30 Eylül 2024 10:07
Son Güncellenme Tarihi: 30 Eylül 2024 19:27

Sinan Ateş davasında sabaha kadar ara verildi: "Davayı kapatmaya çalışıyorlar"

Sinan Ateş cinayeti davasında yarın sabah 09.00'a kadar ara verildi. Dava çıkışı Kemal Kılıçdaroğlu ve Ayşe Ateş beraber açıklama yaptı.

Sinan Ateş | Fotoğraf: DHA

Paylaş

Eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş cinayeti davasında yarın sabah 09.00'a kadar ara verildi.

Dava çıkışı CHP 7. Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Ayşe Ateş beraber açıklama yaptı.

Ayşe Ateş, duruşmaya ilişkin şunları söyledi:

"HIZLI BİR ŞEKİLDE DAVAYI KAPATMAYA ÇALIŞIYORLAR"

"Sayın Genel Başkan geldi ve bizi yalnız bırakmadı. Duruşmada yanımızda oldu. İlk günden beri destek veriyor. Beklediğimiz gibi oldu aslında. Hızlı bir şekilde davayı kapatmaya çalışıyorlar. Sanırım yarın tutukluların cezasının tamamını bitirecekler. Ancak bizim için en ağır cezayı da verseler bunlara tatmin edici olmayacak. Çünkü asıl yargılanması gereken azmettiriciler yani aslında gerçek katiller diyebileceğimiz bu şahıslar dışarıda elini kolunu sallayarak geziyor. O diğer 17 kişilik dosya da devam ediyor. Kaldığı yerden mücadelemiz devam ediyor. Ümidimiz odur ki diğer dosyayla ilgili de yargılamanın en hızlı biçimde yapılması ve gerçek azmettiricilerin de adil bir şekilde yargılanması."

"GERÇEK KATİLLER GÜN YÜZÜNE ÇIKINCAYA KADAR MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ"

Cinayetin asıl faillerinin gizlediğini belirten Kılıçdaroğlu ise konuşmasında şunları kaydetti:

"Gerçek azmettiriciler. Az önce Ayşe Hanım söyledi. Annesi de aynen şu cümleleri kullandı, 'Benim oğlumun katilleri dışarıda'. Yani salonda değil, dışarıda. Dolayısıyla gerçek katillerin bulunması ve yargının önüne çıkarılması lazım. Ayşe kardeşim hiç üzülmesin. Sonuna kadar mücadele edeceğiz. Adalet gerçekleşinceye kadar, gerçek katiller yani talimatı verenler gün yüzüne çıkıncaya kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Elbette de bu sadece benim görevim değil. Bu ülkede yaşayan 85 milyon insanın ortak görevi olmak zorundadır. Medya da bu konuda üzerine düşeni yapıyor. Görevini yerine getiriyor ama dosya bilinçli olarak karartılmak isteniyor. Asıl failler gizleniyor. Asıl faillerin kim olduğunu aslında hepimiz biliyoruz. Ama yargının önüne çıkmaları ve bu kararı niçin verdiklerini, 'Sinan Ateş'in kaleminin kırılması gerekiyor' diyenlerin kim olduğunu artık Türkiye'nin bilmesi gerekiyor. Bunun için mücadele edeceğiz." 

Ülkü Ocaklarının Eski Genel Başkanı Sinan Ateş’in Ankara’da silahlı saldırı sonucu öldürülmesine ilişkin görülen davanın duruşmasında "Sinan Ateş'i öldüren kurşunlar sadece tetikçiden çıktı" raporunu hazırlayan bilirkişi hakkında "soruşturmaya yer yok" kararı verildi. Duruşmada konuşan anne Saniye Ateş, "Benim oğlumun katilleri dışarıda” diyerek MHP yönetimini suçladı. Duruşmayı takip eden CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Ayşe Ateş ile birlikte yaptığı açıklamada "Esas azmettiricilerin bir kısmı gizlilik kararı olan diğer dosyada, ki o dosyaya ‘aman takipsizlik verin’ baskıları var. Buradan bir daha sesleniyoruz; Cumhur İttifakı sürecek diye bir cinayeti üstü örtülü bırakmayın" dedi.

Eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş, 30 Aralık 2022 tarihinde Ankara’nın Çankaya ilçesindeki Çukurambar semtinde uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmişti. Ateş’in öldürülmesine ilişkin 12’si tutuklu toplam 22 sanığın yargılandığı dava Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesinde görülüyor. Duruşmayı Eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da takip etti. Güvenlik önlemlerinin artırıldığı duruşmaya, turkuaz basın kartı olmayan gazetecilerin girmesine engel çıkarıldı. 

KOVUŞTURMANIN GENİŞLETİLMESİNE RET

Mahkeme kovuşturmanın genişletilmesi taleplerini reddetti.

Ardından beyanlara geçildi. Sinan Ateş’in annesi Saniye Ateş, “Oğlumun katilleri dışarıda, bunlar para için yaptılar bunu. Onlara bu parayı verip benim oğlumu öldürenler dışarıda” dedi. Saniye Ateş sanıklara beddua ederken “amin” diyen kişi mahkeme başkanının talimatıyla tutanak tutularak dışarı çıkartıldı.

MHP YÖNETİCİLERİNİN DAVAYA DAHİL EDİLMESİNİ İSTEDİ

Abla Selma Ateş de azmettiricilerin en tepede olduğunu söyledi. MHP yönetimini suçlayan Ateş, “İzzet Ulvi Yönter, Semih Yalçın, Olcay Kılavuz, Ahmet Yiğit Yıldırım’ın davaya girmesini istiyoruz. Başka Sinan Ateşler öldürülmesin. Gerçek suçlular cezasını çekmek zorunda. Neden öldürüldü ortaya çıksın istiyoruz” diye konuştu.

"SORUŞTURMA YARGILAMADAN DAHA EKSİK"

Sinan Ateş ailesinin avukatı Şeyda Şahin ise şöyle konuştu: “Ankara’nın ortasında organize bir şekilde Sinan Ateş’in öldürülmesinin üzerinden 1 yıl 9 ay geçti. Eksik yargılamalar, yargılananların cüreti potansiyel suçluları cesaretlendirecek olmalı ki bir polisimiz öldürüldü. Taleplerimizi sunduk, hepsi reddedildi. Yargılama eksiktir ancak delil sunması gereken soruşturma süreci çok daha eksiktir.”

TUTUKLU SANIK AVUKATLARINDAN "DURUŞMA KAPALI YAPILSIN" TALEBİ

Duruşma salonunda mahkeme tarafından kendisine söz verilenler dışında kimsenin konuşmaması konusunda uyarıda bulunuldu. Mahkeme Başkanı, Mustafa Ensar Aykal’ın avukatının duruşmanın kapalı yapılmasına karşı dilekçe verdiğini kaydederek, mahkeme heyetinin talebi oy birliğiyle reddettiğini bildirdi.

AVUKATI DAVADAN ÇEKİLDİ

Sinan Ateş’in Avukatı Ali Yücel mazeret bildirmeden davadan çekildi.

Duruşmada sanıkların avukatlarının beyanları alındı. Doğukan Çep’in avukatı Emine Tosun, “Ben herkesin huzurunda bu bilirkişiyi tebrik etmek isterim, kendisi insanüstü bir tutum göstermiştir. Selman Bozkurt’un dahil bu bilirkişi raporunu okurken kahkaha attığını düşünüyorum çünkü Selman Bozkurt solundan değil sağından vurulmuştur. Ben söz konusu bilirkişi hakkında da suç duyurusunda bulundum ve bu bilirkişi raporunun reddedilmesini talep ediyorum" şeklinde konuştu. Tutuklu sanık Mustafa Ensar Aykal’ın avukatı Aziz Bingöl de söz konusu bilirkişi raporuna itiraz etti. Süleyman Kavak, kovuşturmanın genişletilmesi talebini yineledi.

BİLİRKİŞİ HAKKINDA "SORUŞTURMAYA YER YOK" KARARI

Mahkeme Başkanı, dava dosyasına son olarak hazırlanan ve “Sinan Ateş’i öldüren tüm kurşunların tetikçi Eray Özyağcı’nın silahından çıktığına” yönelik tespiti yapan bilirkişi hakkında soruşturma açıldığını ancak Başsavcılık tarafından "soruşturmaya yer olmadığına" karar verildiğini bildirdi. 

"TASARLAYARAK ÖLDÜRMEDİM" SAVUNMASI

Duruşmada tutuklu sanıkların esas hakkındaki savunmalarına geçildi. Eray Özyağcı, Ateş’i tasarlayarak öldürmediğini iddia etti.

Silahlı eylemi organize eden ve azmettirici olarak yargılanan tutuklu sanık Doğukan Çep de "Vereceğiniz her türlü karara saygılı ve de razı olduğumu bilmenizi isterim. Gönül ister ki olguya göre karar verilmesidir. Gönlüm rahat vicdanım rahat. Ben Ankara’ya kimseyi öldürmeye göndermedim, gönderirsem gönlüm rahat olmazdı. Çünkü ben birinin ölüm emrini vermiş olacaktım. Bunu da yapsaydım zaten derdim ki 'Evet ben bunu öldürmeye gönderdim' derdim. Delikanlı gibi söylerdim daha önce de söyledim" savunmasını yaptı.

Olayda motosikleti kullanan tutuklu sanık Vedat Balkaya da Bu olay benim gözümde basit bir alacak verecek meselesi, bunun ötesine geçmeyeceğini ben kendimce düşünüyordum. Fakat bunların olabileceğini, bu tür bir elim olaya dönüşebileceğini ben düşünemedim. Bu yüzden plakayı kapatma ihtiyacı da duymadım" iddialarını dile getirdi.

Tutuklu sanıklardan eski Ülkü Ocakları Genel Merkez Yöneticisi Tolgahan Demirbaş da savunmasında şunları öne sürdü:

"Olaya karışanları tanımıyorum. Maktul ile herhangi bir husumetim yoktur. Benim azmettirici olduğumla ilgili bir delil bile yoktur. Kimse de buna inanmıyor Sayın Savcı dışında. Gözaltına alındığım sırada 4 kişinin adı sorulduğunda emniyette hiçbirini tanımadığımı söyledim, telefonumun şifresini verdim. Bir camiayı karalamak için telefonumun aparat haline geleceğini bilemedim. Azmettiricilikle ilgili tek bir soru bile sorulmadı. Siyasi parti üyeliğim soruldu. Bana ağırlaştırılmış müebbet istenmesini anlamak mümkün değil. Doğukan ve Tolgahan’ın plan yaptığı söyleniyor ama herhangi bir delil yok. Ben müebbet ceza istenecek herhangi bir suça bulaşmadım. Eray Özyağcı'nın tutuklandığını televizyondan öğrendim. Hatta buna sevindim, olayın failleri yakalandı ben özgür kalacağım diye."

Duruşmaya 15 dakika ara verildi.

ÖZEL: DOSYAYA "TAKİPSİZLİK VERİN" BASKILARI VAR

Duruşmayı takip eden CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Sincan Cezaevi Kampüsü önünde, yanında Ayşe Ateş ile birlikte basın açıklaması yaptı.

"Esas azmettiricilerin bir kısmı gizlilik kararı olan diğer dosyada, ki o dosyaya ‘aman takipsizlik verin’ baskıları var" diyen Özel şunları söyledi:

"Orada Olcay Kılavuz ve çok sayıda siyasi var. Tabii bir kısmı Ankara’da bir genel merkezde oturuyorlar. Onlar o dosyada yok. O dosyaya takipsizlik verip bu dosyadaki tetikçilere de belli cezalar verip uyuşturucu satıcısı, gençleri zehirleyen, kimi nasıl öldürdüklerini övünerek anlatan haysiyetsizler para karşılığı yatarlar. Öbür dosyadaki bağlantıları da koparıp kendileri görevlerine devam etmeye çalışıyor. Buradan tüm halkımıza sesleniyorum; yüz yıllık Cumhuriyetin başkentinde bir cenaze var, orada duruyor. O cenazenin defnedilmiş olması, o kanı yerden kaldırmıyor. Eğer siz buradaki 3-5 torbacı katile ceza verip, aracıları görmezden gelip, esas azmettiricilere gerekli cezaları verip hukuken cezalandırmazsanız bu iş olmaz. Buradan bir daha sesleniyoruz, bu adalet ne zaman tecelli edecek? Cumhur İttifakı sürecek diye bir cinayeti üstü örtülü bırakmayın" dedi.

Temmuz ayındaki son duruşmada, sanıklardan Mehmet Yüce, Erdem Karadeniz, Osman Bayraktar, Zekeriya Asarkaya, Hakan Saraç, Ufuk Köktürk, Aytaç Ataç, Caner Günay, Umut Ersoy ve Alper Atay tahliye edilmişti. 

AYŞE ATEŞ: BU DOSYA DIŞINDA BİZİM BİLMEDİKLERİMİZ VAR

Sinan Ateş'in eşi Ayşe Ateş, duruşma öncesi ANKA Haber Ajansı'na konuştu. Ateş, "Bu duruşmalardan beklentim şu; mevcut yargılananlarının tamamının hak ettiği cezayı alması, adil bir şekilde yargılanması. Ancak her ne olursa olsun bu mahkemeden çıkan sonuç, bizi tatmin etmeyecek. Çünkü dosyası ayrılan, içerisinde azmettiricilerin ve siyasi bağlantıların da olduğu 17 kişilik bir dosya var. Bu dosyanın da dışında bizim bilmediklerimiz var. Asıl o dosyanın iddianamesi yazılıp, oradaki şahısların da suçluların da adil bir şekilde yargılanması gerekiyor. Ancak onlar da yargılanıp hak ettikleri cezayı aldığında bizim içimiz huzura erecek” dedi.

Sinan Ateş cinayetine ilişkin geçen günlerde çıkan bilirkişi raporunu da değerlendiren Ateş, "İlk bilirkişi raporu da bu yöndeydi. Yani Sinan'ı Eray öldürdü. Kiralık katil Eray öldürdü. Bu kameralarda da açık bir şekilde görülüyor. İlk yazılan bilirkişi raporlarında da var. Bu raporu kabul etmediler, çünkü işlerine gelmedi. Ama bir değil bin rapor da yazdırsalar, başka başka bilirkişiler de toplasalar aynı şey. Gerçeği değiştiremezler" diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İstanbul Rize Masası'ndan burs desteği

SONRAKİ HABER

İsrail, Beyrut’ta bir binaya saldırdı: FHKC'nin 3 yöneticisi öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa