01 Ekim 2024 13:33

Husiler: İsrail'in Yafa ve Eylat kentlerini hedef aldık

Yemen'deki Husiler, İsrail'in Yafa ve Eylat kentlerine insansız hava araçlarıyla (İHA) iki saldırı gerçekleştirdiklerini açıkladı.

Ekran görüntüsü Yemen Silahlı Kuvvetleri'nin yayımladığı videodan alınmıştır

Paylaş

Husilerin Askeri Sözcüsü Yahya Seri, İsrail'in Yafa ve Eylat kentlerine insansız hava araçlarıyla (İHA) iki saldırı gerçekleştirdiklerini açıkladı. 

Seri Yafa bölgesinde İsrail askeri noktalarını insansız hava aracıyla (İHA), Eylat kentindeki Umm er-Raşraş bölgesindeki İsrail askeri noktalarını Samad-4 tipi İHA'larla hedef aldıklarını bildirdi. "Hedeflerini başarıyla gerçekleştirdiklerini" öne süren Seri, "İsrail-Amerikan saldırılarına, tüm ülke ve halkları boyun eğdirmeyi amaçlayan planlarına karşı İslam alemini savunan Filistin ve Lübnan'daki mücahitleri selamlıyoruz." ifadelerini kullandı.

İsrail ordusu 29 Eylül'de Ras İsa ve Hudeyde'de iki liman ve iki elektrik santraline hava saldırısı düzenlemiş, saldırıda 6 kişinin yaşamını yitirdiği, yaralı sayısının 57 olduğu açıklanmıştı.

Husiler, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ABD dönüşü sırasında, Tel Aviv’in güneydoğusundaki Ben Gurion Havalimanı'nı balistik füzeyle vurduklarını duyurmuştu.

İsrail ordusu, temmuz ayında Husilerin Tel Aviv'e gerçekleştirdiği ve bir İsraillinin öldüğü saldırının ardından Yemen'in Kızıldeniz kıyısındaki Hudeyde Limanı'nda Husilerin askeri hedeflerine hava saldırısı düzenlemiş, saldırıda 9 kişi ölmüş, 89 kişi yaralanmıştı.

Yemen'deki İran destekli Husiler, İsrail'in Gazze'deki saldırılarına karşı 31 Ekim 2023'ten bu yana Yemen açıklarında İsrailli şirketlere bağlı olduğunu belirttikleri ticari gemilere el koyuyor, bazılarına da insansız hava araçları ve füzelerle saldırılar düzenliyor. Husilerin eylemlerinin ardından çok sayıda gemicilik şirketi, Kızıldeniz'deki seferlerini durdurma kararı alırken ABD, küresel deniz ticareti güvenliğinin tehlikeye girdiği gerekçesiyle 18 Aralık 2023'te bir grup ülkenin katılımıyla Husilere karşı "Refah Muhafızı Operasyonu" adında çok uluslu "deniz görev gücü" oluşturulduğunu açıkladı. ABD güçleri, bu süreçte birçok kez Yemen'den atılan füze ve kamikaze dronları düşürdüğünü duyurdu. Avrupa Birliği (AB) Kızıldeniz'de seyrüsefer güvenliği için 19 Şubat'ta Aspides misyonunu başlatırken İtalya da 5 Mart’ta parlamento kararıyla bu misyona katılarak taktik komutayı üstlendi. Küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12'si, Akdeniz'i Kızıldeniz'e bağlayarak Avrupa ile Asya arasındaki en kısa rotayı sunan Süveyş Kanalı üzerinden yapılıyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Sibel Aygan ayrıldığı erkek Mustafa Yıldırım tarafından katledildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa