Havadan müdahalenin ihale edildiği şirket ödemeleri yapmadı ormanlar kül oldu
Orman Genel Müdürlüğünün havadan müdahaleyi 145 milyon dolara ihale ettiği şirket pilotlara ödeme yapmadı, helikopterlere yakıt almadı, helikopterler kalkmadı ormanlar kül oldu.
Fotoğraf: DHA
Orman Genel Müdürlüğü’nün (OGM) yangılara havadan müdaheleyi 145 milyon dolara ihale ettiği şirket yükümlülüklerini yerine getirmedi. Helikopterler havalanmadı, binlerce hektarlık alan kül oldu. Şirketin yurt dışından kiraladığı pilotlara ödeme yapmadığı, helikopterler için de akaryakıt almadığı ileri sürüldü. Firmanın teslim etmesi gereken 35 adet hafif sınıf helikopterden 24’ünün, 10 adet gece görüş helikopterinden ise sadece bir tanesinin Türkiye’ye geldiği öne sürüldü.
Cumhuriyet gazetesinden Yusuf Körükmez’in haberine göre OGM’nin hava araçları için açtığı üç yıllık ihaleyi 145 milyon 509 bin dolar karşılığında alan THK Gökçen Havacılık İktisadi İşletmesi - MGİ Defence Uluslararası Tic. AŞ isimli şirketin hükümlülüklerini yerine getirmediği öne sürüldü. İddiaya göre 10’u gece görüşlü olmak üzere 35 helikopterin ülke içinde konuşlanması gerekirken bu yıl sadece 24 tanesi Türkiye’ye geldi. Ağustosta ödemeyi son gün yapan şirket geçen ay da ödemeleri aksattı. Sözleşmeleri gereği uçsa da uçmasa da saatlik 10 bin dolar alan helikopterler eylül boyunca birçok yangına müdahale etmedi. OGM’nin şirkete ödeme yapıp yapmadığı ise bilinmiyor.
EYLÜL’DE HAVALANMADILAR
OGM’de görevli temsilci, mühendis, pilot ve şef imzalı tutanaklara göre; RA-25470 kuyruk numaralı helikopter pilotu ücretini alamadığı gerekçesiyle 30 Ağustos’ta Kütahya’nın Simav ilçesinde çıkan orman yangınına müdahale etmedi. RA – 25542 kuyruklu helikopterin pilotu da 30 Ağustos günü Antalya’nın Manavgat ilçesinde çıkan yangın için havalanmadı. Aynı helikopter pilotu 5 Eylül’de de Kumluca ilçesinde çıkan yangına müdahale etmedi. Adana’nın Aladağ mevkiinde 6 Eylül’de çıkan yangına RA-31577 kuyruk numaralı helikopter müdahale etmezken, yine 6 Eylül’de İzmir’in Urla ilçesinde çıkan orman yangını için de EX-08035 kuyruk numaralı helikopter havalanmadı. RA-22810 kuyruklu helikopter de ücretini almadığı için 6 Eylül’de ihbara rağmen uçmayı reddetti.
TANKERLER DE BOŞ
Anlaşmalar gereği her helikopterin yanında en az 10 ton yakıt olması gerekiyor ancak tutanaklara göre bu yükümlülük de yerine getirilmedi. 19 Eylül’de Antalya Kumluca Orman İşletme Şefliği’nde konuşlanan RA-24561 kuyruk numaralı helikopter için ayrılan 07 AYK 939 plakalı tankerde 4 gün boyunca yakıt olmadığı ve temin edilmediği tutanak altına alındı. 20 Eylül’de İzmir Bademler Orman Deposu’nda konuşlanan EX-08035 kuyruk numaralı helikopter için ayrılan 35 AJL 422 plakalı tankerde 5 günlük 700 litre yakıt olduğu tutanak altına alındı. Aynı şekilde Manisa Akhisar Karaköy Orman Deposu’nda konuşlanan RA-25748 kuyruk numaralı helikoptere yakıt temin eden 35 NFK 55 plakalı tankerde 16-20 Eylül arasında sadece 50 litre yakıt olduğu tespit edilerek tutanak tutuldu. (HABER MERKEZİ)