30 Eylül 2024 20:00

Erdoğan Eric Adams iddianamesine ilişkin açıklama yapmadı

Türkiye, ABD’deki rüşvet iddialarının odağındayken Erdoğan, Eric Adams iddianamesine ilişkin açıklama yapmadı, Türkevi üzerinden Kılıçdaroğlu'na yüklendi.

Fotoğraf: Utku Uçrak/AA

Paylaş

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yaklaşık 4 saat süren Kabine toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.

Newyork Belediye Başkanı Eric Adams'ın en az bir Türk "yetkili" ve beş "iş insanından" rüşvet ve yasadışı bağış almakla suçlanması, New York’taki 36 katlı Türkevi binasının New York itfaiyesinin yangın güvenliği endişesine rağmen Erdoğan'ın açılışı için izinlerin görevlilerin baskılanarak alındığı iddialarına ilişkin açıklama yapmayan Erdoğan, Özgür Özel'in açıklamasını eleştiren Kemal Kılıçdaroğlu'nu hedef aldı.

Erdoğan iddianamede yer alan iddialara dair bir yorum yapmazken, "Ana muhalefet partisinin devrik eski genel başkanının, Türkevi’nden niçin bu kadar rahatsız olduğunu da açıkçası anlayamıyoruz. Türkevi binamız, tıpkı şu an çatısı altında olduğumuz Cumhurbaşkanlığı Külliyemiz gibi 85 milyonundur, 85 milyonun iftihar vesilesidir. Kapısı da, milletin evi gibi, Türk Milleti’nin her bir ferdine açıktır. Bunda ayıplanacak, eleştirilecek bir durum da göremiyoruz. Türkiye’nin başarılarına sevinmek yerine bundan gocunanları bugün bir kez daha milletimizin vicdanına havale ediyoruz." ifadelerini kullandı.

İDDİANAMEDE "TÜRKEVİ AÇILIŞI" NASIL YER ALDI?

ABD’de seçim kampanyası sırasında Türkiye’den yasa dışı bağış alıp almadığı soruşturulan Demokrat Partili New York Belediye Başkanı Eric Adams hakkında hazırlanan iddianamede Türkiye’nin diplomatları, THY yöneticileri ve Türk iş insanları rüşvet ağının içinde gösteriliyor. İddianamede Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın dualarıyla açılan New York’taki 36 katlı Türkevi’nin iskan sorununun Adams aracılığıyla çözüldüğü, itfaiye çalışanının denetim sonrasında amirine e-posta atarak "Bizim buna onay vermemizin bir yolu yok” diyerek yangın alarmı sisteminde 60’tan fazla kusur tespit ettiğini bildirdiği, New York itfaiyesinin yangın alarmının denetlenmesinde çıkan sorunun Başkan Adams’ın araya girmesi halledildiği yer alıyor.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Eric Adams ile iddianamenin yayınlandığı gün Türkevi önünde "Türkiye ABD’de rüşvet vermeye ihtiyaç duyacak ülke değil" demiş, Kılıçdaroğlu da Özel’in açıklamasını, "Erdoğan Hükümeti ve kurduğu Saray düzeninin adı Türkiye Cumhuriyeti Devleti değildir! Cumhuriyet Halk Partisi; rüşveti aklayacak, rüşvet verenleri devlet olarak isimlendirecek ve bu çarka payanda olacak bir parti asla değildir. Halkın büyük umutlarla sıkı sıkıya bağlandığı CHP’nin kurumsal sorumluluğu, iktidarla normalleşme adı altında yapılan yanlışlıklara göz yummak, işlediği suçlara ortak olmak değildir!” diyerek eleştirmişti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

"Reşit Kibar Ormanı’nda tehdit altındaki ekosisteme sahip çıkıyoruz"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa