01 Ekim 2024 16:07

Eğitim emekçileri ÖMK'ye karşı ayakta | 2 Ekim’de Meclise yürüyecekler

Eğitim emekçileri öğretmenleri ayrıştıran, haklarını kısıtlayan Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun görüşüleceği 2 Ekim’de MEB’in önüne siyah çelenk bırakıp meşalelerle TBMM’ye yürüyecek.

Fotoğraf: Damla Kırmızıtaş/Evrensel

Paylaş

AKP iktidarı, öğretmenleri ayrıştıran, haklarını kısıtlayan Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) için ısrarlı. Eğitim emekçileri ve sendikalarının öğretmenlik mesleğini itibarsızlaştıracak ve emeklerini değersizleştirecek Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi’ne karşı tepkileri de sürüyor. Meclisin açılmasıyla bu hafta kanun teklifi tekrardan TBMM Genel Kurulunda kaldığı yerden görüşülmeye başlanacak.

SENDİKALAR BİRLEŞTİ

Eğitim Sen, Eğitim-İş, Hürriyetçi Eğitim Sen, Anadolu Eğitim Sen, TEÇ Sen ve Öğretmen Sendikası yaptıkları ortak açıklamayla ÖMK’nin Meclis Genel Kurulunda görüşüleceği gün olan 2 Ekim Çarşamba günü saat 13.30’da Milli Eğitim Bakanlığı önüne siyah çelenk bırakıp meşalelerle TBMM’ye yürüyeceklerini duyurdu. Sendikalar, ÖMK’ye karşı illerde ise il milli eğitim müdürlükleri önünde açıklamalar yapıp öğretmenler odalarında ortak metinleri okuyacak.

"AYRIŞTIRMAYI KABUL ETMİYORUZ"

ORTAK açıklamada şu talepler sıralandı:

  • Öğretmenlik diplomasını yok sayan Milli Eğitim Akademisini kabul etmiyoruz.
  • Kıdem yılı esas alınarak ödemeler tüm öğretmenlere yapılmalı ve emekliliğe yansıtılmalı.
  • Ünvanlarda ayrıştırmayı kabul etmiyoruz.
  • ÇEDES, TÜRGEV vb. protokollerde görev almayı, öğretmenin asli görevlerini esneten okul dışı faaliyetlere katılma zorunluluğunu kabul etmiyoruz! Öğretmenin haklarını genişleten hükümler yerine kısıtlayan disiplin hükümleri içeren ÖMK’yi kabul etmiyoruz!
  • Yeni kanun, kamu-özel ayrımını ortadan kaldıran bir anlayışı gözeterek özel öğretim kurumlarındaki öğretmenlerin ücretlerini “taban maaş yasasıyla” güvenceye almalı!
  • Meslek güvencesini ortadan kaldıran ‘Hizmet Sınıfı Değişikliği (34. madde)’ ÖMK’den çıkarılmalı! Ücretli, sözleşmeli değil; kadrolu ve güvenceli istihdam sağlanmalı.
  • Bir meslek kanununda, mesleği yapanların hakları olur. Bu kanun teklifinde ise görev ve sorumluluklar var, öğretmenin hakları yok.
  • Öğretmenin yalnızca adının olduğu fikir, talep ve itirazlarının yok sayıldığı, öğretmenlik mesleğini bitirme kanununa karşı mesleğimize sahip çıkıyoruz. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Sermaye ucuz iş gücü istiyor, çalışma izni kriterleri esnekleştiriliyor

SONRAKİ HABER

Manisa'da Biyogaz Santrali’nin mühürlenmesi için adımlar atılacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa