01 Ekim 2024 01:20

İsrail’de işgal protestosu

Batı Kudüs'te toplanan bir grup İsrailli, Netanyahu'yu, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik sürdürdüğü savaşı ve Lübnan'a düzenlediği saldırıları kınamak için eylem düzenledi.

Fotoğraf: Saeed Qaq/AA

Paylaş

Batı Kudüs'te toplanan bir grup İsrailli, Gazze'de ateşkes anlaşmasını imzalamayan Başbakan Binyamin Netanyahu'yu, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik sürdürdüğü savaşı ve Lübnan'a düzenlediği saldırıları kınamak için eylem düzenledi. Eylemciler, ellerinde, Netanyahu ve hükümetindeki siyasetçiler aleyhinde pankart, afiş ve dövizler taşıdı. 

Öte yandan Belçika Başbakan Yardımcısı Petra De Sutter İsrail'e 'azami yaptırım' çağrısında bulundu: “Lübnan'a yönelik planlanan kara işgali, uluslararası hukuku ihlal ediyor. Bu meşru müdafaa değil, topyekün savaşı kışkırtmaktır. AB ve uluslararası toplum İsrail'e azami yaptırımlarla karşılık vermelidir. Yıkımın sona ermesi gerekiyor.” De Sutter, Gazze’deki katliam nedeniyle İsrail'e yaptırım çağrısında bulunan az sayıda Avrupalı yetkiliden biri.

BM RAPORTÖRLERİ: İSRAİL’İN YIKICI ŞİDDETİNİ KINIYORUZ

Birleşmiş Milletler (BM) raportörleri de İsrail'in saldırıları altında bulunan Lübnan'daki sivillerin "acilen koruma altına alınması" yönünde çağrıda bulundu. Hizbullah'ın İsrail'e füzeler attığı, İsrail'in buna Lübnan genelinde ayrım gözetmeyen saldırılar ve büyük ölçekli hava saldırılarıyla yanıt verdiği kaydedilen açıklamada, “Artan şiddet, Filistin dahil daha geniş bölgedeki sivillerin istikrarsızlığına ve devam eden acılarına büyük ölçüde katkıda bulunuyor. İsrail'in, Gazze'deki gibi Lübnan'a yönelik saldırılarında da uyguladığı yıkıcı şiddeti kınıyoruz” değerlendirmesi yer aldı. Açıklamada, İsrail'in “Hizbullah üyelerinin sivillerin arasında saklandığı ve sivilleri canlı kalkan olarak kullandığı” iddiasıyla sivillere yönelik saldırıları haklı göstermeye çalıştığı da ifade edildi.

MELONİ İŞGAL DEMEDİ

Lübnan'daki gelişmelerle ilgili yazılı açıklama yapan İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, savunma ve dışişleri bakanlarıyla sürekli temas halinde olduğunu ve Lübnan'daki “dramatik durumu” yakından takip ettiğini bildirdi. Meloni açıklamasında, “İtalya, İsrail ile Lübnan arasındaki sınırı istikrara kavuşturmak ve yerinden edilmiş insanların evlerine dönüşü için müttefikleriyle birlikte çalışmaya devam edecek. Bölgesel düzeyde gerilimi azaltma acil ve gereklidir ve İtalya, G7 Başkanı olarak da üzerine düşeni yapmaya devam edecektir” değerlendirmesinde bulundu.(DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İsrail, Lübnan operasyonuna ağır topçu atışı ve hava saldırısıyla başladı

SONRAKİ HABER

İsrail'in son 24 saatte Lübnan'a düzenlediği saldırılarda 95 kişi öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa