29 Eylül 2024 20:53
Son Güncellenme Tarihi: 30 Eylül 2024 11:00

Avusturya'da aşırı sağcı FPÖ seçimi kazandı

Avusturya’da yapılan genel seçimi, resmi olmayan sonuçlara göre aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) oyların yüzde 28,8'ini alarak ülke tarihinde ilk defa birinci sırada tamamladı.

Fotoğraf: Aşkın Kıyağan/AA

Paylaş

Avusturya genel seçimlerine dair kamu yayıncı kuruluşu ORF'in sandık çıkışı anketine göre, genel seçime katılım oranı yüzde 78 olurken, aşırı sağcı FPÖ oyların yüzde 28,8’ini alarak birinci parti oldu.

İktidarın büyük ortağı merkez sağ Avusturya Halk Partisi (ÖVP) yüzde 26,3 ile ikinci, Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) yüzde 21,1 ile üçüncü oldu.

Liberal Yeni Avusturya Partisi (NEOS) yüzde 9,3, oranında ve iktidarın küçük ortağı Yeşiller Partisi de yüzde 8,3 oranında oy aldı.

Bu sonuçlara göre 183 üyeden oluşan ulusal meclise, FPÖ 56, ÖVP 52, SPÖ 41, NEOS 18, Yeşiller ise 16 milletvekili gönderecek.

Meclise girmeyi başaran partilerin hiçbirisi FPÖ ile koalisyon kurmayacağını bildirirken, Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen’in aşırı sağcı Kickl’e hükümeti kurma yetkisi verip vermeyeceği de merak ediliyor.

Aşırı sağcıların seçim zaferi parlamento önünde de protesto edildi.

Batı Avrupa genelinde güvenlik ve göç tartışmalarıyla birlikte ırkçı ve ayrımcı politikalar Avusturya'da halkının önemli bir kesimi ÖVP ve FPÖ gibi partilerin popülist çıkışlarına yöneltti. Yeşiller Partisi, 2019 seçimleriyle ÖVP ile koalisyon ortaklığı yaparak büyük kesimleri hayal kırıklığına uğratırken, SPÖ (Avusturya Sosyaldemokrat Parti) de programıyla ırkçılık sorununa kulaklarını tıkamakta ısrar etti. Göç ve mültecilik konularıyla ilgili sorunların da artmasıyla birlikte meydan, insan hakları ve savaş politikaları karşıtı çözümlerden uzak tartışanlara kalmış durumda.

Avusturya’da 2019’da yapılan genel seçimde, merkez sağ ÖVP yüzde 37,4, SPÖ yüzde 21,2, aşırı sağcı FPÖ yüzde 16,2, Yeşiller yüzde 13,9 ve NEOS ise yüzde 8,9 oranında oy almıştı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Çevre mücadelelerinin avukatı Remzi Kazmaz yargılanıyor 

SONRAKİ HABER

Yaşam hakkı savunucuları Maltepe’den seslendi: “Yaşam kazanacak!”

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa