30 Eylül 2024 13:22

CHP'den sağlık çalıştayı: Koruyucu sağlık politikaları güçlendirilmeli

"Birinci Basamak ve Koruyucu Sağlık Hizmetleri Çalıştayı" düzenleyen CHP, “Koruyucu sağlık politikaları güçlendirilmeli” dedi.

Fotoğraf: Evrensel 

Paylaş

CHP, Çankaya Belediyesi Zübeyde Hanım Sosyal Tesislerinde "Birinci Basamak ve Koruyucu Sağlık Hizmetleri Çalıştayı" düzenledi. Çalıştaya CHP Genel Başkanı Özgür Özel, TTB MK Başkanı Prof. Dr. Alpay Azap ile MK üyeleri, Ankara Tabip Odası Başkanı Dr. Mine Coşkun, CHP Sağlık Alanından Sorunlu Genel Başkan Yardımcısı Dr. Zeliha Aksaz Şahbaz'ın yanı sıra çok sayıda genel başkan yardımcıları, parti PM üyeleri ile sağlıkçı milletvekili, Türk Eczacılar Birliği Başkanı Arman Üney, Türk Veteriner Hekimleri Birliği Prof. Dr. Murat Arslan, tabip odaları başkanları ile hekim sendikalarından temsilcileri katıldı.

Çalıştay CHP'nin Sağlık Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Dr. Zeliha Aksaz Şahbaz'ın açılış konuşması ile başladı. Ardından söz alan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, artık sorunların tespitinden çok nasıl düzeltileceği konusunda somut adımlar atmanın vaktinin geldiğini ifade etti. Seçimlerden birinci parti olarak çıkmanın verdiği sorumlulukla, ücretsiz sağlık hizmeti için mücadele edeceklerini söyledi.

Sağlık alanının yapıca en derin sorunların olduğu bir alan olduğunu ifade eden Özel, “Herkes her yere başvurabilecek diye bir övünç ile başlayan süreç bugün herkes her yere başvurabildiği için bir sorun olarak sürüyor" dedi. 

"TEMEL HEDEFİMİZ KORUYUCU SAĞLIK"

Ülkenin ekonomik durumuna dair de konuşan Özel, “Bu kriz bugün sağlık ve eğitimde kriz halinde sürüyor. Temel hedefimiz koruyucu sağlık hizmetlerinin uygulanabilir olmasıdır. Temel hedeflerimizden biri de hastanelerin kamulaştırılması olacaktır" diye konuştu. Özel konuşmanın devamında iktidar olduklarında bu salonun ortak mutabakatının Türkiye'nin sağlık politikaları olacağının sözünü verdi.

TTB BAŞKANI AZAP: SDP KALİTEDEN NİTELİKTEN GÖTÜRDÜ

TTB Başkanı Prof. Dr. Alpay Azap, "Sağlıkta Dönüşümün yıkıcı etkileri ile karşı karşıyayız. Cepten harcamaların öngörüldüğü bir projeydi Sağlıkta Dönüşüm Programı (SDP), maalesef öyle de oldu. Sağlıkta Dönüşüm Programının kaliteye, niteliğe önem vermeyen bir programdı, itirazımız da bu kısmınaydı" dedi. Nüfusun çok üstünde bir sayının acillere başvurduğunu, bunun dünyada örneğinin olmadığını ifade eden Azap, "Tıp Fakültelerinin niteliği düştü. Nüfusa bize benzer Almanya'da sadece 48 tıp fakültesi var. Hakeza asistan sayıları arttı. Asistanlar hocalarını, hocaları asistanlarını tanımıyor. En nihayetinde bu durum sağlık emekçilerini, yapılan işi değersizleştiriyor” diye konuştu.

ŞİDDET, TATMİNSİZLİK, HEKİM GÖÇÜ VE MESLEĞE YABANCILAŞMA...

Bugün yaşanılan en önemli sorunun sağlıkta şiddet olduğunu ifade eden Azap, "Sadece yasa ile de çözülecek bir mesele olmadığını biliyoruz şiddetin. Ancak biz bunun anlaşılması için çaba harcıyoruz. Sizden de bu konuda çaba harcamanızı rica ediyoruz. Bir başka sorun hastaları muayene süreleri. Bu sorun beraberinde başka sorunlar getiriyor. Tüm bunların sağladığı başka bir sorun var o da mesleğe yabancılaşma, hekim göçü ve tatminsizlik. Yapılması gereken birinci basamağın güçlendirilmesi, yitirilen değeri yeniden ortaya koymak, koruyucu sağlık hizmetlerin artırılması, aşı reddi sorunu ile mücadele etmektir." diye konuştu. Birinci basamak sunan sağlık emekçilerinin sayıca az olduğunu ifade eden Azap, "orada da ciddi bir tükenmişlik var, sayıca artırılması ve elbette kamu binalarında hizmet veren birimler haline getirilmesi ve sevk zincirinin hayata geçirilmesi gerekiyor" dedi. 

Sağlıklı Kentler Birliği ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay da yerel yönetimlerin sağlığın hangi alanında neler yapmasına dair konuştu. Tugay, yerel yönetimlerin yaptığı hizmetlerin birinci basamak hizmetlere katkı sağladığını söyledi. Sağlığı bir hak olarak gördüklerini ifade eden Tugay, yerel yönetimlerin sağlığın önemli bir unsuru olan iyilik halini desteklediğini ifade etti.

CHP BİRİNCİ BASAMAĞA NASIL BAKIYOR?

CHP Bursa Milletvekili Halk Sağlığı Profesörü Dr. Kayıhan Pala ise CHP'nin birinci basmağa nasıl baktığını anlattı. "Birinci basmağa gelirken adım adım sağlığı nelerin belirlediğine bakmak gerekir. Birçok şey var ancak en temel kriter kişinin dünyaya gözünü açtığı sosyal sınıftır. Klinik bakımın sağlığın belirleyicileri içerisindeki oranı yüzde 20'dir. Birinci basmakta erken dönemde hastalıkların önlenmesi, rehabilitasyon, palyatif bakıma kadar giden ve toplumun tamamını kapsayan bir sağlık anlayışıdır. Neoliberal sağlık reformları sağlığın hak olmaktan çıkartılması kavramını karşımıza getirdi" dedi.

Belli temel değerler üzerine kamucu ve herkese eşit, ücretsiz ve nitelikli sağlığın sunulmasının önemlidir diyerek devam eden Pala, "Birinci, ikinci ve üçüncü basamaklı bir sevk zincirinin hayata geçirilmesini istiyoruz" diye ekledi. Pala, en altta Sağlık Evi, üstünde Halk Sağlığı Merkezleri ve onun üstünde de Gündüz Hastanelerinin konulduğu bir yapıyı ortaya koymak istediklerini ifade etti.

Toplumun giderek yaşlandığını ifade eden Pala, yaşlıların sağlıklarını izleyen bir politikaya da ihtiyaç olduğunu söyledi. Okul sağlığı hizmetlerini birinci basamağın bir parçası olarak gördüklerini ifade eden Pala, bir sorunu etken saptamak açısından, okul çağı çocuklarının kapsamlı sağlık taramalarından geçirilmesinin önemli olduğunu söyledi. Okullarda ücretsiz yemeğin verilmesinin elzem olduğunu dile getiren Pala, ardından sağlıkta şiddete dair konuştu, "SABİM kaldırılacak" dedi. 

İlk yarısında konuşmaların yer verildiği çalıştay atölyelerle devam edecek. (Ankara/ EVRENSEL) 

ÖNCEKİ HABER

Amsterdam'da İsrail'in Filistin ve Lübnan'a saldırıları protesto edildi

SONRAKİ HABER

Furkan Apartmanı aileleri istinafa başvurdu: Adalet istiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa