01 Ekim 2024 15:25

TGC: Abdi İpekçi’nin adını silme yanlışından dönün

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Abdi İpekçi Spor Salonu'nun yerine yapılan Basketbol Gelişim Merkezi'ne Abdi İpekçi isminin tekrar verilmemesini kınadı, "Bu yanlıştan dönün" çağrısı yaptı.

Fotoğraf:

Mustafa Kamacı/TCCB

Paylaş

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu, Abdi İpekçi Spor Salonu yıkılarak yerine yapılan Basketbol Gelişim Merkezi'ne İpekçi adının tekrar verilmemesini kınayan bir açıklama yayımladı. TGC, yaptığı açıklamada, “Abdi İpekçi sadece çok iyi gazetecilik yaptığı için hedef seçilerek öldürülmüştür. Bu ülke, Abdi İpekçi’yi öldüren karanlık elleri ortaya çıkaramadığı gibi, bir de ismini spor salonundan kaldırmanın ayıbıyla baş başa kalmıştır. Bu yanlıştan dönülmelidir” dedi.

Açıklamada, Abdi İpekçi’nin adının spor salonundan kaldırılmasından büyük üzüntü duyulduğu belirtilerek, “Zeytinburnu’nda temeli 1979 yılında atılan spor salonuna, aynı yıl suikast sonucu öldürülen gazeteci Abdi İpekçi’nin ismi verilmişti. İstanbul'a yıllarca hizmet eden Abdi İpekçi Spor Salonu yıkıldıktan sonra yerine yapılan Basketbol Gelişim Merkezi'ne Abdi İpekçi'nin isminin verilmemesini kınıyoruz” ifadelerine yer verildi.

"BARIŞI VE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNÜ SAVUNDU" 

Açıklamada şöyle denildi:

“Binaları kimliksizleştirme, Abdi İpekçi gibi bir gazetecinin adını hafızalardan silme çabası hayret vericidir. Abdi İpekçi bu ülkede evrensel etik ilkelerle çok iyi gazetecilik yaptığı için hedef seçilmiş ve öldürülmüştür. Yazılarında barışı, düşünce özgürlüğünü, ülkenin bağımsızlık ve bütünlüğünü savunmuştur. Tam bir basın emekçisidir. İpekçi’nin öldürülmesi demokrasi tarihi açısından bir kırılmadır. Gazeteci cinayetlerinin cezasızlık tarihi olduğunun da en önemli örneklerinden biridir. Bu ülke, Abdi İpekçi’yi öldüren karanlık elleri ortaya çıkaramadığı gibi bir de ismini spor salonundan kaldırmanın ayıbıyla baş başa kalmıştır.

Gençlik ve Spor Bakanlığı yeni yapılan binaya Abdi İpekçi’nin adını tekrar vermelidir. İpekçi'yi hiç unutmayacağız. Kamu yararını esas alan, otoriteye değil, yurttaşa karşı sorumlu, doğru haberciliği savunmayı sürdüreceğiz.” (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

İrfan Fidan'ın gazetecilere açtığı davada istinafın kararı: Hakaret ve iftira yok, eleştiri var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa