29 Eylül 2024 19:05

Eskişehir'de işçiler DİSK'in düzenlediği panelde buluştu

Eskişehir'de işçiler hükümetin orta vadeli programını, çalışma yaşamındaki sorunlarını ve mücadele deneyimlerini ele aldı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

DİSK’e bağlı Cam Keramik-İş, Gıda İş ve İletişim İş sendikaları Eskişehir’de ortak bir panel düzenledi. Panele İletişim İş Sendikası Genel Başkanı Gürkan Emreoğlu ve Evrensel Gazetesi Yazarı Bülent Falakaoğlu konuşmacı olarak katıldı.

Çeşitli sektörlerden işçilerin katıldığı buluşmada enflasyon, düşük ücretler, vergi sorunu, esnek ve kuralsız çalışma gibi başlıklar ele alındı.

Gazetemiz yazarı Bülent Falakaoğlu hükümetin kısa, orta ve uzun vade planlarının işçiler için nasıl bir tablo ortaya koyduğunu anlattı. Esnek ve kuralsız çalışma ile düşük ücret dayatmalarının işçiler için önümüzdeki süreçte en sık karşılaşılan sorunlar olacağını belirten Falakaoğlu, “Burjuvazi ve onun iktidarı AKP, bu süreci devam ettirmek için ellerinden geleni yapacaktır. İşçiler bunu kabul etmemelidir” dedi.

İletişim İş Genel Başkanı Gürkan Emreoğlu ise işçilerin bu tablo karşısında tek çaresinin kendi birliklerini kurarak örgütlenmek olduğunu ifade etti.

Panelistlerin sunumu sonrası söz alan çeşitli iş kollarındaki işçiler anlatılanları bizzat yaşayarak tecrübe ettiklerini belirtti. Tekstilde ve belediyede çalışan işçiler de çeşitli örgütlenme deneyimlerini aktardı. Sendika değiştirmek istedikleri için işten atılan bir Sarar işçisi, “Biz işten atıldık ama şu an fabrikada çalışmaya devam eden arkadaşlar da gördüler ki işçiyi savunmayan sendikalar çalışma koşullarının daha kötüye gitmesine neden oluyor. Şimdi koşullar bizim çalıştığımız dönemden bile daha kötü" dedi. Toplu iş sözleşmesi sürecinde daha iyi bir sözleşme için mücadele ettiğini anlatan bir belediye işçisi de sürecin sonunda işten atıldığını aktardı. Bir diğer işçi ise kiralık işçiliğin bugün işçilerin örgütlenmesi önünde büyük bir engel olduğunu belirtti. (Eskişehir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İsrail, Yemen'de Hudeyde limanına hava saldırısı düzenledi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa