01 Ekim 2024 16:07

Manisa'da Biyogaz Santrali’nin mühürlenmesi için adımlar atılacak

Manisa’daki Biyogaz Enerji Santrali'nden Gediz Nehri'ne atık boşaltıldığı haberleri sonrası incelemelerde bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Zeyrek tesisin mühürlenmesi için çalışacaklarını söyledi.

Fotoğraf: ANKA

Paylaş

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, Turgutlu ilçesi Sinirli köyü yakınlarında faaliyet gösteren Ecofer Biyogaz Enerji Santrali’nden çevreye zehirli atık atıldığı haberlerine ilişkin bölgede incelemelerde bulundu. Tesisin mühürlenmesi için gerekli girişimleri yapacaklarını söyleyen Zeyrek, firmanın atıklarını toprakla kapatmaya çalıştığını zapt altına aldıklarını belirtti.

Çevre halkı, atıklar nedeniyle Gediz Nehri’nde balık ölümlerinin yaşandığını ve nehrin zift rengine büründüğünü ifade ederken Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen ve berberindeki heyet ile birlikte bölgede incelemelerde bulundu, çevre halkından bilgi aldı.

Tesis faaliyetlerinin tarım arazisinde olduğunu belirten Zeyrek, firmanın atıklarını toprakla kapatmaya çalıştığına tanık olduklarını söyledi. Zeyrek tesisin mühürlenmesi için gerekli girişimleri yapacaklarını söyledi.

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeyrek, bölgedeki balık ölümlerinin haberlerini aldıktan sonra Biyogaz tesisinden, sıvı gübre adı altında atıkların bölgeye yayıldığını ve 10 vidanjör çokluğunda bir gübrenin hem tarlaya hem yer sularına hem de Gediz’e ulaştığın tespit ettiklerini aktardı.

Gediz için çağrı yapan Zeybek, “Çevre Şehircilik ve İklim Dairesi Manisa il Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü ve Manisa Büyükşehir Belediyesi olarak bir ekip kuralım. Bu ekip Gediz’i koruma altına alsın ve Gediz'e atıklarını bırakan her firmanın karşısında dimdik dursun. Biz bunun öncüsü olmak istiyoruz” dedi.

“BURADAKİ TARIMSAL TOPRAKLARA ZARAR VERMEKTEDİR”

Atıkların sadece Gediz’e değil bölge tarımına da zarar verdiğinin altını çizen Zeyrek, bölgeden alınan numune sonuçlarının da iki günde çıkamayacağını belirterek şunları kaydetti:

“Biz de buradan numuneler aldık ve akredite edilmiş laboratuvarlara numuneleri gönderdiğimizde bize 10 günden önce hiçbir sonucun çıkamayacağını söylediler. Ama iki gün sonra Çevre, Şehircilik İl Müdürlüğümüz bir rapor hazırladı ve bu atıkların Gediz’e zarar vermediğini söyledi. Biz suyun simsiyah olduğunu, zifte kavuştuğunu görüyoruz. Buradaki tarlaların da şu anda maalesef bu atıklardan zarar gördüğünü görüyoruz. Bugün bizim sesimizi duymayanlar, yarın Gediz'den mavi sular değil kara ziftli suların akmasına sebep olacak kişilerdir.”

Tesisin kurulduğu bölgenin ÇED raporunda, tarım arazisi vasfında olduğuna ve buna rağmen "ÇED Olumlu" kararı çıktığına dikkat çeken Zeyrek, “Tarım alanlarına bu şekilde biyogaz tesisi kurulması bizim dönemimizde asla ve asla olmayacağını ben buradan dile getirmek istiyorum” dedi.

“BALIK ÖLÜLERİNİ KALDIRMAK ONLARA HİÇBİR ŞEY KAZANDIRMIYOR”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ekiplerinin bölgeye gitmesi öncesinde Gediz Nehri’ndeki ölü balıkların temizlenmesine de değinen Zeyrek, “Buna sebebiyet verenler, neye sebebiyet verdiklerini anca balıklar öldüğünde anlayabildiler ama onlar için günü kurtarmak, bugün için ceplerine sadece parayı koymak yeterli bir düşünceydi. Kendi ayıplarını, kendi hatalarını kapatmak için bölge halkından böyle bir talepleri olduğunu ben de duydum. Ama bu talepler doğrultusunda oradaki balık ölülerini kaldırmak onlara hiçbir şey kazandırmıyor. Bugün ölülerinin bir kısmını saklayabilirler ama bu yaptıkları ayıbı gözümüzden asla saklayamazlar” diye konuştu.

Tesisin mühürlenmesi için çalışma yürüteceklerinin altını çizen Zeyrek, bölgedeki atıkların üstünün kapatılmaya çalışıldığını da belirtti.

Zeyrek, “Tesisin mühürlenmesi konusunda da dilekçemizi ileteceğiz. Bunun takipçisi olacağız. Büyükşehir Belediye Başkanı olarak il müdürlüğümüze gerekli olan uyarıları ve yaptırımları yapması konusunda elimden gelen bütün çalışmayı yapacağım” dedi.

BAŞEVİRGEN: “BURAYA KAMYON KAMYON TOPRAK GETİRİLMİŞ”

Bölgeden numune alan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünün test sonuçlarına dikkat çeken CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen de şunları söyledi:

“Madem atık zararlı değildi, niye burası kapatıldı şu an? Buraya kamyon kamyon toprak getirilmiş gördüğümüz kadarıyla. Bu sorun sadece Gediz'in sorunu değil. Burada yetişen meyve sebzeler, burada yetişen domates, biber, patlıcan her şey Türkiye'nin her yerine gidiyor. Şu an Gediz zehir saçıyor. Biz, biyogaz firmasına da söylüyoruz. Buradaki atıklar eğer gerçekten sorunlu, sıkıntılıysa burada bizim bu yaptırımı yapmamız gerekiyor” diye konuştu. (ANKA)

ÖNCEKİ HABER

Eğitim emekçileri ÖMK'ye karşı ayakta | 2 Ekim’de Meclise yürüyecekler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa