üyesi Adapazarı Türasaş işçileri, Demiryol-İş yöneticileri tarafından “Sayemizde ekmek yiyorsunuz” diye tehdit edilmişti. Bu tehdidi hatırlatan Adapazarı’dan bir Türasaş işçisi, “Bu sendikacılığın adı eşeği kaybettirip sonra buldurma sendikacılığıdır. İşçiye oradan buradan indirim buluyorlar, bu işçileri bu indirimlere mahkum eden kim? O indirim anlaşmalarının da nasıl yapıldığının araştırılması gerekiyor diye düşünüyorum. İşçinin o kadar derdi var, işçi ekmek bulamıyor, kredi kartları patlak... İşçi 25 bin lira maaş alıyor, kirası 15 bin lira. Kamu işçisini işte böyle ekmeğe muhtaç ettiler. Hem işçinin hali böyle hem de işçi öf bile demesin istiyorlar, sendikacıları eleştiremezsin, siz ne yapıyorsunuz kardeşim diye soramazsın sormaya başladığında fabrikada baskılar başlıyor. Benim için sözleşmeye bir puan daha eklemek için mücadele vermiş mi? Bu paylaşımları yapan sendika başkanının yanındakiler işçiyi ekmeğiyle tehdit etmişti. İşçiyi ekmeğiyle tehdit edenler pamuk şeker indirimiyle iş yapıyormuş gibi görünmeye çalışıyorlar” dedi.

‘EYLEM YAPMAYANLARA HESAP SORULACAK MI?​’

Öte yandan Türk-İş’in yarın yapacağı Başkanlar Kuruluna da seslenen kamu işçisi, “O toplantıda ‘Eylemler yaptık, işçinin gazını aldık’ diye çıkarımlar yapmayın. İşçinin öfkesi hâlâ diri. Biz çoğu iş kolunda taleplerin görünmediğini, üretime etki edecek hiçbir eylemin yapılmadığını biliyoruz. Eylem kararına uymayan sendikalar Başkanlar Kurulu toplantınızda öz eleştiri verecek mi? Neden eylemlere katılmadıklarının hesabını soracak mısınız? Yoksa eyleme katılmayanları tebrik edip nasıl yaptıklarını mı soracaksınız? İşçilerin artık dayanacak gücü kalmadı, Ankara mitinginde kürsüyü işçilere verin de görün bakın o zaman bir tane insan içine çıkabilecek sendikacı kalıyor mu?​” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

İsrail saldırılarında öldürülen Hizbullah'ın üst düzey isimleri kimler?

SONRAKİ HABER

Malatya'da kadınlar buluştu: Artık mücadele sezonunu başlatalım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa