02 Ekim 2024 04:46

MEB 512 gündür tek bir öğretmen atamadı | Öğretmensiz eğitim

Temizlik ve güvenlik personeli görevlendirilmeyen devlet okullarında öğretmen açığı da büyük. MEB 512 gündür tek bir öğretmen atamazken açık nedeniyle derslere branş dışı öğretmenler giriyor.

Paylaş

Eylem NAZLIER
İstanbul

Türkiye’de eğitim öğretim yılı okullarda temizlikten güvenliğe kadar birçok eksikle açılırken en temel unsuru olan öğretmen açığı da katlandı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), okullara tam 512 gündür tek bir öğretmen atamadı. 20 yıl sonra ilk kez ders zili öğretmen ataması yapılmadan çaldı. Zaten var olan öğretmen açığı daha da büyüdü. Eğitim Sen’in verilerine göre İstanbul’da 23 bin 747, Urfa’da 11 bin 400, Antep’te 5 bin 442, İzmir’de 5 bin 100, Konya’da 2 bin 808, Ordu’da 907, Muğla’da bin 28, Aksaray’da 347 öğretmen açığı var. 81 ilde neredeyse öğretmen açığı olmayan il yok. Okullarda öğretmen açığı sorunu büyürken MEB, asgari ücretin altında, güvencesiz çalıştırdığı ücretli öğretmenlerle ve branş dışı ders verdirerek sorunu çözmeye çalışıyor. Birçok ilde bu nedenlerle eğitim sekteye uğruyor. Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen), MEB’in ataması beklenen öğretmen sayısının İstanbul’un öğretmen açığını bile kapatmayacağına işaret ediyor. 

"MEB’İN PLANI İSTANBUL’UN AÇIĞINI KAPATMAZ"

Eğitim Sen Merkez Kadın Sekreteri Simge Yardım, yaşanan öğretmen açığının yanı sıra MEB’in her yıl yaklaşık 100 bin ücretli öğretmen çalıştırdığına işaret ederek “MEB’in aylardır planladığı 20 bin öğretmen ataması 23 bin 747 öğretmen açığı olan İstanbul’un bile ihtiyacını karşılamıyor” dedi. Öte yandan atama bekleyen öğretmenlerin sayısının da 700 bine ulaştığını belirten Yardım “MEB, ücretli öğretmenleri düşük ücretlerle çalıştırarak hem onların ve ataması yapılmayan öğretmenlerin haklarını hem de öğrencilerin eğitim hakkını yok sayıyor” dedi. MEB’in okullardaki öğretmen açığı, temizlik personeli eksikliği ve taşımalı eğitimdeki sorunları çözmeye dair bir irade gösteremediğine vurgu yapan Yardım, “Mülakat adaletsizliğine son verilmeli. Ücretli, sözleşmeli, kadrolu ayrımına son verilerek tüm öğretmenler kadrolu olarak atanmalı” dedi.  

"BRANŞ ÖĞRETMENİ SAYISI YETERSİZ"

Eğitim Sen Aksaray Şube Başkanı Şevket Köksal, kentte 347 öğretmen açığının olduğunu ama özellikle köy ve kasaba okullarında resim, müzik ve beden eğitimi gibi branşlarda öğretmen sayısının yetersiz olduğunu söyledi. Merkezdeki bazı okullarda bile öğretmen ihtiyacının görevlendirmelerle karşılandığını dile getiren Köksal, “Haftada 21 saatten az derse giren öğretmenler norm fazlası olarak başka okullara görevlendiriliyor” dedi. Köksal, başka bir sorunu da ekliyor: “Bazı okullarımızda sınıf mevcutları 40-50 kişi.”

"ÖZEL EĞİTİM BRANŞINDA AÇIK BÜYÜK"

Eğitim Sen Konya Şube Başkanı Özgür Konukçu, Konya’da yaklaşık 2 bin 800 öğretmen açığı bulunduğunu söyledi. Kentte özel eğitim branşında büyük açık olduğunu belirten Konukçu “Almanca öğretmeninin özel eğitim ihtiyacı olan çocuklara öğretmen olarak görevlendirildiğini öğrendik” dedi. Kırsal bölgelerde sorunun daha vahim olduğunu, branş öğretmeni bulunmadığı için matematik öğretmenlerinin İngilizce, müzik veya resim derslerine girdiğine işaret eden Konukçu “Din kültürü öğretmenlerinin felsefe derslerine girdiği durumlarla da karşılaştık” ifadelerini kullanarak bir an önce öğretmen ataması yapılması gerektiğini söyledi. Konukçu, Aksaray’da olduğu gibi Konya’da da ortaokul ve liselerde sınıf mevcutlarının 40’ı aştığı bilgisini verdi.

İSTANBUL’DA AÇIK CİDDİ BOYUTTA

23 bin 747 öğretmen açığının olduğu İstanbul’da Bağcılar, Güngören, Esenler, Arnavutköy gibi gelir düzeyi düşük ilçelerde açığın daha yoğun olduğunu belirten Eğitim Sen İstanbul 9 No’lu Şube Başkanı Hüseyin Özev, branş bazında ise sınıf öğretmenliğinde ciddi bir açık olduğunu söyledi. MEB’in bahane üretmek yerine öğretmen atamalarını hızlandırmasını isteyen Özev, artan hayat pahalılığıyla artık öğretmenlerin de İstanbul’u tercih etmediğine vurgu yaparak “Öğretmen açığı İstanbul’da ciddi boyutlara ulaştı, acilen müdahale edilmeli” çağrısını yaptı.

İZMİR’DE 5 BİN 100 ÖĞRETMEN AÇIĞI VAR!

Kent genelinde 5 bin 100 öğretmen açığının olduğunu ve bu açığın büyük bir kısmının özel eğitim öğretmenlerinde olduğuna dikkat çeken Eğitim Sen İzmir 4 No’lu Şube Başkanı İsmail Akyol, “Öğretmen açığı ücretli öğretmenlerle kapatılmaya çalışılıyor. Ücretli öğretmenler kentin yoksul semtlerine görevlendiriliyor. Bu da eğitimdeki eşitsizliği daha da derinleştiriyor” ifadelerini kullanarak devlet eliyle asgari ücretin bile altında ücrete öğretmen çalıştırılmasına son verilmesi gerektiğini söyledi.   

BİR OKULDA 8 SINIF ÖĞRETMENİ EKSİK!

HAKKÂRİ’de bin 445 öğretmen açığı var, açığın çoğu da sınıf öğretmenliğinde. Sadece bir okulda 8 sınıf öğretmeninin eksik olduğunu aktaran Eğitim Sen Hakkâri Şube Başkanı Şükran Sönmez, branş dışından öğretmenlerin ders vermesinin yaygınlaştığına dikkat çekerek “O branşta öğretmen olmadığı için öğretmenler eğitimini almadıkları branşların derslerine girmek zorunda kalıyor. İki yıllık çocuk gelişim mezunlarının formasyonları olmadan okul öncesinde ders verdiği biliniyor. Veya sınıf öğretmeni yoksa sosyal bilgiler öğretmeni derse giriyor” diye konuştu.

GİDEN 200, GELEN 3, ATAMA SIFIR…

Eğitim Sen Van Şube Başkanı Murat Atabay, Van’da 4 bin öğretmen açığı olduğuna dikkat çekerek ekliyor: “Açık, ücretli öğretmenlerle doldurulmaya çalışılıyor. Ama birçok yer öğretmensiz, özellikle köyler.” Hemen her branştan öğretmen açığı olduğu bilgisini veren Atabay “Köylerdeki açık ücretli öğretmenlerle kapatılmaya çalışılıyor. Ama ücretli öğretmenin eline geçen para ulaşıma gittiği için tercih de edilmiyor” dedi. Başkale ilçesinde geçen yıl 200’ün üzerinde öğretmenin tayin olduğunu ama gelen öğretmen sayısının 3 olduğunu dile getiren Atabay “Yapılan atama da sıfır. 200 öğretmen zaten gitmiş” ifadelerini kullanarak durumun vahametine dikkat çekti.

ÖNCEKİ HABER

DEM Partinin yeni yasama yılı açıklaması: Çözüm meclisi olmasını istiyoruz

SONRAKİ HABER

Türk-İş’ten Hazine ve Maliye Bakanlığı önünde eylem kararı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa