29 Eylül 2024 20:14

TYS 50. yılını kutladı 

Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) 50. yılını Cemal Reşit Rey Konser Salonunda düzenlenen etkinlikle kutladı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

1974 yılında, Yaşar Kemal, Aziz Nesin, Bekir Yıldız, Adalet Ağaoğlu, Leyla Erbil, Tomris Uyar, Turgut Uyar, Adnan Özyalçıner, Orhon Murat Arıburnu, Ali Özgentürk, Nihat Behram öncülüğünde yola çıkan Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) 50. yılını kutladı.

Sunuculuğunu Gülsen Tuncer ve A. İlhan Gülek’in yaptığı etkinlik Cemal Reşit Rey Konser Salonunda gerçekleşti. Etkinlikte, Şair Gülsüm Cengiz, Grup Yorum ve Sanat Meclisi’nin gönderdiği mesajlar okundu.

"SAVAŞSIZ SÖMÜRÜSÜZ BİR DÜNYA"

TYS’nin kurucu başkanı Yaşar Kemal’in "Merhaba" adlı şiiri okunduktan sonra Engin Ayça’nın hazırladığı 50. yıl belgeseli izlendi.

Belgesel gösteriminin ardından TYS kurucusu ve Genel Başkanı Adnan Özyalçıner açılış konuşmasını yaptı. Özyalçıner, "Türkiye Yazarlar Sendikası 1974 yılının başlarında, 12 Mart 1971 Askeri Muhtırası’nın getirdiği baskıcı dönemin yaşandığı yıl kuruldu. Yazarlarla, aydınların birçoğunun hapiste olduğu, işkencelere uğradığı, özgür düşünceye baskıların, yasakların sürdüğü yıl... Aynı yıl çıkarılan af yasası, düşünce suçlusu sayılan genç devrimcileri, yazarları, aydınları af kapsamı dışında bırakmıştı. Türkiye Yazarlar Sendikası, öncelikle yaşanan bu sürece örgütlü bir tepki vermek üzere kuruldu” dedi. Türkiye Yazarlar Sendikası’nın bugünkü önemine dikkat çeken Özyalçıner, “Bugün de söz söyleme, yazı yazma özgürlüğümüz elimizden alınıyor. Kitaplar yasaklanıyor, toplatılıyor, şarkılar, türküler susturuluyor. Anayasal hak ve özgürlükler çiğnenerek yazarlar, şairler, sanatçılar, gazeteciler, aydınlar hapse atılıyor, hapiste tutuluyor. Biz yazarlar düşünenlere, gerçeği söyleyenlere, yazanlara yaşatılan bütün bu haksızlıklarla, adaletsizliklerle 50 yıldır savaştık/savaşıyoruz savaşacağız. Açlığın, yoksulluğun, işsizliğin karşısında olduk, her zaman da karşısında olacağız. Diyoruz ki savaşsız, sömürüsüz bir dünyada barış içinde, kardeşçe yaşayalım. Askeri, siyasal, ekonomik tüm savaşların sona ermesi için açlığa, yoksulluğa, şiddete, baskıya, çevre-iklim felaketlerine, nükleer yok olma tehlikesine ve tüm kötülüklere karşı dünyanın bütün kalemleri birleşsin, birleşelim. Çünkü edebiyat, sanat sağaltıcıdır. İnsanın mutlu yaşamasını amaçlar” ifadelerini kullandı.

"PROGRAM ÇEŞİTLİ ETKİNLİKLERLE DEVAM ETTİ"

Konuşmanın ardından sahnede de 50. yılı olduğunu hatırlatan Muzaffer Özdemir türkü söyledi.

Ardından Aziz Nesin’den “Bir Çin Hikayesi” ve Oktay Akbal’dan “Önce Ekmekler Bozuldu” okundu. Okumaların ardından ise Sanat Fabrika’dan dansçı Ekim Deniz Akarslan, Gitarda Ahmet Mete Engin, piyanoda Berzan Bayhan vokal Yağmur Su Özdemir sahnede performanslarını gerçekleştirdi.

TYS ikinci başkanı Mustafa Köz ise Ataol Behramoğlu’dan “Yaşadıklarımdan Öğrendiğim Bir Şey Var”ı okudu. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ödemiş Gölcük alarm veriyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa