30 Eylül 2024 12:08

Taraftarsız final, isimsiz salon: Erdoğan katılıyor diye final maçına bilet satışı yapmadılar

Fenerbahçe ve Anadolu Efes arasında oynanan 37. Erkekler Cumhurbaşkanlığı Kupası finalinde, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımı nedeniyle biletler satışa çıkarılmadı.

Fotoğraf:

Esra Bilgin/AA

Paylaş

Basketbolda 37. Erkekler Cumhurbaşkanlığı Kupası, Fenerbahçe’yi 83-82 yenen Anadolu Efes’in oldu. Ancak Efes’in galibiyetinden daha çok konuşulan ise, Basketbol Gelişim Merkezinin açılış törenine de dönüştürülen final ve bu finale taraftarların alınmaması oldu.

Final pazar akşamı Abdi İpekçi Spor Salonu'nun yıkılarak yerine yapılan Basketbol Gelişim Merkezinde gerçekleşti. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan başta olmak üzere Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Hidayet Türkoğlu’nun katıldığı maçta taraftarlara bilet satışı yapılmadı.

TARAFTAR YOK, TÜGVA VAR

Erdoğan, maç öncesi yaptığı konuşma ile finali siyasi bir şova çevirirken AKP’li kimi vekillerin de katıldığı karşılaşmaya iki takımın taraftarı da alınmadı. Taraftarlara satılmayan biletlerin kimlere verildiği bilinmiyor ancak sosyal medyaya yansıyan kimi örnekler de var. İktidara yakınlığı ile bilinen dinci vakıf TÜGVA’nın Üsküdar temsilciliğinin, X hesabından yapılan paylaşıma şu not düşülmüş: 37. Erkekler Cumhurbaşkanlığı Kupası’nda Fenerbahçe Beko ile Anadolu Efes karşılaşmasını izledik. Basketbol Gelişim Merkezi, İstanbul’a çok yakıştı, yeni nesil basketbol burada yükselecek!”

TÜGVA’cıların bu paylaşımı, taraftarlara satışa çıkmayan biletlerin kimlere verildiğine ilişkin bir ipucu veriyor.

KORKU BOŞUNA DEĞİL

Final gecesi taraftarlara bilet satmama kararı ise boşuna değil, Erdoğan iktidarının protesto korkusunun bir geçmişi var. Galatasaray’ın Mecidiyeköy’deki Ali Sami Yen Stadı’nın yerine Seyrantepe’de inşa edilen yeni stadyumun açılış töreni, Erdoğan’ın tribünler tarafından ıslıklanarak açılışı terk etmesine sahne olmuştu. 2016 yılına gelindiğinde ise Erdoğan iktidarı biraz daha deneyimliydi, Beşiktaş’ın yeni stadyumunun açılış törenine taraftarlar alınmamış, Erdoğan içeride konuşurken dışarıdaki taraftarlara biber gazıyla müdahale edilmişti.

ABDİ İPEKÇİ İSMİ KALDIRILDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan 28 Temmuz 2023’te spor kompleksinin şantiyesini ziyaret etmiş ve burada yaptığı açıklamada, “Abdi İpekçi Basketbol Gelişim Merkezi, 24 saat yaşayan bir spor kompleksi olarak ülkemize hizmet edecek. 1.5 yıl önce inşasına başladığımız merkezi, 2024'ün mart ayında Türk basketbolunun hizmetine sunmayı planlıyoruz" demişti. Açılış, eylül sonuna nasip oldu ancak Erdoğan’ın açıklamasında dikkat çeken ise yeni açılacak spor kompleksinin “Abdi İpekçi Basketbol Gelişim Merkezi” olarak telaffuz edilmesiydi.

Temeli 1979 yılında atılan spor salonuna, aynı yıl suikast sonucu öldürülen Gazeteci Abdi İpekçi’nin ismi verilmişti. Salonun yıkılması ve yerine yenisinin açılması planlanırken var olan Abdi İpekçi ismi ise bir anda ortadan kayboldu. Protesto korkusu ile taraftara bilet satmayan Erdoğan iktidarı, Abdi İpekçi ismini de bir çırpıda çıkarıverdi salondan. (SPOR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Muhtemel eğitim süresi geriliyor: 3 yılda yüzde 4.78 azaldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa