Lübnan sınırında işgal hareketliliği: İsrail ordusu kara operasyonları yapıyor

İsrail ordusunun topçu atışlarıyla bombalamaya başladığı Lübnan'ın güneyinde el-Vezzani sınır bölgesinin karşısındaki Abel el-Kamh beldesi yönünde hareket eden askeri araç sesleri duyuldu.

İsrail askeri araçlarının, kara saldırıları çerçevesinde, Lübnan sınırına hareket etmeye başladığı bildirildi.
AA muhabirinin görgü tanıklarından aldığı bilgiye göre, İsrail ordusunun topçu atışlarıyla bombalamaya başladığı Lübnan'ın güneyinde el-Vezzani sınır bölgesinin karşısındaki Abel el-Kamh beldesi yönünde hareket eden askeri araç sesleri duyuldu.
Görgü tanıkları, çok sayıda askeri araç uğultusunu duyduklarına vurgu yaparak, İsrail topçularının da el-Vezzani sınır bölgesini topçu atışlarıyla vurduğunu kaydetti.

30 Eylül 2024 22:11
Son Güncellenme: 30 Eylül 2024 23:48
00:39

LÜBNAN SAĞLIK BAKANLIĞINDAN AÇIKLAMA

Lübnan Sağlık Bakanlığı, Beyrut'a yönelik hava saldırılarında 4 kişinin öldüğünü 4 kişini yaralandığını açıkladı.

 

00:32

TAHLİYE İÇİN SADECE 1 SAAT VERDİ

İsrail en az iki kez Beyrut'un nüfusu en yoğun bölgelerinden olan güney banliyölerini vurdu. İsrail ordusu sadece bir saat önce, bölge sakinlerine bölgeyi terk etmeleri uyarısında bulunmuştu. Bölgeden kaçan pek çok bölge sakini barınakların dolması nedeniyle şehrin sokaklarında kaldı ya da deniz kıyısına sığındı. Aileler yeterince hızlı bir şekilde bölgeden çıkaracak araç bulamadıklarını söyledi.

00:24

HİZBULLAH, İSRAİL ASKERLERİNE SALDIRI DÜZENLENDİĞİNİ BİLDİRDİ

İsrail Lübnan'ın güney sınırına yakın bazı bölgeleri şiddetli bir şekilde saldırırken, Lübnan Hizbullahı'na yakınlığıyla bilinen Al Mayadeen TV Hizbullah'ın Al-Adissa ve Kafr Kila kasabalarının karşısındaki İsrail askerlerine saldırı düzenlendiğini bildirdi

00:20

İSRAİL BİR KEZ DAHA BOMBALADI

 

İsrail savaş uçaklarının Lübnan'ın başkentinin güney banliyölerindeki Laylaki mahallesini bombaladığı bildirildi. Kısa bir süre önce İsrail, bölge sakinlerine evlerini boşaltma duyurusu yapmıştı.

00:17

BM RAPORTÖRLERİ: İSRAİL’İN YIKICI ŞİDDETİNİ KINIYORUZ

Birleşmiş Milletler (BM) raportörleri, İsrail'in saldırıları altında bulunan Lübnan'daki sivillerin "acilen koruma altına alınması" yönünde çağrıda bulundu. Hizbullah'ın İsrail'e füzeler attığı, İsrail'in buna Lübnan genelinde ayrım gözetmeyen saldırılar ve büyük ölçekli hava saldırılarıyla yanıt verdiği kaydedilen açıklamada, “Artan şiddet, Filistin dahil daha geniş bölgedeki sivillerin istikrarsızlığına ve devam eden acılarına büyük ölçüde katkıda bulunuyor. İsrail'in, Gazze'deki gibi Lübnan'a yönelik saldırılarında da uyguladığı yıkıcı şiddeti kınıyoruz” değerlendirmesi yer aldı. Açıklamada, İsrail'in “Hizbullah üyelerinin sivillerin arasında saklandığı ve sivilleri canlı kalkan olarak kullandığı” iddiasıyla sivillere yönelik saldırıları haklı göstermeye çalıştığı da ifade edildi.

00:13

IRAK'A PASAPORTSUZ ÇIKIŞA İZİN

Lübnan’ın resmi haber ajansı NNA'da yer alan habere göre, Emniyet Genel Müdür Vekili İlyas el-Beyseri, başkent Beyrut'taki Uluslararası Refik Hariri Havalimanı ve sınır kapılarına bir genelge gönderdi. Genelgeyle, pasaportu olmayan veya pasaport süresi dolmuş vatandaşların Irak'a gitmek üzere çıkışına izin veriliyor. Genelgede, Irak'a gidecek vatandaşların pasaportsuz çıkış yapmasına izin verilenlerin günlük listesinin tutulacağı belirtildi.

00:08

İNGİLTERE VATANDAŞLARINA LÜBNAN'DAN AYRILMA ÇAĞRISI YAPTI

İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, vatandaşlarına bir an önce Lübnan'dan ayrılmaları çağrısı yaptı. Lammy, "İnsanları çıkarmaya yardım etmek için elimizden geleni yapacağız. Yarın kalkacak tarifeli uçuşlarda İngiliz vatandaşlarının binebilmesi için yerler ayırdık" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'la görüştüğünü bildiren Lammy, "acil ateşkes, siyasi çözüm için masaya oturulması ve tansiyonun düşürülmesi" konusunda görüş birliğine vardıklarını söyledi. İran'ın Lübnan saldırılarını sürdüren İsrail'e karşılık vermesi halinde İsrail'e askeri yardım gönderilip gönderilmeyeceği yönündeki soruya ise "İran Dışişleri Bakanı ile geçen hafta buluştum ve detaylı bir görüşme gerçekleştirdik. Tabii ki Alman ve Fransız mevkidaşlarıma katılarak İran'ı itidalli davranmaya çağırıyorum. Gelecek saatlerde de İran'la temasta olmayı sürdüreceğiz" diye konuştu.

00:04

İSRAİL ORDUSU, BEYRUT'UN GÜNEYİ İÇİN TAHLİYE ÇAĞRISI YAPTI

İsrail Ordu Sözücüsü Avichay Adraee, X sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, Dahiye bölgesindeki El-Leyleki, Haret Hireyk ve Burc el-Baracine mahallelerinde oturanların bulundukları yerleri boşaltmalarını istedi. Adraee'nin haritalar yer alan paylaşımında, "Çok yakında bu tesisleri hedef alacağız. Kendi güvenliğiniz ve sevdiklerinizin güvenliği için binaları derhal boşaltın, onlardan ve yan binalardan uzak durun." ifadelerini kullandı.

00:00

BELÇİKA BAŞBAKAN YARDIMCISI İSRAİL’E AZAMİ YAPTIRIM İSTEDİ

Belçika Başbakan Yardımcısı Petra De Sutter İsrail'e 'azami yaptırım' çağrısında bulundu: “Lübnan'a yönelik planlanan kara işgali, uluslararası hukuku ihlal ediyor. Bu meşru müdafaa değil, topyekün savaşı kışkırtmaktır. AB ve uluslararası toplum İsrail'e azami yaptırımlarla karşılık vermelidir. Yıkımın sona ermesi gerekiyor.” De Sutter, Gazze’deki katliam nedeniyle İsrail'e yaptırım çağrısında bulunan az sayıda Avrupalı yetkiliden biri.

23:58

ABD, ORTADOĞU'YA TAKVİYE SAVAŞ UÇAKLRI VE ASKER GÖNDERİYOR

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Orta Doğu'ya "saldırganlığı caydırmak ve daha geniş bir bölgesel savaş riskini azaltmak" gerekçesiyle bölgedeki konuşlu mevcut güçlerine savaş uçakları ve birkaç bin takviye asker göndereceğini açıkladı. Pentagon Sözcü Yardımcısı Sabrina Singh, günlük basın toplantısında yaptığı açıklamada "Savunma Bakanlığı, bölgede saldırganlığı caydırmak ve daha geniş bir bölgesel savaş riskini azaltmak için Orta Doğu'daki ABD güçlerinin kuvvet duruşunu daha da güçlendirmek amacıyla adımlar atıyor." dedi. USS Abraham Lincoln savaç gemisinin yerinde kalması talimatının verildiğini söyleyen Singh, ek olarak F-15E Strike Eagle, F-16, A-10 ve F-22 savaş uçakları ve birkaç bin asker gönderileceğini bildirdi.

 

23:56

"TOPÇU BOMBARDIMANININ YANI SIRA HAVA SALDIRILARI DÜZENLENİYOR"

Lübnan Ulusal Haber Ajansı (NNA), İsrail sınırına yakın birçok kasaba ve köyde ağır İsrail topçu bombardımanının yanı sıra hava saldırılarının da rapor edildiğini bildirdi. NNA, Kawkaba, Rachaya Al Foukhar, Kfarkela ve Khiam'ın eteklerinde hava saldırılarının rapor edildiğini, Marjayoun ve Wazzani'nin ise topçu bombardımanıyla hedef alındığını söyledi. Yoğun saldırılar, Lübnan'ın karadan işgal operasyonunun yakın olduğu şeklinde yorumlandı.

23:48

KASABALAR BOMBALANIYOR

İsrail ordusu tanklarının Lübnan'ın güneyindeki El Hayam ve Kafarkala kasabalarını bombaladığı bildirildi.

23:45

HİZBULLAH ÜYESİ KUMATİ: SİYONİST ORDUYA YENİLGİYİ TATTIRIRIZ

Hizbullah’ın Siyasi Konsey Üyesi Muhammed Kumati “Eğer Siyonist ordu Lübnan'ı işgal etmek isterse onlara yenilgiyi tattırırız” açıklamasını yaptı. Direnişe Sadık Grubun Lübnan parlamentosundaki temsilcilerinden Hasan Fadlallah da direnişin hiçbir zaman başarısız olmayacağını ve düşmanla mücadeleye devam edeceklerini söyledi.

23:36

İsrail, Beyrut’un güney banliyölerinde yaşayanlara saldırı öncesinde tahliye olmaları duyurusunda bulundu.

23:36

Hizbullah, İsrail kara birlikleriyle yüzleşmeye hazır olduğunu açıkladı.

23:29

"LÜBNAN'A 5 TUGAY KONUŞLANDIRILDI"

NBC News'in ABD’li bir yetkiliye dayandırdığı haberine göre İsrail ordusu, Lübnan topraklarında özel kuvvetlerinin katılımıyla küçük çaplı keşif operasyonlarına başladı. Haberde İsrail ordusunun yaklaşık 5 tugay konuşlandırdığı belirtildi.

23:16

"YEREL KAYNAKLAR KARA SALDIRISININ BAŞLAMADIĞINI SÖYLÜYOR"

Beyrut’ta bulunan Evrensel yazarı gazeteci Hediye Levent ise “Yerel kaynaklar ve televizyon İsrail'in Lübnan'a henüz girmediğini ve kara saldırısının henüz başlamadığını söylüyor” bilgisini paylaştı.

September 30, 2024

 

23:08

GÜNEYDE VE BEKAA KENTİNDE 8 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Lübnan Sağlık Bakanlığı İsrail'in Lübnan'ın güneyinde Nebatiye kentine bağlı Hiyam beldesine düzenlenen İHA saldırısında 1 kişi, Nebatiye'nin Mercayun ilçesine bağlı İbil es-Saki'de bir eve düzenlenen saldırıda 3 kişi ve Abba beldesine düzenlenen saldırıda 3 kişi olmak üzere toplam 6 kişinin yaşamını yitirdiğini duyurdu.

Lübnan'ın doğusundaki Bekaa kentinin Raşiya ilçesine bağlı Rafid beldesine yönelik İsrail saldırısında da bir kişinin öldüğü, 3 kişinin yaralandığı kaydedildi. Nebatiye'nini Eski Saray bölgesine yönelik İsrail hava saldırılarında iki binanın tamamen tahrip olduğu bir başka bina da ise kısmi zarar oluştuğu aktarıldı.

22:55

"LÜBNAN ORDUSU SINIRA YAKIN BAZI BÖLGELERİ BOŞALTARAK GERİ ÇEKİLDİ"

ABD merkezli Washington Post ve New York Times da İsrailli yedek askerlerin Lübnan’a bir tür kara harekâtı için hazırlandığını bildirdi.

Bu arada Reuters haber ajansına konuşan Lübnanlı görgü tanıkları ve güvenlik kaynakları, Lübnan ordusunun da İsrail sınırındaki bir dizi pozisyondan çekildiğini söyledi. Ajansa konuşan bir Lübnanlı güvenlik kaynağı, Lübnan birliklerinin, Lübnan'ın İsrail ile olan güney sınırındaki mevzilerden sınırın en az 5 beş kilometre kuzeyine çekildiğini aktardı.

Bu arada İsrail ordusu da kuzey sınırının bazı kısımlarını askeri bölge ilan etti. Ordu açıklamasında “Kuzey İsrail'deki Metula, Misgav Am ve Kfar Giladi bölgeleri kapalı askeri bölge ilan edildi. Bu bölgelere giriş yasak” denildi. 

ABD: İSRAİL BİZİ BİLGİLENDİRDİ

BBC Türkçe’nin aktardığı habere göre, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, Pazartesi günkü basın brifinginde, İsrail'in, “Lübnan sınırı yakınındaki Hizbullah altyapısını hedefleyen karadan sınırlı operasyonlar” düzenlediği konusunda ülkesini bilgilendirdiğini söyledi.

1217 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, bu sabah, ülkenin kuzeyindeki zırhlı birlikleri ziyaret ederek Lübnan'a kara saldırısı imasında bulunmuştu.

Hizbullah'la 8 Ekim 2023'ten beri kontrollü çatışmalara devam eden İsrail ordusu, 23 Eylül’de Lübnan'ın güney kentlerinin yanı sıra Bekaa ve Baalbek bölgelerine yüzlerce hava saldırısı düzenledi.

Lübnan makamlarına göre, Hizbullah’ın kullandığı iletişim cihazlarının patlatıldığı 17 Eylül'den beri 104'ü çocuk ve 194'ü kadın olmak üzere toplam 1217 kişi öldü.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, İsrail ordusunun 27 Eylül'de Beyrut'a düzenlediği hava saldırılarında öldürüldü. Hizbullah ise İsrail’e roket ve füzelerle karşılık veriyor. (DIŞ HABERLER)

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa