30 Eylül 2024 07:40

Evrensel'in manşeti | Dört koldan hücum

Meclis iki aylık aranın ardından yarın açılıyor. İktidar, Erdoğan-Şimşek programı kapsamında, sermaye bütçesi ve yasal düzenlemelerle dört koldan emeğe yönelik görülmemiş bir taarruz hazırlığında.

Fotoğraf: ANKA

Paylaş

Meclis iki aylık aranın ardından yarın açılıyor. Saray iktidarı, Erdoğan-Şimşek programı kapsamında sermaye bütçesi ve yasal düzenlemelerle emeğe yönelik görülmemiş bir taarruz hazırlığında. Emekçilerin taleplerinin dikkate alınması için ise talepler etrafında birliği güçlendirecek, sendikal bürokrasinin etkisini kıracak adımlar atılması gerekiyor.

Meclisin gündemi yoğun: 2025 bütçesi, emeklilik yaşının 70’e çıkarılması, emeklilik sistemini özelleştirerek kıdem tazminatını yok edecek tamamlayıcı emeklilik sistemi, sermayenin yarım yüzyıllık hayali olan “esnek çalışma”yı kalıcılaştıracak yasal değişiklikler, tepki çeken Öğretmenlik Meslek Kanunu gibi düzenlemeler…

ÖTE yandan lafta “düştü”, “düşüyor” denen enflasyon sofradan bir parça daha çalmaya devam ediyor. Üstelik asgari ücretten sözleşmelere, emekli ve memur maaşlarına yapılacak ücret zamları, hedeflenen enflasyona göre yapılmak isteniyor. Sendika bürokrasisinin ayak sürüme çabaları ise işçi ve emekçilerin öfkesini büyütüyor.

AKP-MHP ittifakı, yasaları çıkarmak için Meclis çoğunluğuna güveniyor. Buna karşı vergide adalette ve insanca yaşanacak ücret başta olmak üzere emekçiler kendi gündemlerinin arkasında birleşerek mücadeleye girerse sermaye partileri zorlanacak, oluşturdukları güçle orantılı olarak talepleri dikkate alınacaktır.

700’DEN FAZLA FEZLEKE MECLİSTE

Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesinin yok hükmünde olduğuna yönelik AYM kararının Genel Kurulda okutulması iktidar tarafından engellenirken, TBMM gündeminde dokunulmazlığın kaldırılması istemiyle hazırlanmış 700'den fazla fezleke bulunuyor.

İDÇ BÜYÜYOR ÜCRETLER KÜÇÜLÜYOR

İzmir Aliağa’da bulunan, Türk Metal’in örgütlü olduğu İzmir Demir Çelik’te (İDÇ) işçiler açılan yeni çelikhane ile birlikte artan iş yüküne karşılık ücretlerde artış olacağı sözü veren patronun sözünde durmamasına tepkili. 1.5 milyon tonluk üretimin yapıldığı çelikhane kapasitesi, yenisiyle birlikte 3.1 milyon tona ulaştı. İşçi alımı yapılsa da kapasitesi iki katına çıkan çelikhaneler yetersiz sayıda işçiyle çalıştırılıyor. 

TERMO TEKNİK İŞÇİLERİ: PATRONDAN DAHA FAZLA VERGİ VERİYORUZ

Çorlu’da bulunan, Özçelik-İş’in örgütlü olduğu Termo Teknik’te işçilerin ücretlerinin neredeyse yarısı yasal kesintiler adı altında kesiliyor. Termo Teknik patronu üretimdeki düşüşü kapatmak için işçileri zorla fazla mesaiye bırakmak isterken, fazla mesai yaptıklarında ücretlerinden daha fazla kesinti yapıldığını belirten işçiler ise baskılara karşın fazla mesaiye kalmıyor. Termo Teknik işçileri, “Biz işçiler patrondan fazla vergi veriyoruz” diyor.

İŞÇİLER İSTİFAYA ÇAĞIRMIŞTI

Kamu işçilerinin ek zam için eylem yaptığı dönemde istifaya çağırdığı Türk-İş Sakarya Temsilcisi ve Demiryol-İş Şube Başkanı Cemal Yaman’ın bir şirketle imzaladığı promosyon anlaşması tepki çekti: Mini golf, bovling, pamuk şeker, Osmanlı macunu, şişme oyun parkı için yüzde 20 indirim!

APTAL YERİNE KOYUYORLAR

Promosyonu sorduğumuz işçiler ise öfkeli: “Eve ekmek götüremiyoruz sendikacılar pamuk şeker diyor. Bu aptal yerine koymaktır”, “İşçiden ne kadar uzak olduklarını gösteriyor”, “Bu paylaşımları yapan sendika başkanının yanındakiler, eylem yapan işçiyi ekmeğiyle tehdit etmişti.”

BAŞKANLAR KURULU TOPLANACAK

Türk-İş’in, Meclisin açıldığı gün yapacağı Başkanlar Kuruluna da seslenen işçiler, “Türk-İş’in eylem kararına uymayan sendikalardan hesap soracak mısınız? İşçilerin dayanacak gücü kalmadı. Ankara mitinginde kürsüyü bize verin de görün, insan içine çıkabilecek sendikacı kalıyor mu?​” dedi.

MHP’NİN KADIN ÇALIŞTAYI RAPORU: ESNEK ÇALIŞMA VE GÜVENCESİZLİK

MHP’nin "Aile Çalıştayı"ndan kadınlara çocuk doğurmak, ‘esnek çalışma’ adı altında güvencesizlik ve düşük ücret düştü.

ÖNCEKİ HABER

İsrail bir günde 4 ülkeye saldırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa