01 Ekim 2024 13:12

10 Ekim Ankara Katliamı’nın 9’uncu yılı: Anmalar mücadelemizin gücünün göstergesi olacak

10 Ekim Barış Derneği ve Ankara Emek ve Demokrasi Güçleri, 10 Ekim Katliamı'nın 9’uncu anma programını açıkladı: “Anmalar adalet ve barış mücadelemizin ne kadar güçlü olduğunun göstergesi olacak."

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

10 Ekim Barış Derneği ve Ankara Emek ve Demokrasi Güçleri, 10 Ekim Katliamı'nın 9. yıl dönümünde yapılacak anma programına ilişkin açıklamada bulundu. 10 Ekim Barış Derneği Eş Sözcüsü İshak Kocabıyık, "Bu yıl yapacağımız anmalar anıt mücadelemizin, adalet mücadelemizin, barış mücadelemizin ne kadar sahici ve güçlü olduğunun göstergesi olacak. Gerçek adalet sağlanıncaya, barış gelinceye, demokratik kardeşçe bir yaşam kuruluncaya kadar devam edecek" dedi.

Mülkiyeliler Birliğinde yapılan açıklamada konuşan 10 Ekim Barış Derneği Eş Sözcüsü İshak Kocabıyık, 10 Ekim Ankara Garı Katliamı üstünden 9 yıl geçti. Bu 9 yılda bütün çabamıza, mücadelemize, inadımıza rağmen siyasi iktidar, yargı bizim taleplerimize, bizim istemlerimize kulak tıkadı, görmezden duymazdan geldi.9 yılın sonunda Cumhuriyet tarihinin en büyük sívil katliamlarından birinin yargılamasını sıradan bir yargılamaya dönüştürmek için ellerinden geleni yaptılar.2 IŞİD’li katil canlı bombanın devlet güçleri tarafından kollanarak, gözetlenerek 104 kişiyi katletmesini, 500'den fazla insanı yaralamasını "insanlığa karşı işlenmiş suç" saymadılar" dedi.

Türkiye yargısının hukuksuzluğa, adaletsizliğe ve IŞİD seviciliğine devam ettiğini belirten Kocabıyık, "Bunun yanı sıra acımızı, yasımızı, bir nebze olsun giderecek olan ve toplumsal hafıza için büyük önem taşıyan 10 Ekim Katliamı anıtının yapımına olanca zorluğu çıkardılar. Hala çıkarıyorlar. Aylarca yıllarca katliamın yapıldığı meydana bir anıt yapılmasını talep ettik. Merkezi Yönetim bu taleplerimizi yok saydı. Bu yöndeki girişimlerimizi engelledi" dedi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin mevzuat açısından imkan olmasına rağmen 8 yıl boyunca hiç adım atmadığını vurgulayan Kocabıyık, "Yaklaşık bir sene önce bu yönde başlayan adımlar ise bürokrasinin çarkları arasında merkezi idarenin zorluklarıyla boğuşuyor. Bizi adaletsizlikle, haksızlıkla, zulümle, eziyetle terbiye etmek isteyenler şimdi de anıtsızlıkla, hafızasızlıkla terbiye etmek istiyorlar. Bu konuda asla geri adım atmayacağız. Anıt talebimizden vazgeçmeyeceğiz. Bunun bilinmesini istiyoruz. Yani sözümüz daha bitmedi" dedi.

“MÜCADELEMİZ ÇOĞALARAK SÜRECEK””

Kocabıyık şöyle devam etti: "9. yıl programımız işte bu sözümüzün bitmediğini, mücadelemizin sürdüğünü ispat etsin istedik. Her zaman olduğu gibi Emek ve Demokrasi Güçleri ile hazırladık programımızı.1 Ekim 2024 yani bugün itibariyle başlayacak olan programımız 10 Ekim tarihini de aşarak 20 Ekim 2024 tarihine kadar sürecek. Burada yer almamış olsa bile ülkenin her yanında anmalarımız olacak. Bu yıl yapacağımız anmalar anıt mücadelemizin, adalet mücadelemizin, barış mücadelemizin ne kadar sahici ve güçlü olduğunun da göstergesi olacak. Mücadelemiz büyüyerek çoğalarak sürecek: Gerçek adalet sağlanıncaya, barış gelinceye, demokratik kardeşçe bir yaşam kuruluncaya kadar devam edecek."

Açıklamanın ardından Fotoğrafçı Mehmet Özer tarafından hazırlanan serginin açılışı gerçekleştirildi. Özer, "Bizi kanatan bir sergi. Ve bizi acıya çağırarak sınıf öfkemizi, sınıf düşmanlarına karşı bileyeceğimiz bir sergidir. Bellek çağırması şu anlama geliyor. Gidenlere şöyle sesleniyoruz: Sizin için de yaşayacağız. Onlar için yaşamaya söz veriyoruz" dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Sinan Ateş davası: Sanık avukatı tanıklar hakkında suç duyurusunda bulunulmasını talep etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa