01 Ekim 2024 04:16

Belediye işçileri geçinebilecek ücret istiyor

Toplu iş sözleşmesi sürecindeki Kartal Belediyesi işçileri sözleşmeyle birlikte geçinebilecek bir ücret istiyor.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Burhan AKHAN
İstanbul

İstanbul’da Genel-İş’in örgütlü olduğu belediyelerde toplu iş sözleşmesi sürecinde olan işçiler, bir yandan ödenmeyen sosyal haklarını ve fazla mesai ücretlerini isterken, diğer yandan sözleşmeyle birlikte geçinebilecek bir ücret talep ediyor.

Asgari ücretin açlık sınırının altında kaldığı Türkiye’de iktidar orta vadeli program kapsamında milyonlarca emekçiye kemer sıkmayı dayatırken, ‘kamuda tasarruf’ belediye yönetimlerinin de sıkça sığındığı bir gerekçe halinde. CHP’nin yönettiği Kartal Belediyesi Destek Hizmetler Biriminde çalışan işçiler, üç aydır sosyal haklarını ve fazla mesai ücretlerini alamadıklarını söylüyor.

Şu an toplu sözleşme sürecinde olduklarını hatırlatan bir işçi, bu süreçte sendikacılara da güvenemediklerini ifade ediyor. Belediye işçisi, “Daha önce şubeler ne kadar dik durursa dursun, genel merkez tarafından işçinin onayı alınmaksızın TİS imzalanmıştı. Şimdi de böyle olacak, işçilerin arasında genel görüş bu” diyor.

Dış Temizlik Biriminde çalışan bir işçi de üç aydır fazla mesai ücretlerinin ödenmediğini dile getiriyor. Belediye işçisi, “Belediyeler her şeye para buluyor ama sıra işçiye gelince ‘Para yok’ diyorlar. Biz işçiler bir araya gelip birlikte hareket etmediğimiz sürece bir şey düzelmez”

Bir başka işçi de kendilerine dayatılan teklifin çok komik olduğuna dikkat çekerek, “Bu ekonomik koşullarda bu paraların kesinlikle kabul edilmemesi gerekir. Masada konuşulan bu komik zamma karşı gerekirse grev kararı alınmalıdır. Zaten üç aydır fazla mesai ücretleri yatmadı. Fazla mesai ücretlerinin bir an önce yatırılması gerekiyor” diyor.

ÖNCEKİ HABER

Narin Güran cinayetinde yeni görüntüler ortaya çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa