Bildirici'nin eleştiri yazıları incelendi: Yeni Şafak, Türkiye ve Sabah etik ihlalinde zirvede
Faruk Bildirici’nin son 5 aydaki eleştiri yazıları Journo'dan Sakine Orman tarafından incelendi. Bildirici'nin etik ihlali nedeniyle en sık eleştirdiği haber kuruluşları Yeni Şafak, Türkiye ve Sabah.
Ekran görüntüsü, farukbildirici.com'dan alınmıştır.
Faruk Bildirici’nin “Medya Ombudsmanı” adlı köşesinde son 5 ayda eleştirdiği haber kuruluşlarını ve bu yazılara konu olan etik ihlalleri Journo.com.tr’den Sakine Orman inceledi. Eleştirilen haber kuruluşları arasında Yeni Şafak, Türkiye ve Sabah birinciliği paylaşıyor. Eleştiri konularının başında ise "araştırmada eksiklik", "nefret söylemi" ve "hedef gösterme" geliyor. Bu bulgular hakkında konuşan Bildirici, etik ihlallerin Türkiye’deki hemen her haber kuruluşunda görülebildiğini, ancak iktidar medyasında daha fazla olduğunu söyledi.
Yeni Şafak, Bildirici’nin en sık eleştirdiği haber kuruluşları arasında yer alıyor. Bazı haberlerinde tekrar eden etik ihlaller dikkat çekiyor. Faruk Bildirici'nin dört ayrı yazısında, gazetenin iki kez “çifte standart ve taraflılık” yaptığını, iki kez de “hedef gösterme ve nefret dili kullanma” gibi etik ihlallerde bulunduğu görülüyor.
SABAH, TÜRKİYE VE AKŞAM
Hürriyet gazetesinde "Okur Temsilciliği" (Ombudsman) yapan deneyimli gazeteci Faruk Bildirici, medya eleştirilerini kişisel internet sitesindeki “Medya Ombudsmanı” köşesi başta olmak üzere çeşitli yayınlarda sürdürüyor. Eleştirilerde, medya ortamında yaşanan siyasi baskılar, iktidar-medya ilişkileri, kutuplaştırıcı dil ve manipülasyon gibi ana temalar yer alıyor.
1 Nisan-18 Eylül 2024 tarihleri arasındaki yazılarında Bildirici’nin en sık eleştirdiği haber kuruluşları Yeni Şafak, Sabah, Türkiye, Anadolu Ajansı ve Akşam. İncelenen 25 köşe yazısında, bu haber kuruluşlarının yanı sıra, Cumhuriyet ve BBC’nin de etik ihlalde bulunduğu görülüyor. Eleştiriler arasında ise “Çifte standart/taraflılık”, “Araştırmada eksiklik/tembellik”, “Haber öğelerinin eksikliği/eksik bilgi vermek”, “Nefret söylemi üretme” ve “Nefret dili kullanma” ilk sıralarda yer alıyor.
Özellikle, haberlerde tarafsızlık ilkesine uymamak ve eksik ya da yanlış bilgi vermek, Bildirici’nin en çok eleştirdiği konular arasında. Bu temaların yanı sıra, gazetecinin polis ya da devlet elemanı gibi davranması ve tık haberciliği yapma da karşımıza çıkıyor.
"HER YANDA İHLAL GÖRÜNÜYOR"
Bildirici bulgularda iktidar medyasının ağırlıklı olduğunu belirtirken, daha geniş bir dönem incelendiğinde muhalif medyanın da eleştiri kapsamına girebildiğine dikkat çekiyor ve şöyle diyor: “Zira ülkemizde etik ihlaller, bir tarafa özgü bir sorun değil. İktidar medyasında daha fazla ama hemen her yanda görülebiliyor. Ben de gördüğüm ya da okur ve izleyicilerin bana ilettiği yayınlardaki etik ihlalleri dile getirmeye çalışıyorum. Amacım yanlışlardan arınmak ve daha kaliteli gazetecilik yapılması." (MEDYA SERVİSİ)