30 Eylül 2024 13:39

Germencik’te JES borusu patladı | Şirket köylüye “Ağaçlar kurursa fidan dikelim” teklifinde bulundu!

Aydın Germencik’te bir JES borusu patlaması daha yaşandı. Meydana gelen boru patlamasında zeytin ve incir ağaçları ağır metalli sıcak jeotermal akışkanı ile adeta haşlanarak zarar gördü.

Fotoğraflar: Bekir Sanlı | Kolaj: Evrensel

Paylaş

Özer AKDEMİR
Aydın

Son yıllarda adeta jeotermal enerji santrali (JES) çöplüne dönen Aydın Germencik’te bir JES borusu patlaması daha yaşandı. Meydana gelen JES borusu patlaması yaklaşık 10 dönümlük bir incir zeytin bahçesinde etkili olurken, zeytin ve incir ağaçları ağır metalli sıcak jeotermal akışkanı ile adeta haşlanan köylüye JES şirketinin teklifi ise “bu kadar da olmaz” dedirtti!

ZEYTİN VE İNCİR AĞAÇLARI HAŞLANDI!

Germencik İlçesi Mursallı köyü yakınındaki Kanlı Bahçe adlı bölgeden geçen kadastral yolun altındaki JES borusu geçtiğimiz cuma gün patladı. MAREN Enerji şirketine ait borudan çıkan sıcak akışkan çevredeki incir, zeytin bahçelerinin içine aktı. Yaklaşık 23 dönümlük bir zeytin-incir bahçesinde etkili olan akışkan, bahçenin 10 dönüme yakın bölümündeki ağaçları adeta haşladı.

JES ŞİRKETİNDEN DALGA GEÇER GİBİ TEKLİF

Gazetemize konuşan incir-zeytin bahçesinin sahibi Bekir Sanlı, patlayan sıcak su borusunun incir-zeytin bahçesindeki 60-70 ağacı etkilediğini belirterek, 60-70z ağacın dibinde sıcak su vardı. Şirkete durumu bildirdik. Bize ağaçlarınız kurursa yerine fidan dikelim diyorlar dalga geçer gibi! 50-100 yıllık ağaçlar fidana kaldı! Biz de dilekçeler verdik, emniyete şikayet yaptık, Germencik Belediyense gidiyoruz bugün. Ayrıca İlçe Tarım’dan bilirkişi gelip bugün bahçeye bakacak. CİMER’e kadar yazdık. Hakkımızı arayacağız” dedi.

“ŞİRKETLER BU KADAR PERVASIZCA DAVRANABİLİYOR”

Konuya dair görüşlerini aldığımız Germencik Çevre Derneği yöneticisi Mehmet Güngör ise JES borusunun patlayarak bahçelere dağıldığı yerin Kurtuluş Savaşında, Yunan işgali sırasında 90’a yakın yurttaşın kurşuna dizildiği Kanlı Bahçe mevkii olduğunu aktardı.

MAREN Şirketine zamanında verilen izinlerle kadastral yolun altından JES borusu döşendiğini belirten Güngör, “Sonuçta yıllardır karşı çıktığımız ve uyardığımız JES facialarından birisi daha yaşandı geçenlerde. Borunun patlaması sonrası zehirli ağır metaller taşıyan sıcak akışkan incir-zeytin bahçelerine aktı. Bahçenin sahibi gerekli hukuksal süreçleri başlattı. Zararlarının karşılanmasının yanı sıra, yolun kazılıp boruların kaldırılmasını hatta MAREN Şirketinin mühürlenerek kapatılmasını istiyorlar” dedi.

Şirketin bahçe sahibi köylüye “ağaçlarınız kurursa fidan dikeriz” teklifini de değerlendiren Yüksel, “Şirketler bu kadar pervasızca davranabiliyor. Adeta vatandaşla dalga geçilebiliyorlar. Vatandaşın düşürüldüğü durum ortada” diye konuştu.

BÖLGEYE BİR JES PROJESİ DAHA

Önümüzdeki günlerde bölgede başka JES projeleri için de ÇED Toplantıları yapılmak istendiğini dile getiren Güngör, “Bunlardan birisi de İzmir Aydın il sınırında Selçuk ilçesine bağlı Havutçulu köyü yakınında. RAMA adlı bir şirket zeytinlik ve ormanlık alanda JES kuyusu açmak istiyor. Bu projeyi iki defa hukuksal yönden engellemiştik” dedi.

“GÖZ DOKTORU ŞİRKET PATRONU MAHKEME KARARLARINI GÖREMİYOR”

Şirketin projesine karşı, yedi yıl önce ilk geldiklerinde açılan davada mahkemenin ‘telafisi imkansız zararlar verir’ diye projeyi iptal ettiğini kaydeden Güngör şunları söyledi; “İkinci kez geldiklerinde Selçuk Belediyesi, Havutçulu köyündeki vatandaşlar ve muhtarlarla birlikte bir dava daha açıldı. O davayı da vatandaşlar kazandı. Üçüncü kez geldiklerinde öyle büyük bir tepki gördüler ki vatandaştan şirket projeyi ertesi gün çekme kararı aldı. Şimdi projeyi revize ettik diye tekrar geliyorlar. İşin enteresan tarafı şirketin sahibi operatör göz doktoru birisi görünüyor. Ne hikmetse göz doktorumuz hukuk kararlarını göremiyor! Bizler bu kararları gözlerine sokmak için vatandaşlarla yeniden, kararlı bir şekilde mücadeleye devam edeceğiz.”

ÖNCEKİ HABER

50 Cent'ten Puff Diddy belgeseli: Saldırı ve istismar suçlamaları Netflix’te olacak

SONRAKİ HABER

İsrail Gazze'de Filistinli bir gazeteciyi daha öldürdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa