01 Ekim 2024 12:30

Mark Rutte NATO Genel Sekreterliği görevini resmen devraldı

NATO Genel Sekreterliği görevini devralan Mark Rutte daha fazla savaş harcaması ve Ukrayna'ya destek mesajı verdi.

Mark Lutte (solda), Jens Stoltenberg (sağda)  | Fotoğraf: Dursun Aydemir/AA

Paylaş

NATO Genel Sekreterliğini Jens Stoltenberg'den resmen devralan Mark Rutte, önümüzdeki dönem hedeflerini daha fazla askeri harcama, Ukrayna'ya desteğin artırılması olarak sıraladı.

Brüksel'deki NATO karargahında Genel Sekreterlik görevinin devri için resmi tören düzenlendi. Görevi Jens Stoltenberg'den devralan önümüzdeki dönem üç önceliği olduğunu söyledi, "Üç öncelik arasında ayrım yapmak zor. Elbette Ukrayna listenin başında. Ayrıca kolektif savunmamız ve caydırıcılığımız açısından daha fazlasını yapmamız gerekiyor. Daha fazla yatırım yapmalı, (müttefikler arasındaki) yetenek açıklarını kapatmalı ve NATO'nun belirlediği tüm hedeflere ulaşmaya çalışmalıyız. Üçüncüsü, Uzak Doğu da dahil olmak üzere yıllar içinde kurulan NATO ortaklıklarını gerçekten geliştirdiğimizden emin olmak için daha fazlasını yapmalıyız. Bu yüzden üçünün de eşit derecede önemli olduğunu düşünüyorum. Ancak açıkçası Ukrayna zihnimizde çok fazla yer tutuyor." dedi.

Rutte, ABD'de 5 Kasım'da yapılacak başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi aday Donald Trump'ın kazanması ihtimaliyle ilgili herhangi bir endişe taşıyıp taşımadığıyla ilgili soru üzerine ise "Endişelenmiyorum. Her iki adayı da çok iyi tanıyorum. Trump ile 4 yıl çalıştım. Bizi (savunma için) daha fazla harcama yapmaya zorlayan oydu ve başardı. Çünkü gerçekten de şu anda 2017'nin başlarında göreve geldiğinden çok daha yüksek bir harcama seviyesindeyiz. Ayrıca bizi Çin konusunda da zorluyordu ve bence orada da haklıydı. Elbette Kamala Harris'in başkan yardımcısı olarak harika bir geçmişi var, çok saygı duyulan bir lider. Bu yüzden her ikisiyle de çalışabileceğim." yorumunda bulundu.

 

10 yıl yürüttüğü genel sekterelik görevini devreden Stoltenberg de savaş harcamalarına yapılan artışlarla övündü, "Savunmaya Gayri Safi Yurtiçi Hasılalarının (GSYH) yüzde 2'sini harcayan müttefiklerin sayısı 3'ten 23'e çıktı. Kuzey Makedonya, Karadağ, Finlandiya ve İsveç gibi dört yeni üyeyi ekledik. Yani ailemiz daha büyük. Tabii ki 2014'te Ukrayna'ya yalnızca 'marjinal' destek sağlıyorduk. Şimdi ise Ukrayna'ya büyük destek sağlamaya, NATO'nun Almanya'daki yeni komutanlığıyla Ukrayna'ya desteği koordine etmeye geçtik. Yani dünya değiştikçe NATO değişti." ifadelerini kullandı.

Mark Rutte, 26 Haziran'da NATO'nun yeni Genel Sekreteri olarak atanmıştı. (DIŞ HABERLER)

 

 

 

ÖNCEKİ HABER

Brooklyn Belediye Başkanı Reynoso: Türk yetkililer beni hediyelerle etkilemeye çalıştı

SONRAKİ HABER

Çeşme Alaçatı Port'ta vergi usulsüzlükleri bitmiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa