29 Eylül 2024 22:10

Yaşam hakkı savunucuları Maltepe’den seslendi: “Yaşam kazanacak!”

Yaşam hakkı savunucuları, "Katliam yasası" olarak nitelendirilen 'Hayvanları Koruma Kanunu'nda değişiklik yapılmasına dair kanunun iptal edilmesi talebiyle miting düzenlediler.

Fotoğraf: ANKA

Paylaş

Yaşam hakkı savunucuları,  Yaşatacağız Platformu, Yaşam için Yasa İnisiyatifi, Hayvan Yaşam Özgürlük İnisiyatifi, DİSK, KESK ve Kadın Meclisleri’nin çağrısıyla İstanbul Maltepe’de miting düzenlediler. "Katliam yasası" olarak nitelendirilen 'Hayvanları Koruma Kanunu'nda değişiklik yapılmasına dair kanunun iptal edilmesi talebiyle bir kez daha seslendiler. Açıklamada, “Sorumluluğunu yerine getirmeyen iktidar şimdi faturayı hayvanlara kesmeye çalışıyor” dediler. “AYM yasayı iptal et”, “Susmuyoruz, korkmuyoruz dostlarımızı vermiyoruz” , “öldürme yaşat” sloganlarının atıldığı mitingte "Cinayeti durdur" "Yasayı geri çek, öldürme yaşat", "Köpekleri değil, katilleri topla" dövizleri taşındı.

Basın açıklamasını Yaşatacağız Platformu’ndan Sevcan Çamlıdağ, Dilan Dağra ve Ersin Tek okudu, Platform yaptığı açıklamada adına yasa diyerek katliam fermanını, şiddeti sıradanlaştırmaya çalıştıklarının altını çizerek, “Ancak biz alışmıyoruz! Tek bir dostumuzun dahi zarar görmesine tahammülümüz yok! Yasayı istemeyen %85’iz biz, halkın ta kendisiyiz! Elit saraylardan gelen talimatlarla, gece yarıları yapılan apar topar ahlaksız ve pişkin oylamalarla yasa yapılamaz. Çünkü yasal olan her şey meşru değildir. Tıpkı çocukları, göçmenleri, kadınları, LGBTİ+’ları engellileri, yaşlıları, Kürtleri, Alevileri öldürelim mi diye oylama yapamayacağınız gibi hayvanların yaşamını veya özgürlüğünü de oylama konusu yapamazsınız! Hayvanların tıpkı bizler gibi yaşamaya, özgürce yaşamaya hakkı var. Bu yüzden yaşamak için kimsenin merhametine, vicdanına ihtiyaçları yok. Tarihin bize pek çok kez gösterdiği üzere biliyoruz ki yasalar halk tarafından sokakta yazılır. İşte bizim hayvan dostlarımıza sözümüz var: Biz gerçek bir hayvan hakları yasasını sokakta hep birlikte yazacağız!” ifadelerinde bulundu.

"ÖLÜMÜ REVA GÖREN BELEDİYELER HALKIN ÖFKESİNDEN PAYINI ALACAKTIR"

Miting alanında sık sık hem AKP, hem MHP, hem de CHP için “… elini hayvanlardan çek” sloganı duyuldu. Açıklamada iktidara dair, "Ellerinde 20 yıldır imkan vardı. AKP 2004 yılında kendi çıkardığı kanundaki 'kısırlaştır-aşıla-yerine bırak' modelini uygulayabilirdi. Üretim ve ticareti yasaklayabilirdi, barınak diyerek güzellediği ölüm kamplarını inşa etmek yerine kısırlaştırma seferberliği ilan edebilirdi. Bunlar yapılsaydı birkaç sene içerisinde yüksek dedikleri popülasyon azalabilirdi. Devasa pet shop fuarlarıyla, üreticiler ve yetiştiricilerle hayvan rantını sürdürmeyi durdursaydı, 4 yıl içerisinde yurt dışından nesneymiş gibi 3 milyon köpek satın almasaydı, bu sistemde dönen paradan vazgeçebilseydi yüksek dedikleri popülasyon azalırdı. İfadeleri kullanılırken, CHP’li belediyeler içinse, “Bir yandan “yasaya karşıyız” derken bazı belediyelerinizin AKP’nin gölgesinde nasıl iş pişirdiğini, hatta bazı belediyelerinizin AKP belediyelerinden önce sokaktaki köpekleri toplama kamplarına hapsettiklerini biliyoruz. Sözde “cumhur” için adaylık yarışına giren Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu gibi bazı başkanlarınızın mevcut iktidarın adımlarını nasıl itinayla takip ettiğini biliyoruz. İktidarın bayrağını sallamaya hevesli olan, hayvanlara tecridi ve ölümü reva göreN bu belediyeler halkın öfkesinden payına düşeni alacaktır!" ifadeleri kullanıldı.

“AYM’nin bu yasayı iptal etmesi için bıkmadan usanmadan tüm gücümüzle haykıralım. Bizler biliyoruz, kazanacağız. Er ya da geç kazanacağız. Hayvanlar kazanacak, çocuklar kazanacak, yaşam kazanacak, barış kazanacak!” denilerek miting sonlandırıldı.

ÖNCEKİ HABER

Avusturya'da aşırı sağcı FPÖ seçimi önde götürüyor

SONRAKİ HABER

Fenerbahçe Antalya'dan iki golle ayrıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa